Як розповіли лікарі, найчастіше кришечки для кави виготовляють із полістиролу. Сама по собі ця речовина не є небезпечною, але під час контакту з гарячими (нагрітими до 70-90°C) або спиртними напоями, а також із кислими продуктами, вона може виділяти стирол – токсичну хімічну сполуку.
На відкритому повітрі стирол доволі швидко руйнується, проте якщо він опиняється в організмі, то може завдати здоров’ю серйозної шкоди, зазначили фахівці.
Накопичуючись в організмі, стирол може завдати здоров’ю значної шкоди і стати причиною захворювань центральної нервової системи, хвороб дихальних шляхів, печінки, нирок, а також призвести до раку крові та лімфатичної системи.
Однак медики наголосили, що вживання гарячих напоїв із пластикових ємностей – це лише один із численних шляхів, якими токсичні речовини можуть потрапити в організм. Пластик оточує нас усюди: його мікрочастинки є в пляшках із питною водою, чайних пакетиках або продуктах харчування. Поки що повністю виключити присутність пластику в нашому житті навряд чи вдасться. Але постаратися мінімізувати – цілком під силу.
Якщо дуже хочеться насолодитися гарячою кавою або чаєм, не варто використовувати пластикову кришечку або трубочку. Їжу краще розігрівати в мікрохвильовці в скляних або керамічних контейнерах, додали експерти.