№1200 від 26.12.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Цинк необхідний кожномуЦинк відіграє в організмі людини важливу роль, він входить до складу всіх наявних ферментних систем організму і є компонентом понад 300 металоферментів, що беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів. Добова потреба людини в цинку становить 12-16 мг для дорослих і 4-6 мг для дітей. Нестача цинку може бути дуже небезпечною для людини. Її наслідком часто стає дисбактеріоз або порушення функцій печінки, уповільнення росту й розвитку органів, проблеми зі шкірою (сухість, висип, екземи й навіть виразки), погіршення стану волосся та нігтів. Серйознішим наслідком нестачі цинку може бути ураження головного мозку, що тягне за собою різноманітні захворювання психіки та нервові розлади, а також порушення роботи органів чуття, відповідальних за зір, слух і смакове сприйняття. Медики назвали п’ять продуктів із високим вмістом цинку. Перепелині яйця Цей продукт багатий на цинк. Крім того, в яйцях є вітаміни (А, В1, В2, РР), мікро- і макроелементи (залізо, фосфор, калій, мідь, кальцій), незамінні амінокислоти. Варто зазначити також, що це чудове джерело легкозасвоюваного білка. Однак усе добре в міру. За словами лікарів, на день рекомендується з’їдати не більше двох перепелиних яєць. Гарбузове насіння У сирому насінні гарбуза величезна кількість цинку – близько 10 мг на 100 грамів. Гарбузове насіння – джерело клітковини, антиоксидантів, вітамінів і мінералів, – зазначили фахівці. На день дорослій людині можна з’їдати близько 30 грамів. Додавайте гарбузове насіння в готові страви або використовуйте його як перекус. Сир Досить багато цинку міститься в різних сирах. Лікарі рекомендують вибирати продукти твердих сортів, наприклад, пармезан і чедер. У них міститься від 3 до 5 мг мінералу на 100 грамів. Крім того, сири багаті іншими речовинами, корисними для організму: кальцієм, фосфором, калієм і вітамінами групи B, A, D, C, PP, E. Каші Одна порція цілозернової каші може містити половину добової норми цинку. Особливо це стосується ячної, гречаної та пшеничної крупи. Морепродукти Найбільше цинку містять морепродукти. Так, загалом у 100 грамах устриць міститься від 70 до 80 мг цинку – це понад п’ять добових доз мікроелемента. Лікарі наголосили, що алкоголь і кава заважають нормальному засвоєнню цинку. Тому від них краще відмовитися.
Коментарі (0):
|
© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |