Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №337 від 27.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Жінка за кермом

Перші підсумки роботи нового Уряду: він рухається значно швидше, ніж сподівались

Перші підсумки роботи нового Уряду: він рухається значно швидше, ніж сподівались

Щойно Тимошенко впритул приступила до реальної детінізації економіки, як її уряд опинився під шквалом звинувачень, стикнувся із тиском та штучно створеними перешкодами. Але перешкоди - це стихія Тимошенко…

Три місяці урядування - надто невеликий термін, щоби вести мову про якісь глобальні досягнення або прорахунки Кабінету Тимошенко. Натомість, перших ста днів надзвичайно активної роботи цього уряду цілком достатньо, аби зробити висновки про його наполегливість у досягненні поставленої мети. Тому перш за все треба окреслити завдання, які поставила перед своєю командою прем’єр-міністр. А вже відтак дивитися - наскільки успішно вони виконуються. Отже, завдання перше: забезпечити зростання доходів населення, яке випереджало би ріст цін та інфляцію. Завдання друге: розвиток вільної конкуренції на ринках, бо тільки так можна побороти цінове свавілля та сприяти створенню нових підприємств та нових робочих місць. Але жоден уряд не буде успішний без підтримки та розуміння його дій з боку суспільства. Звідси - третє завдання уряду Тимошенко: відновлення взаємної довіри населення та влади.

Три означені завдання випливають із однієї стратегічної мети Юлії Тимошенко: наведення ладу в країні. Саме це пропонувала виборцям Тимошенко-політик. А нині навіть такі солідні опоненти, як Леонід Кравчук, змушені визнати: Тимошенко-прем’єр, це перший політик в Україні, який, прийшовши до влади, взявся виконувати власні передвиборчі обіцянки. До цієї обставини ми ще повернемося, а зараз подивимося, які конкретні заходи та результати можна залічити до урядового “активу” за сто днів, що минули.

Соціальна статистика: зростання доходів все ж таки випереджає зростання цін

Найсильніша складова роботи уряду на сьогодні - соціальна політика. Варто лише подивитися на виправлений Державний бюджет 2008-го року, який урядові вдалося швидко провести через парламент (а як ефективно працює нині парламент України - бачать усі). Саме завдяки зусиллям урядової команди Тимошенко (БЮТ та НУНС) країна увійшла в новий рік із затвердженим бюджетом, в який внесено суттєві соціальні корективи. Зокрема, підвищили розмір допомоги при народженні дитини: віднині це 12 тис. 240 грн. ( а було 8,5 тисяч). На народження другої та третьої дитини сума допомоги складе 25 та 50 тисяч гривень відповідно. Одночасно із підвищенням виплат Кабмін запроваджує суворий контроль за їх використанням: ніхто не буде платити людям, які відмовилися від власних дітей. Для кожної покинутої батьками дитини буде відкриватися спеціальний рахунок, де гроші накопичуватимуться до повноліття дитини.

Не забув уряд ні про молодих, ні про літніх людей: удвічі підвищено стипендії учням ПТУ та студентам вузів (при цьому зарплати вчителів зростуть у півтора раза). А розмір середньої пенсії тільки за січень виріс до 750 грн., тобто на 27 відсотків. Протягом всього 2008-го року планується збільшити пенсії на 37 відсотків. Але уряд розуміє, що вся пенсійна система потребує вдосконалення: вже готова Концепція пенсійної реформи, яка незабаром буде винесена на загальне обговорення. До речі, Уряд категорично відмовився від ідеї підвищення пенсійного віку!

Окремо слід відзначити виконання Юлею Тимошенко передвиборчих зобов’язань щодо повернення заощаджень, втрачених нашими громадянами у колишньому Ощадбанку СРСР. Виплати по внесках почалися, щойно новий уряд став до роботи, і вони не обмежаться компенсаціями у 1000 гривень, які вже одержали майже 3 мільйони мешканців України. До кінця року Кабмін планує розрахуватися із 60 відсотками ошуканих вкладників Ощадбанку. Сума виплат, прямо запланована у бюджеті-2008, складає 6 мільярдів гривень. Варто підкреслити, що це у 31 раз більше, ніж у 2007-му спромігся виплатити попередній уряд Януковича, й у 5,3 раза більше, ніж отримали вкладники за всі роки незалежності України. Ще 14 млрд. гривень для вкладників уряд має намір одержати від приватизації. Адже навіть затятим опонентам прем’єра відомо, що Юлія Тимошенко вміє проводити приватизацію прозоро і брати з нового власника справжню ціну. Тому опоненти уряду всіляко перешкоджають наведенню ладу у приватизаційних справах взагалі і у Фонді держмайна зокрема. Робиться все, щоби зірвати приватизаційні плани, бо це означає позбавити бюджет грошей, що мають піти на повернення вкладів. А відтак, зрозуміло, опоненти звинуватять у всьому “поганий уряд”. Але прем’єр-міністр впевнена, що протягом двох років українцям повернуть заощадження у повному обсязі - адже це не тільки питання відновлення справедливості, а й запорука довіри населення до влади у майбутньому.

Уряд забезпечує зростання доходів населення швидше за темпи інфляції. В цілому таке зростання у січні-лютому 2008-го року склало 23,4 відсотка і це майже вдвічі більше, ніж за той же період 2007-го. Та у команді прем’єра добре розуміють, що інфляцію, що лишив у спадок уряд Януковича, треба гальмувати. Спільно із Національним банком Кабмін розробив і вже впроваджує цілий комплекс антиінфляційних заходів. Але високу інфляцію погасити швидко неможливо, отже - це лишається стратегічним завданням уряду на середньострокову перспективу. Головне на сьогодні - не допустити, щоби зростання цін завдало нищівного удару по найбільш вразливих верствах населення: пенсіонерах, студентах, працівниках бюджетної сфери.

Контрабандисти та тіньовики сумують

за Януковичем

Зрозуміло, що гроші на підвищення соціальних стандартів не беруться з повітря. Ці гроші ще треба забрати у тих, хто звик державні кошти “обертати”, ділити, присвоювати (а кажучи просто - красти). За багато років в економіці та навколо бюджету склалося чимало відшліфованих схем для тіньового, або й відвертого, “деребану”. Уряд Тимошенко послідовно ламає такі схеми, що викликає шалений опір задіяних у темних оборудках чиновників та високопосадовців. Обсяги розкрадань та шахрайства можна оцінити на прикладі відновленої Кабміном програми “Контрабанда-стоп”. Варто було уряду взятися за наведення порядку на митниці, як щоденні митні надходження до бюджету виросли на 80 відсотків. У переліку на гривні - це мільярди: тільки за лютий 2008-го митниця зібрала 7,6 млрд. грн., що вдвічі більше, ніж надходження за цей місяць минулого року.

Загалом Державна митна служба за два перші місяці року перерахувала до бюджету в 1,7 раза більше коштів, ніж на початку минулого року. Ці надходження склали 12,6 млрд. гривень. Таким чином уряд Тимошенко повернув до казни надходження, які за урядування Януковича безсоромно розкрадалися. А Янукович з Азаровим у цей час пропонували населенню “затягнути паски” й не “проїдати” державні гроші…

Ще більші масштаби тіньових оборудок спостерігалися у сфері постачання в Україну природного газу. Хитрі посередницькі схеми розрослися на енергоресурсах як ракова пухлина і стали загрожувати вже не тільки економіці, а й національній безпеці України. І порятунок був тільки в негайному “хірургічному втручанні”, яке і провела Юлія Тимошенко, відрізавши від газової годівниці сумнівних посередників - “РосУкрЕнерго” та “УкрГазЕнерго”. Перехід на прямі та прозорі схеми роботи із російським “Газпромом”, започаткований урядом Тимошенко, дасть не тільки грошовий виграш для казни, а й можливість уряду контролювати цінову ситуацію на цьому визначальному сегменті економіки. Уряд вже домігся сталої ціни на газ у поточному році, забезпечивши тим незмінну ціну на газ для населення.

Такого, що робить Тимошенко -

не прощають

Очевидно, що зламу корупційних схем і повернення грошових потоків у соціальне русло прем’єрові не простили. Не простили ті, хто на тіньових схемах добряче підгодовувався. Щойно Тимошенко впритул приступила до реальної детінізації економіки, як її уряд опинився під шквалом звинувачень, стикнувся з тиском та штучно створеними перешкодами. Серед невдоволених втратою непрозорих надприбутків виявилися не тільки старі політичні опоненти, а й чиновники високого рангу із “дружнього” президентського секретаріату. Таке враження, що без “цінних вказівок” та “суворих доган” діючому урядові це панство не може прожити й дня.

А чого варте вперте блокування роботи парламенту фракцією Партії регіонів, яка за спритністю вигадування безглуздих “приводів” блокади перевершила вже самого барона Мюнхгаузена? Адже регіонали чудово розуміють: не даючи змоги працювати вищому законодавчому органу України, вони гальмують і роботу уряду. То ж варто очікувати, що за відсутності нових причин, соратники Януковича блокуватимуть ВР через спеку в Африці та сніг в Антарктиді. Бо кожен день роботи уряду Тимошенко зменшує їхні шанси на омріяний реванш, на повернення до влади і грошей. От тоді можна буде знову взятися до старих доходних схем, а народові тільки кидати мізерні подачки, й то - під вибори.

Втім, судячи із наполегливості та рішучості, з якою прем’єр Тимошенко та її уряд вирішують найважчі проблеми країни, “людям з минулого” ніякий реванш не світить.

27.03.2008Ганна ОРЕШКО


Переглядів: 1701

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13857)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (946)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (82)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (74)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"