№357 від 14.08.2008p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Консультація "Хліб", яким бджоли годують своїх дітокУ старовину молодятам після весілля щодня давали їсти мед, щоб їхні майбутні діти були здоровими. Напевно тому перший місяць після одруження називається медовим. Утім, бджіл здавна шанували не лишень українці. Ще в Древньому Єгипті на емблемах єгипетських фараонів зображувалася бджілка. Уже тоді мед був не тільки їжею, а й лікувальним, косметичним та консервуючим засобом. Вважається, що всі без винятку продукти бджільництва є лікувальними та корисними для здоров’я, навіть мертві бджоли. А ще кажуть, що пасічники живуть щонайменше років на тридцять довше за інших людей. І тому, що їдять мед, і тому, що їх кусають бджоли. Чи справді це так, ми розпитували пасічницю з тридцятип'ятирічним стажем Валентину МАРТИНЮК (на фото). - Справді так. Усі продукти, які дають бджоли, приносять здоров’я людині. У меді міститься майже вся таблиця Менделєєва, вітаміни, мінерали, ферменти, кислоти тощо. Кожен сорт меду має як свій смак, так і лікувальні властивості, - каже пані Валентина і показує, запрошуючи скуштувати, на слоїки й баночки з пахучим медом із різнотрав’я, з липи, квітковим, гречаним. - А які це трудівники! На світанку бджоли-розвідники вилітають у пошуках нектару. Повертаються і по-своєму повідомляють іншим членам рою, куди саме треба летіти за пилком. - Який мед найпопулярніший у рівнян? - Найкраще купують мед квітковий, із різнотрав’я та гречаний. - Липовий же мед заспокоює, допомагає проти кашлю, безсоння, спазмів, він чудово зміцнює серце. Акацієвий - незамінний у лікуванні жіночих захворювань, при хворобах кишково-шлункового тракту, жовчних і ниркових хвороб. М’ятний - вгамовує біль, зміцнює організм, поліпшує травлення та нормалізує жовч. Нервовим людям добре вживати м’ятний, мелісовий мед та з конюшини. Проти варикозного розширення вен гарно допомагає ріпаковий та каштановий. Вересковий та каштановий мед - добрий помічник при лікуванні простатиту. - А що це за препарати такі з досить непростими назвами: трутневий гемогенат, бджолиий підмор? Упевнена, Ви й чимало рецептів знаєте... - Бджолиний підмор (мертві бджоли) - дуже ефективний. Знаю, наукові дослідження підтвердили, що лікувальні властивості бджолиного підмору зумовлені речовинами, які містяться у хітиновому покриві бджіл (гепарин і гепароїди). Ці речовини гальмують запальні процеси, сприятливо впливають на кровоносну систему, стан судин, стабілізують кров’яний тиск. Підмор використовують у формі лініменту, спиртового екстракту, розпару. Розпар підмору накладають на ділянку запалення, панарицію, варикозного розширення вен. Його готують так: 100 г підмору заливають дуже гарячою водою, але не перевареною, і настоюють 15 хв. Потім отриману масу відтискають через марлю. На хворе місце накладають шар марлі, а зверху - розпар, все це накривають целофаном, закріплюють еластичним бинтом і тримають до охолодження. Лінімент із бджолиного підмору використовують у разі болю у суглобах і тромбофлебіту. Бджолиний підмор розтирають на порошок, змішують з гарячою оливковою олією (1 ст. л. порошку на 200 мл олії). Зберігають у холодильнику в пляшці з темного скла. Втирають у болючі місця, попередньо трішки нагрівши лінімент. Спиртовий же екстракт підмору застосовують для стабілізації кров’яного тиску, у разі серцево-судинних захворювань, захворювань нирок, судин головного мозку (по 15-20 крапель екстракту після їди впродовж 1-2 місяців). Тому й кажу, що у бджіл навіть отрута цілюща, головне, щоб бджоли збирали нектар в екологічно чистій місцевості. Але найбільша для нас, пасічників, біда, коли бджолиний рій зненацька невідомо куди йде з вулика. Бувало, готуєш їх до зими, доглядаєш: звечора наче все гаразд, а вранці дивишся – немає. І таке трапляється за останні п'ять років доволі часто. Мабуть, не та природа стала... - Якщо регулярно їсти мед, то жодна болячка не страшна? - Три-чотири рази на день по 3-4 чайні ложки меду щодня – ось найкраща норма споживання меду. Його можна розсмоктувати або розчиняти у теплій воді й пити вранці та ввечері за 1,5-2 години перед їжею. Але в жодному разі не додавайте його в гарячий чай, бо тоді мед втрачає лікувальні властивості. - Ви розповідали, що сусідська родина взимку не хворіла, бо влітку їли квітковий пилок. - Квітковий пилок неоціненний! Ним бджоли годують своїх діточок. З’їжте і ви за літо його грамів 400-500, і попрощаєтеся із простудою. Знаю, що квітковий пилок рекомендують для лікування хвороб статевої, нервової, ендокринної, судинної систем, а також печінки, підшлункової залози, для підвищення фізичної активності. Про те, як вибрати справжній мед та про інші ліки з продуктів бджільництва – на сторінках Ракурсу Здоров’я у наступному числі “РР”.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |