- До пісної їжі, що вживається у період посту, належать зернові, бобові, овочі, фрукти, ягоди, гриби, їстівні дикоростучі рослини, горіхи, прянощі, мед, риба, рослинна олія. Натомість до скоромної їжі належить м’ясо та м’ясопродукти, молоко та молокопродукти, тваринні жири (сало та ін.), яйця, кондитерські вироби. Українська кухня налічує багато страв, якими можна задовольнити різноманітні смаки: борщ із квасолею, супи з галушками, вареники з пісною начинкою (капуста, картопля тощо), пиріжки з гарбузом і сушеними фруктами, квашенина, буряк, солоні огірки та помідори, хрін та цибуля, рослинна олія та пампушки з часником. Отож, піст не дає великого приводу для смутку тим, хто утримується від м’ясної, молочної їжі та яєць.
- Колись, навіть незалежно від посту, українці менше їли, і хоча фізично працювали значно більше, були витривалішими та здоровішими.
- Людина має отримувати з їжею стільки енергії, скільки вона витрачає в процесі життєдіяльності. Тривале недотримання цього закону призводить до хвороб. Саме завдяки посту людина визначає кількість їжі, необхідної для природної потреби організму. Однак не слід піст розглядати як часткове утримання від їжі тільки у функціональному плані (дієтичне здорове харчування). Сутність посту полягає в духовному його значенні для віруючих, у пробудженні їхньої інтелектуальної та вольової сили. На підтвердження цього народ склав чимало приказок: “Не через піст мруть, а через обжерливість”, “Великий Піст прижме хвіст”, “У рік хлібодарний піст не голодний”.
- Окрім того, голодом нерідко й лікують.
- Так, колись цілителі лікували голодом багато хвороб. Упевнена, що хворі помічають, що під час недуги зникає апетит, їсти зовсім не хочеться. Це якраз хвороба піклується про ваше одужання. Отже, коли хтось захворів, не вмовляйте його їсти, натомість давайте йому якнайбільше пити. З допомогою тимчасового голодування під час хвороби організм не лише очищається, але й отримує фізіологічний відпочинок, бо всі функціональні системи організму переключаються на процеси оздоровлення. Перш за все гине гнилісна мікрофлора, очищається шкіра та внутрішні органи. Це сприяє циркуляції крові, нормалізується постачання необхідних речовин усіх частин тіла. Відтак зв’язки стають еластичними, суглоби рухливими, очищуються нервові стовбури, збільшується чутливість шкірних рецепторів, загострюється нюх та поліпшується енергетика організму загалом.
Про те, як можна досягти максимального очищення організму повним утриманням від їжі в короткі терміни - у наступних числах Ракурсу Здоров’я.