Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №390 від 02.04.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Актуально

Ігор КАТУЛЬСЬКИЙ: “Найбільше горе підприємства - боржники”

Ігор КАТУЛЬСЬКИЙ: “Найбільше горе підприємства - боржники”

На останній сесії обласної ради депутати розглянули питання щодо підвищення тарифів на водовідведення для населення. У залі пролунало однозначне “так”, оскільки присутні з розумінням поставилися до важких умов, які зараз переживає “Рівнеоблводоканал”, тим більше, що старі тарифи вже давно стали збитковими для підприємства.

Про причини підняття тарифів та реалії, в яких сьогодні опинилося РОВКП ВКГ “Рівнеоблводоканал”, розповідає перший заступник директора підприємства Ігор КАТУЛЬСЬКИЙ (на фото зверху).

Тарифи цілком обгрунтовані

- Ігоре Івановичу, то ж з чим, зрештою, був пов’язаний такий непростий для підприємства крок, як підняття тарифів із водовідведення для населення?

- Ми були змушені переглянути тарифи на водовідведення, чинні з 8 серпня 2008 року, оскільки рівень їх відшкодувань складав лише 60,5 відсотка. Тобто, вони були збиткові - не відповідали своїй реальній собівартості.

Поясню, чому. Тарифи на електроенергію, які діяли станом на 1 серпня 2008 року, зросли на 19 відсотків, мінімальна зарплата - на 15,24 відсотка, плата за землю - на 15,32 відсотка, розмір транспортного податку - на понад 20 відсотків. Крім того, подорожчав природний газ, значно зросли у ціні матеріали. Внаслідок цього на підприємстві склалася критична ситуація, - адже усе вищеперераховане є складовими тарифу.

- Невже не було альтернативного рішення?

- Були, але непри-й-нятні. Наприклад, якщо припустити, що відшкодування збитків відбувалося б через обласний бюджет, то в разі будь-якої найменшої затримки по перерахуванню коштів могли б виникнути негативні для підприємства наслідки. Залишати діючі тарифи було також нелогічно, оскільки це призвело б спочатку до нерентабельності, а потім і взагалі - до банкрутства підприємства. Тож, на нашу думку, лише підняття тарифів забезпечить стабільну роботу, покращить технічний стан та підвищить якість надання послуг.

- Нові тарифи на водовідведення стосуються лише послуг для населення. Тож яким став їх розмір?

- Вартість послуг із водовідведення зросла з 1,54 гривні до 1,99 гривні за кубічний метр. Виняток становить лише смт Гоща, де діятиме тариф у розмірі 1,80 гривні (замість 1,20 гривні). Подорожчала також очистка стоків і для інших споживачів Квасилова - з 2-х гривень за кубічний метр до 2,56 гривні.

Основні зусилля - на ремонт

- Перейдемо до безпосередньої роботи “Рівнеоблводоканалу”. На що сьогодні спрямовані ваші основні зусилля?

- На щастя для усіх, сьогодні підприємство працює у стабільному режимі: насосні станції цілодобово подають питну воду мешканцям обласного центру та відкачують стоки. Головним питанням залишається ремонт напірного каналізаційного колектора, діаметром 800 міліметрів, в районі підприємства ВАТ “Рівнеазот”, на станції Заводська. Вже котрий тиждень поспіль наші працівники без вихідних проводять заміну напірного колектора під залізничною колією.

Під час локалізації прориву правої нитки колектора працівники зіткнулися із значними труднощами, і потрібно віддати належне тій увазі, яку виявило керівництво “Рівнеазоту” (генеральний директор Михайло Заблуда та головний інженер Вадим Коваленко). Вони із розумінням поставилися до техногенної ситуації, що сталася, і надали нам свою допомогу. На місці аварії ВАТівці демонтували частину залізничного полотна, зняли огородження, створили всі умови для локалізації прориву і сприяли нашій роботі в технічному пла-ні.

Отже, вважаю, що незабаром робота із перекачки стоків до очисних споруд ВАТ “Рівнеазот” відновиться.

- Будемо сподіватися, що напруга у відносинах між вашими підприємствами зникла. Чи, може, ви вже сплатили борг перед ВАТ “Рівнеазот”?

- Борги, на жаль, так і залишаються. Але, по можливості, ми частково їх виплачуємо. Працюємо, як-то кажуть, при повному взаєморозумінні та взаємопідтримці.

- На минулому тижні у Рівному сталася безпрецедентна ситуація: коли об’єкти “Рівнеоблводоканалу” почали відключати від електропостачання - в.о. директора Вадим Сторожук зазначив, що найбільше хвилюється через ймовірні прориви, які можуть статися на водомережах…

- І він таки мав рацію. Сьогодні наші працівники займаються ліквідацією двох поривів, один з яких, на вулиці Котляревського,3, виник після відключення електроенергії в районі Боярки. Між іншим, 24 березня наші насосні станції відновили свою роботу лише завдяки сприянню голови обласної ради Олександра Данильчука, який особисто зайнявся питанням неприпустимості відключення “Рівнеоблводоканалу” від електроенергії.

Напередодні, 13 березня, стався перепад напруги, знову ж таки з вини “Рівнеенерго” в районі села Городок.

Крім цього, робочі бригади займаються ремонтом пожежних гідрантів, водорозбірних колонок, перекладкою водопровідних і каналізаційних мереж. Якість питної води залишається стабільно в межах санітарних норм.

“Потрібно будувати власні очисні споруди”

- Раніше звучала думка про те, щоб передати очисні споруди ВАТ “Рівнеазот” “Рівнеоблводоканалу”…

- Моя особиста думка така: необхідно будувати власні очисні споруди. Потрібно реально подивитися на речі: дві напірні нитки по 17 кілометрів, які були побудовані ще у 1974 році, на сьогодні мають 80-90-відсоткову зношеність. З 1999 року ми неодноразово міняли дільниці напірних колекторів, прокладені труби вже, практично, виходять з ладу. Будівництво ж власних очисних споруд скоротить не лише витрати по електроенергії, але й обсяги перекачки і очистку стоків через ВАТ “Рівнеазот”.

- Якщо будувати - то де саме?

- Будівництво планується на місці старих очисних споруд і на території “Рівнеоблводоканалу” на вулиці Будівельників.

- Скільки коштів потрібно і де їх реально взяти? Ви плануєте залучати інвесторів?

- 20 мільйонів умовних одиниць - саме така сума необхідна для будівництва нових споруд. Це великі кошти, і я не думаю, що обласний чи міський бюджети зможуть їх “потягнути”. Тому, можливо, будуть залучатися інвестори, тим більше, що пропозиції надходять. Але маємо розуміти одне: якщо приходить інвестор, він хоче не лише вкласти кошти, але й отримати прибуток. Тому це питання ретельно вивчається керівництвом Рівненської обласної ради та “Рівнеоблводоканалу”.

До розмови приєднується заступник директора “Рівнеоблводоканалу” Віктор ЛОТЮК (на фото).

“Водомережі потребують оновлення

- Вікторе Микитовичу, чи існує сьогодні проблема щодо технічного переоснащення об’єктів водовідведення? Якщо - так, то наскільки суттєва?

- Проблема є. Сьогодні основні засоби зношені до 50 відсотків. З 221,9 кілометра каналізаційних мереж 94,2 - аварійні. Через значну зношеність мереж водовідведення відбуваються перерви у наданні послуг споживачам і порушується режим безперебійного надання послуг у місті.

- Наскільки реально найближчим часом замінити ділянки водомереж?

- На сьогодні у нас розроблений План заходів щодо заміни напірної арматури у місті Рівному. Для того, щоб не зупиняти насосну станцію, будемо на деякий час відключати вулицю чи квартал для ремонту. Є пропозиції щодо заміни аварійних ділянок водопроводів, напірних каналізаційних колекторів, самоплинних колекторів, насосного обладнання на водопровідних каналізаційних насосних станціях. Сподіваємося для цього отримати фінансування з державного бюджету. Проте зараз розраховуємо лише на вла-сні сили - проводимо необхідні роботи за свої кошти.

У поточному році з міського бюджету виділені 60 тисяч гривень на ремонт і експлуатацію пожежних гідрантів. На ці кошти ми плануємо закупити нові гідранти, запчастини до них та провести роботи по їх заміні, щоб скоротити аварійність.

- Чи думаєте про закупівлю нового обладнання?

- Плануємо змінити автопарк через його застарілість. Хочемо замінити фекальні насоси на ТНП, відповідно, перевести їх у автоматичний режим, що значно спростить роботу.

Але на це все потрібні кошти, тож, сподіваємося, що населення з розумінням поставиться до питання оплати за водопостачання та водовідведення. І не лише у Рівному, але й у Квасилові, Гощі, селах Гощанського та Рівненського районів.

Заборгованість перед “Рівнеобл- водоканалом”- суттєва

- Ігоре Івановичу, запитання знову до Вас. Ваш колектив так щиро піклується про своїх споживачів! Та чи віддячують вони за це своєчасними платежами?

- На жаль, ні. Борг населення сягає 9-ти мільйонів, підприємств - ще більше. Але зазначу, що найбільшим серед усіх боржників є КТП “Комуненергія”, борг якого сягає 6,8 мільйона гривень. Об’єкти цього підприємства ми не можемо відключити, оскільки зараз триває опалювальний сезон і подається гаряча вода. В подальшому ми будемо вести з ними конкретну розмову. Серед боржників: Рівненська кондитерська фабрика, Трест “Зеленого господарства” тощо.

- Як ведеться боротьба із боржниками серед населення?

- Тих абонентів, які завинили від тисячі до 10 тисяч гривень, відключають поквартирно. Їх від’єднують від системи водовідведення, і вони вже не зможуть користуватися каналізацією. Найбільша заборгованість залишається у Рівному.

- Чи можливо поставити абонентів у такі умови, щоб вони розуміли, що за отриману воду потрібно платити вчасно?

- Парадокс, але коли ми купуємо у магазині чи аптеці товари, відразу дістаємо гаманець. І мало хто усвідомлює, що вода - також продукт, за який потрібно платити. Проте ми з розумінням намагаємося ставитися до ситуації - адже багато мешканців зараз опинилися без роботи. Та, попри це, сісти собі на голову не дамо.

- Чи можна щомісяця прораховувати боржників?

- Цілком. Кожного місяця у нас ведеться контроль, хто і як оплачує послуги. Працює абонентська служба, яка займається збором коштів з підприємств. Вони розносять рахунки, спілкуються з боржниками. Працює бригада, яка відключає неплатників: підприємства, приватний сектор, житловий фонд.

“Збоїв у роботі не буде”

- Відомо, що “Рівнеоблводоканал” - самодостатнє підприємство. Що потрібно для того, щоб воно і надалі залишалося таким?

- По-перше, надання якісних послуг мешканцям та підприємствам обласного центру та інших населених пунктів. По-друге, отримання стовідсоткової оплати за ці послуги.

- У нас багато труднощів, але співробітники “Рівнеоблводоканалу” продовжують добросовісно виконувати поставлені задачі.

Колектив працюватиме, і, я запевняю, що збоїв у роботі, з нашого боку, на підприємстві не буде.

02.04.2009Спілкувалася Любов РОМАНЮК


Переглядів: 880

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21181)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14557)
• Допомога під час карантину [967] (14481)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14318)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14131)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14005)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13976)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13966)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13754)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13662)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13659)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13606)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13187)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (465)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (65)
• Небезпека вологих серветок (61)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Часникові стрілки корисніші за часник (59)
• Особливості вживання видів води (59)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (57)
• А ваш шампунь безпечний? (55)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (51)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (47)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"