Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №421 від 05.11.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Cito!

Інфекція, що наближає кінець України…

Інфекція, що наближає кінець України…

Сезонний грип звалився на заляканих економічними негараздами, стомлених політикою людей передчасно. Його підштовхнув грип “свинячий”, стверджують медики. А страх теж послаблює опірність організму до вірусів та інфекцій. Отож, доречно внести корективи і в президентські перегони - зображати кандидатів у президенти у ватно-марлевих пов’язках...

На Рівненщині - карантин. На 4 листопада (9 ранку) кількість хворих становить 16511, госпіталізованих - 1010, померлих - 3. Показник захворюваності сягнув 143,5 на 10 тисяч населення, хоча ще 29 жовтня був на рівні 22,4 на 100 тисяч населення. Науковці підтвердили, що область знаходиться в облозі “свинячого” грипу, однак влада закликає населення не панікувати.

Рівненські хроніки

У ніч проти четверга 29 жовтня у реанімаційному відділенні Рівненської обласної лікарні від двобічної пневмонії помер 25-річний чоловік. До полудня ця страхітлива звістка облетіла все місто: люди пов’язали смерть з тернопільським грипом. А о 14 годині головний лікар Рівненської обласної лікарні Мирослав СЕМАНІВ констатував, що тієї ж ночі в їхній лікарні зі схожим діагнозом померло ще двоє людей - чоловік і жінка. Усім трьом не виповнилося й 30 років. Що це за вірус - лікарі не знають.

І хоча медики фіксують динаміку зростання в місті та області гострих інфекційних захворювань, проте вони не сягають установленого епідемпорогу - 900 випадків на 100 тисяч населення. Офіційно в м.Рівне хворіють більше 500 громадян, і лише п’яту частину з них становлять школярі до 14 років. Утім, завідувач епідеміологічного відділу Рівненської обласної санстанції Анатолій РЄЗНІКОВ упевнений, що “ми на початку пандемії грипу” і що при перших ознаках кепського самопочуття потрібно викликати лікаря додому, а не займатися лікуванням.

Тим часом рівняни, не чекаючи карантину, самі надягають пов’язки, ціни на які у четвер плигнули вгору: марлева коштує 2,85, а не вельми захисна, паперова - 2 гривні, та скуповують антивірусні препарати.

Лікувальні заклади, як-от тубдиспансер, де спершу лежав перший померлий від пневмонії, також закривають свої відділення на карантин. Однак, як зазначив головний обласний фтизіатр, заступник головного лікаря з лікувальної роботи Рівненського обласного тубдиспансеру Микола ОРДИНСЬКИЙ, хворих на пневмонію станом на 29 жовтня у них - десять, і це типово для осені. Лікар-пульмонолог тубдиспансеру Ігор ДЖУЛА розповів, що хлопця - першу жертву пневмонії на Рівненщині - привезла до них “швидка” у вкрай важкому стані з уже наявними ознаками двобічного запалення легенів. У реанімаційному відділені його рятували кілька діб, затим доправили в обласну лікарню. Чоловік хоч і молодий, але мав іншу серйозну хворобу - ревматизм.

- Кажуть, невідомий грип підступний тим, що ускладнюється якраз пневмонією, яку не можна почути через фонендоскоп. Зміни видно лише на рентген-плівці. У випадку з Русланом так було?

- Ні, там був типовий стан як для пневмонії. Загалом же загальноінтоксикаційний синдром у кожного проявляється індивідуально.

Паніка є, карантину - нема

У четвер зранку міська влада в особі управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому б’є на сполох, закликаючи рівнян пильнувати за своїм здоров’ям. Офіційно це звучить так: “У зв’язку з загрозою епідемічної ситуації щодо захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні захворювання міська влада звертається до мешканців Рівного з проханням провести профілактичні щеплення проти грипу працівникам підприємств і установ у поліклініках м. Рівного.

Через обмежене фінансування галузі охорони здоров’я управління охорони здоров’я міськвиконкому звертається з проханням придбати вакцину за особисті кошти чи за рахунок прибутків установ та організацій. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього року в Україні очікується штам сезонного грипу “Брізбен”. Особливість цього штаму в тому, що він може накластись на пандемічний штам “Каліфорнія” (N1H1). Людина може перехворіти трьома штамами: “Брізбен А”, “Брізбен В”, “N1H1 Каліфорнія” (свинячий грип). Найефективнішим методом захисту є профілактичні щеплення.

Вакцинація рекомендується як індивідуальний захист населення від захворювання на грип, а при 80 % охопленні щепленнями в колективі здатна значно знизити захворюваність та звести її до поодиноких випадків. Досвід вакцинації торішнього епідемічного сезону свідчить про високу ефективність профілактики цієї підступної хвороби, яка часто дає тяжкі ускладнення.

Для проведення щеплень дорослим можна звернутися у міські поліклініки № 1, 2, 3 та у поліклініку “Північна”. Для щеплення дітей проти грипу необхідно звернутися у дитячі поліклініки”.

Утім, епідемія вже вирує і багато лікарів стверджують, що симптоми страшної хвороби не схожі на грип.

Тернопільські канікули

Також цього четверга розказували, що нещодавно учні молодших класів однієї з рівненських шкіл якраз повернулися з Тернополя, куди їх організовано возили в аквапарк. І вони там купалися та кепкували з тернополян, багато з яких уже й на вулицях ходили у марлевих пов’язках.

30 жовтня

Рівне стає схожим на Японію

У Рівному допоки епідпоріг не перетнуто, хоча хворих на гострі респіраторні інфекції за добу побільшало: 750 на 100 тисяч населення. Проте в обласному центрі ввели жорсткі карантинні заходи. Напевно тому, що за ніч від пневмонії померла ще одна людина.

У всіх рівненських аптеках зрання - великі черги. Немає ні масок, ні противірусних препаратів. Оксолінова мазь для змащування носових ходів та під носом, яка є бар’єром для інфекції, у деяких аптеках коштує 8 гривень замість доепідемічних двох.

11.00. Радіостанції передають, що міністр охорони здоров’я Руслан Князевич офіційно оголосив невідомий вірус грипом А/Н1N1, який ще називають свинячим, каліфорнійським. У той же час рівненські медики стверджують, що сезонний та свинячий грип прийшли разом та набагато раніше очікуваного, й нагадують, що грип - надзвичайно заразне інфекційне захворювання, яке за лічені дні вражає велику кількість людей. Джерелом інфекції є хвора людина. Підступність вірусів грипу - у їх мінливості та мутації. Шлях передачі - повітряно-крапельний

Опівдні ЗМІ оголошують, що у Кузнецовську, Дубні, Костополі епідемічний поріг подолано.

Станом на 13.00 відомо, що з симптомами грипу в лікарнях Рівного перебуває 86 осіб, в одинадцятьох із них - пневмонія. Відсьогодні поліклініки в лікарнях продовжили робочий день до 18.00. Міський голова Рівного Володимир ХОМКО наказав скерувати автопарк міськвиконкому (автомобілі чиновників) на потреби міської медицини.

15.00. Студентська молодь масово роз’їжджається по домівках. Багато з них уже кашляють і шмаркають. Треба сподіватися, що їм дали вказівки, як себе поводити, щоб не поширювати інфекцію в сільських районах. Тим часом на вулицях чимало людей ходить у марлевих пов’язках. (Це трохи нагадує японців, які за будь-якої найменшої загрози надягають маски...) Ще більше - закутали півобличчя шарфами.

Нагадаємо загальні ознаки грипу:

• різке підвищення температури тіла (39 градусів і вище)

• лихоманка

• головний біль

• ломота в суглобах і м’язах

• почервоніння і різь в очах

• почервоніння горла, на 2-3 добу може приєднатися кашель і закладеність носа

• інкубаційний період - від кількох годин до трьох днів.

З профілактичною метою потрібно зміцнювати імунітет: приймати ехінацею, екстракт елеутерококу, китайський лимонник, гарячі чаї з журавлини, калини та шипшини, малини, м’яти, противірусні препарати - ремантадин, арбідол, таміфлю тощо. Щоб захиститися, обов’язково носити маску з чотирьох шарів марлі. Для подолання інфекції важливо очищувати повітря регулярним провітрюванням.

Також мийте частіше руки з милом і протирайте мильною піною вхідні отвори носа.

Слід приймати вітаміни (особливо вітамін С). Перед виходом на вулицю змащуйте внутрішню поверхню носа оксоліновою маззю та уникайте місць масового скупчення людей. Корисно вживати з їжею цибулю та часник, які мають противірусну дію, стимулюють імунну систему.

31 жовтня

Обласний центр помітно спорожнів - на вулицях геть мало перехожих. Хоча на подвір’ї житлових будинків чимало дітвори, які радіють продовженню “грипозних канікул”. Тим часом кількість хворих з симптомами грипу зростає в геометричній прогресії - на 18 годину в інфекційне відділення Рівненської центральної міської лікарні шпиталізовано близько 70 хворих. Оскільки інфекційне відділення переповнене, виділяються ліжкомісця в інших відділеннях лікарні.

Хворі - це молоді люди, у яких висока температура та кашель. Вочевидь тому не є безпідставними розмови, що сезонний грип, який наклався на “свинячий”, пришвидшили масові концерти та мітинги кандидатів у президенти України, на яких молодь мітингувала та фестивалила під осінніми холодними зливами.

І ще. Будь-що дізнатися за міським номером телефону в дорослій міській інфекції практично неможливо, позаяк несправний телефонний апарат зриває дзвінки. І таке з ним відбувалося ще до епідемії...

Нагадаємо, що інфекційний період (коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі А/H1N1 може тривати впродовж 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються - то до їх повного зникнення.

1 листопада

Відсьогодні інформацію про кількість хворих у Рівному та області даватимуть у спеціально створеному оперативному штабі управління охорони здоров’я Рівненської ОДА.

2 листопада

Карантин є, ліків - немає

За офіційною статистикою, на восьму ранку понеділка кількість хворих у Рівненській області сягнула 8937. Епідпоріг, на щастя, за вихідні не перетнуто - зараз хворіє 780 осіб на 100 тисяч населення. Це на 14 відсотків менше від числа, коли вводяться карантинні заходи. На першу половину дня у відділеннях інтенсивної терапії та реанімації краю знаходиться 15 дорослих та одна дитина до шести років. Кількість госпіталізованих - 514. Кількість померлих від грипу - 2.

Зауважимо, що на 12 годину дня в Україні від грипу або його ускладнень померло 64 людини.

Тим часом медики й далі нагадують населенню про засоби самозбереження в умовах епідемії, як-от: не користуватися загальним телефоном (міським, робочим), марлеву пов’язку через 4 години носіння прати та прасувати. Якщо маскою користується застуджена людина, яка чхає та соплить, пов’язку треба прати й прасувати кожні 2 години. І ще одне. Хворим і здоровим слід пити якнайбільше рідини та вживати вітамін С. Задля вірусопрофілактики дехто з батьків дітям на шию вішає зубчик часнику.

Разом з цим, незважаючи на карантин від 30 жовтня по 15 листопада та переконливі заклики медиків і влади не скупчуватися у людних місцях, у вихідні в обласному центрі розважальні заклади, завсідниками яких є переважно молодь, працювали у звичному режимі. Тим часом противірусні препарати в аптеках міста відсутні, як і індивідуальні засоби захисту - маски.

На 13 годину відомо, що партія препарату “Таміфлю” вже надійшла у Рівне й роздаватиметься в лікарняних закладах хворим на “свинячий” грип безплатно.

3 листопада

О восьмій ранку місцева радіостанція повідомила про ще одну смерть від пневмонії у рівненській центральній міській лікарні. Мовляв, інформація ця достовірна. Хоча на ранок ще не підтверджена офіційною медициною, себто оперативним штабом УОЗ з реагування на ситуацію з розповсюдженням грипу та ГРВІ. Разом з тим діагноз “грип” та “ГРВІ” у Рівненській області за добу поставлено 3000 хворих.

05.11.2009Ольга ЯРОШ


Переглядів: 1350

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13857)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (729)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"