№476 від 03.12.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Бабусин рецепт Хіт сезону - гарбузовий сікГарбуз - дуже корисний овоч. У його м’якуші міститься багато особливо цінного для дитячого організму вітаміну D, який підсилює життєздатність і пришвидшує ріст дітей. Клітковину гарбуза легко засвоює організм, завдяки чому страви з нього рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Оскільки в гарбузі багато солей міді, заліза й фосфору, які позитивно впливають на кровотворення, його вживають для профілактики недокрів’я, а ще, завдяки великому вмісту пектину - атеросклерозу. Гарбузовий м’якуш, у якому міститься багато каротину, вітамінів С, В1, В2, їдять для поліпшення діяльності кишечнику (від запорів). Його радять людям із харчовою алергією як страву, що має гіпоалергенні властивості. Страви з гарбуза рекомендують вводити до раціону хворих на гепатит та холецистит, людям із жовчнокам’яною хворобою, хронічним колітом та ентероколітом у стадії загострення, із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонія, атеросклероз із недостатністю кровообігу), з гострим і хронічним нефритом та пієлонефритом. Гарбуз рекомендують вагітним у разі нудоти. Страви з гарбуза бажано вживати тим, хто переніс хворобу Боткіна: діючі речовини м’якуша прискорюють відновлення антитоксичних функцій печінки. При лікуванні нирок вживають не сам м’якуш, а свіжий сік із сирого гарбуза - по 0,5 склянки на добу. Сік із гарбуза має і заспокійливі властивості, поліпшує сон. Страви з гарбуза як засіб для виведення надлишку рідини з організму (водянка, хвороби нирок) треба вживати протягом 3-4 міс. у сирому вигляді по 0,5 кг, а у вареному й печеному - до 1,5-2 кг щодня. З косметичною метою використовують як свіжий, так і варений м’якуш гарбуза. Гарбузове насіння виганяє глисти Гарбузове насіння здавна застосовують у народній медицині від глистів та як засіб, що допомагає у разі захворювання сечостатевих органів, особливо, якщо є спазми, які затримують випускання сечі, та за появи в ній крові. Зі свіжого, ще не висушеного, й не очищеного насіння гарбуза можна приготувати протиглисні ліки: 500 г (це близько 500 насінин) подрібнити разом із лушпинням у млинку для м’яса, залити подвійною кількістю води (5 склянок) і випаровувати вологу протягом двох годин на помірному вогні, не доводячи до кипіння. Після цього відвар, згущений майже наполовину, процідити через марлю, з його поверхні зібрати шар олії. Немовляті віком до року цих ліків дають по 10 мл, коли ж дитині, скажімо, 8 років, порцію збільшують до 80 мл. У дні лікування від глистів потрібно споживати рідку їжу (супи, каші, овочеве пюре, кисле молоко тощо). Увечері рекомендують застосовувати проносну сіль (25-30 г для дорослих). Уранці наступного дня вдаються до очисної клізми і п’ють ковтками приготовані ліки натще протягом 30-40 хв. Рецепти з гарбуза Напої - Гарбуз почистити, сполоснути холодною водою, натерти на дрібній тертці і вичавити 100 мл гарбузового соку. Змішати з огірковим розсолом (30 г), додати сіль, цукор і чорний перець до смаку. - Змішати гарбузовий (100 г) і томатний (50 г) соки, додати сіль, цукор, чорний мелений перець до смаку. Можна додати дрібно нарізану зелену цибулю або петрушку. Кисіль із гарбуза Гарбуз (500 г) почистити і натерти на дрібній тертці. Картопляний крохмаль (1,5 ст. л.) розвести холодним молоком (0,25 л), вилити у гаряче молоко (0,25 л) і, перемішуючи, кип’ятити. Додати ванільний цукор, трішки солі, натертий гарбуз. Усе добре розмішати, довести до кипіння. До киселю можна подати ягідний охолоджений сік (малиновий, з червоних порічок). Салат Стиглий гарбуз (200 г) почистити від насіння і шкірки, натерти на крупній тертці. Так само приготувати яблука (2 шт.). Усе це змішати з родзинками (1-2 ст. л.). Заправити цукром (1 ст. л.) і сметаною (2 ст. л.).
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |