Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №504 від 09.06.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Фатум

Інший тато

Інший тато

Світлана, ледве тримаючись на ногах, сперлася на важкий гранітний пам’ятник. Її чисті сльози невпинно капали на свіжу могилу чоловіка. Грайливий пронизливий вітер підхоплював тихий плач жінки й розносив його по сусідніх надгробках. Сонце сідало за горизонт, забираючи із собою останні рожеві промінчики, які освітлювали фото рідного до болю обличчя чоловіка, що було викарбуване на темному, як її життя, пам’ятнику.

День добігав кінця. Вечірні сутінки заволоділи простором і часом. Проте Світлана не надавала цьому значення, адже її душа знаходилась далеко від тіла. Поринула на пошуки дорогого образу її Антона, але все марно. Він був уже неблизько від своєї родини.

- Мамо, - раптом глухий голосок маленької дівчинки порушив вечірню тишу, - поклади ці квіти на могилу тата. Вони йому сподобаються, адже я назбирала їх у нашому садку.

Світлана взяла з рук донечки маленький букетик нарцисів та й поклала на зрошену слізьми могилу чоловіка. Уже зібравшись йти, жінка почула позаду важкі кроки. Це був чоловік, якого вона воліла б не бачити й не знати все своє життя.

- Мені потрібно з Вами поговорити, - сказав він, поклавши на могилу букет троянд.

- Нам немає про що говорити. Все скажете в суді, - різко мовила жінка і, взявши за руку донечку, попрямувала до виходу.

Важко було в той час Світлані, та долю не обирають. Не змогла забути ту страшну ніч, коли повідомили, що її Антона збила машина. Коли приїхала до лікарні, то чоловік уже був в іншому світі. Не встигла навіть попрощатися як слід зі своїм судженим. Не почула прощального слова, не побачила його останнього погляду. Пішов мовчки. Нелегко переживати щось подібне, коли вранці бачиш усміхненого й радісного чоловіка, а ввечері по-дикому дивишся на його бездиханне тіло. Як же ненавиділа того, хто скалічив її життя, позбавив райдужного майбутнього! А він ні на мить не відходив від її Антона. Навіть на похорон прийшов попрощатись. Світлана мало не божеволіла, коли зустрічала його на своєму шляху. Кричала на нього, плакала. А він мовчав. Не виправдовувався. Лише важко дихав, бо ж нелегкий тягар лежав і на його душі. Йому самому не менш було шкода чоловіка, якого позбавив життя.

Незабаром відбувся суд. Павла виправдали, адже не побачили його вини. Знайшлися очевидці тієї пригоди, які підтвердили: Антон, поспішаючи додому, перебігав вулицю у невстановленому для пішоходів місці. Тому Павло позбувся на деякий термін лише водійського посвідчення. Світлана була невдоволена рішенням судді. Та що поробиш. Але вироку не змінити, хоч як би не хотілося. Розпач жінки можна було зрозуміти, адже вона позбавилася опори та надії на майбутнє. А що сказати маленькій донечці? Куди пішов її тато, з чиїх рук не сходила ні на мить? Як на це відреагує маленька дитяча душа? Важко сказати, а ще важче жити з вирваною частиною життя, якою для них водночас був батько й чоловік.

Неспокійно було й на душі в Павла. Не міг забути ту страшну хвилину, з якої обірвалося життя людини. Цей випадок назавжди залишиться гострою й колючою голкою під серцем чоловіка. Жити з таким тягарем - це каторга. І хоч суд не знайшов вини в його діях, але в душі завжди буде відчувати свою провину. Бо ж найсправедливіший собі суддя - ти сам. Тому з усіх сил намагався допомогти осиротілій сім’ї. Але Світлана ні на крок не підпускала до себе, як його тоді називала, ката свого життя.

Час ішов. Горе залишалось. І не намагалось відійти від Світлани та її донечки. Павло часто дорогою з роботи приходив на могилу Антона. Клав квіти, просив прощення. Не раз зустрічав там Світлану з донькою, дивився на них здаля, тривожився. Бачила Павла й жінка, але ненависть до нього й презирство вже залишились у минулому. Цього тягаря позбулася після вироку судді, коли зрозуміла, що над всіма суддями є ще один суддя - Бог. І справжній суд буде на небесах, а не на землі. Так сказано в молитвах.

Сьогоднішня неділя мала бути теплою, судячи із сонячного ранку. Свіжий вітерець тихо шарудів у розквітлій калині. Хмарки на небі ледве пересовувались. Здавалося, що кожна з них важча за всі разом узяті наші річки, ліси, поля… Земля пашіла свіжою травою. Все навкруги милувало та радувало око. Саме цього дня Світлана знову пішла на кладовище. Опустивши голову, тихо плакала, згадувала ті щасливі хвилини, які прожили разом. За цими роздумами жінка не помітила, як до неї підійшов Павло. Став на коліно і з щирим співчуттям поклав на могилу букет тюльпанів. Світлана підвела голову - і їх погляди зустрілись. Дивилась на Павла, ніби вперше бачила. Його обличчя чимось нагадувало їй Антона. Жінка не зводила погляду. “Чого вона так дивиться? - думав чоловік. - Невже ніколи так і не пробачить? Невже муки сумління доведеться пронести через усе життя?”. Але ж ні! Світлана заговорила. Що вона сказала, не пам’ятав. Бо серце огортала довгоочікувана радість від почутого голосу. Душа затрепетала, завихрилась, понеслась далеко у височінь, ніби вирвалась на волю. Вперше чоловік почув голос Світлани, в якому говорило серце, а не емоції.

З тих пір стали бачитися частіше. Жінка забула все, що відбувалось колись між ними. Важко пробачити смерть чоловіка, але пробачила. При кожній зустрічі вони все більше знаходили себе в цьому житті. Їм було добре разом. А згодом Павло попросив її руки. Як билося серце перед відповіддю жінки! І от, яке ж щастя! Вона буде з ним! Погодилась бути дружиною, незважаючи на той біль, який довелося пережити через нього. Тепер зробить все, щоб загоїти ті давні рани.

Не могли наречені перед вінчанням не прийти до могили Антона. Хотілося попросити в нього благословення. Ма-ленька донечка, дивлячись на фотокартку тата, крізь сльози мовила: Спи спокійно, таточку. За нас не турбуйся. Тепер у нас з мамою буде інший тато. Він казав, що буде нас так любити, як любив ти”. Такої розмови дівчинки з могилою батька не витримали ні Світлана, ні Павло. Обійнявшись, вони дали волю сльозам.

09.06.2011Василь ТИТЕЧКО с. Мале Вербчес Сарненського р-ну


Переглядів: 967

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14222)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13774)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (749)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"