Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №235 від 13.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Невигадана історія

Відгукнися, Світланко!

Відгукнися, Світланко!

Зла свекруха поламала життя

Не за горами день Матері – найтепліше і найдобріше свято. Вважається, що чистішої і сильнішої любові, ніж материнська, просто не існує. Але я переконана, що так буває не завжди. І любов буває різною, і матері теж.

Цю сім’ю знала добре, не дивно - сусіди. Спочатку забігала щось позичити, потім - просто поговорити. І чим ближче знайомилася, тим більше дивувалася: ніби звичайна родина: чоловік, дружина, двоє дорослих синів. І живуть, як усі, а насправді…

Сусідка Кирилівна була природженим керівником, з тих, хто навіть у пеклі котли зі смолою по-своєму переставить. Чоловіка її я майже не бачила, натомість спостерігала величезну владу матері над дітьми. Вона була переконана, що самі хлопці ні на що не здатні, водила їх за руку до поліклініки, збирала на роботу... Її любов межувала з хворобою. А вони сприймали це, як належне, і не сміли сперечатися.

Сусідка часто скаржилася, що не дав їй Бог дочки, ніхто на старість води не подасть. “Ось дочекаєтеся другої невістки”, - втішала її я, наперед шкодуючи цю дівчину.

Її важко було уявити заміжньою жінкою - зовсім іще дитина. Невеличка, жвава, жартівлива. Наївна і світла, як і її ім’я - Світланка. Молодята поселилися у його батьків, тим більше, що Кирилівна давно обіцяла переїхати в село, бо квартира у них невелика.

Я рідко бувала в сусідки. Чесно кажучи, важко спілкуватися з нею: занадто різка і категорична в оцінках людей, здається, нікого, крім себе, вона так і не навчилася любити чи хоча б поважати. Усе їй здавалося, що її недооцінюють, не шанують належно. Та якось зустріла її на базарі, де вона торгує вже багато років. “Як ваша невісточка, Кирилівно? - запитала. “Інтелігенція, - зневажливо скривилася та, - розумна дуже, слова не можна сказати. Та побачимо, хто кого.” І стільки злості я почула в її голосі, що мені стало страшно.

А молодята любили одне одного, цього просто неможливо було не помітити. Мені подобалася ця пара. Може, тому, що в самої підростала дочка, з якою вони подружилися. І я подумки уявляла свою дитину на місці Світланки. Бачила, як молода дружина проводжає чоловіка на роботу, як міцно обвиває його руками, як увечері чекає біля дверей. Іноді зустрічала їх у парку, театрі, - завжди усміхнені, привітні, вони постійно трималися за руки, ніби боялися, що якась сила їх розлучить.

Мабуть, несолодко жилося Світланці у свекрухи (яку вона називала тільки мамою!). Потроху згасав життєрадісний вогник у її очах, але вона ніколи не обмовилася ані словом про те, що її турбує. “Хороша у тебе свекруха?” - запитували подружки у дворі. “Хороша, - стиха відказувала вона, - чоловік дуже любить свою маму, отже, і я буду…” І зажура з’являлася на її усміхненому личку.

Зате Кирилівна на “похвалу” не скупилася. Весь будинок і базар знав, яка “біда з цією учителькою”, що “тягає сина по театрах”, не з того боку обрізує цибулю, не так варить борщ, не в тих тарілках подає на стіл. Свекруха розставляла по-своєму меблі в кімнаті молодих, викидала книжки, порпалася у білизні, перераховуючи, чи в невістки не більше речей, ніж у сина. А головне, не бачила у цьому нічого “такого” і спокійно розповідала знайомим.

Якось нам випадково принесли лист, адресований Світлані. Вирішила одразу занести їй, а заодно й провідати, бо вона чекала дитину і страждала жахливим токсикозом. Застала Кирилівну перед телевізором, поцікавилася, де молодята, на що почула:

- А де їм бути? Гуляють… Їсти не варено, посуд не митий, а їй, бачте, недобре. Оце-то послав Бог невісточку! - почала зітхати вона.

- Та що ви, Кирилівно, у них таке кохання! - не витримала я.

- Яка там любов! - аж підскочила та, - вона ж не за нього вийшла, а за квартиру! Хоче нас по світу пустити. Просила ж я не прописувати. І родить для цього…

Вона ще довго обливала б цю дитину брудом, але помітила лист у моїх руках, який я поспішила їй віддати. Не криючись, Кирилівна надірвала конверт, витягла папірець і почала читати. Я остовпіла. “Це ж підло - читати чужі листи,” - нарешті спромоглася на слово. “А що тут такого?! - піднялися на мене темні від люті очі. - Завжди так робила. Живе у мене - значить, ніяких секретів. На, почитай, що вона про мене у своїх щоденниках пише. Думала, я не знайду!” І показала мені два товстих зошити.

Це мене просто вбило. Я наспіх попрощалася і вибігла з цього гадючого кубла. Почувалася розгубленою, безпорадною, бо вперше зустріла людину з повністю атрофованою совістю...

Розумію, любов до жінки - це добре. Матері до сина - чудово. Але це святе почуття повинне створювати, відроджувати, а не руйнувати і нищити. Інакше лиха не минути.

Не минуло лихо й Світланку. За власними клопотами я якось забула про неї, довелося поїхати на рік із міста. Поверталася з потягу додому вночі. Під під’їздом з дитиною на руках та великим пакетом побачила свою молоденьку сусідку. Хлопчик (чути було з голосу) заходився криком, а вона не знала, за що хапатися: то, витираючи сльози, пригортала його до грудей, то бралася за речі.

Я зробила все, що могла в той момент: знайшла таксі, допомогла донести пакети з обірваними ручками. Поверталася до під’їзду бігом, була впевнена, що зустріну сусідів, заспокою: мабуть, картають себе, хвилюються, шукають. Двір був безлюдним. Піднялася на четвертий поверх - тиша. Прислухалася біля сусідських дверей і почула лише приглушене хропіння. Не люди - звірі. Хіба люди могли б спокійно спати?!

Більше не бачила Світланку. Після безсонної ночі таки не витримала - зайшла до Кирилівни. Вона саме годувала сина після нічної зміни. “Не хвилюєтеся за Світлану?” - запитала. “А чого переживати? Куди вона подінеться? Додому поїхала. Скатертиною доріжка”, - зло пробурчала сусідка. Син тільки засміявся.

Це було останньою краплиною. Не пам’ятаю, що я говорила, пам’ятаю, як палали щоки, тремтіли руки, луною дзвенів крик Кирилівни. Через місяць ми з сім’єю переїхали в інший район, набридло слухати погрози і плітки. Та й просто неприємно зустрічати щоранку цих… істот.

Мені щиро шкода Світланку, від усього серця бажаю їй витримки, здоров’я, щастя і доброго чоловіка. І не втрачати надії: хороші свекрухи все-таки є!

P.S. Хотіла б дізнатися, як склалася доля Світланки за ці роки. Не знаю ані її прізвища, ані де вона мешкає. Можливо, впізнає себе (а вона читає вашу газету), то нехай залишить адресу (чи телефон) у редакції.

13.04.2006З повагою,

ваша постійна читачка



Переглядів: 1032

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14034)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13101)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (861)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (71)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"