Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №574 від 25.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Серпень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Вересень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Новини Рівне
QRcode

#Невигадана історія

Чому ж не дочекалася мене, рідна моя?

Чому ж не дочекалася мене, рідна моя?

Інна швидко йшла від нього, не розбираючи дороги. Їй так хотілося повернутися, припасти до його грудей. Він був і залишився для неї єдиним, коханим. Та повернутися вона не могла. На те була причина. Вона заміжня. Довгі роки чекання змусили Інну вийти заміж.

А Сашко стояв, як укопаний. Не чекав, що вона піде. По обличчю текли сльози. Він вперше в житті плакав. Йому було так боляче. Ще більше боляче, як тоді, коли лежав прикутий до постелі. Та думка про кохану тримала його на цьому світі і змушувала боротися за життя. Скільки разів мріяв про їхню зустріч. А коли зустрілися, вона пішла. Не чекав Сашко , що так станеться. А Інну збентежила їхня зустріч. Не думала, що повернеться, що переверне все в її зболеному серці.

Були Інна і Сашко друзями з самого дитинства. Їй подобалося, що Сашко приносив їй часто цукерки, носив додому з школи її ранець. То були світлі безтурботні дні, які так швидко пролетіли. Прийшла пора юності і їхня дружба переросла в кохання. Сашко часто змінював дівчат та повертався до Інни. Не міг не думати про неї, не міг залишити її просто так. Інна теж закохалася по-справжньому.

Дівчина після закінчення школи пішла вчитися. Мріяла стати вчителем. Сашко вирішив поїхати в Тюмень на заробітки. На прощання сказав: “Інно, зароблю багато грошей і весілля в ресторані відгуляємо. Побачиш, як нам усі будуть заздрити. А ти ж мене чекай”. Вона ж просила: “Сашко, не їдь. Хіба ж дома роботи не можна знайти? Та й не хочу я того весілля. Я й так би з тобою пішла на край світу”. Сашко переконував: “Інно зрозумій, там романтика, простір, нові враження. А що тут. Все буденне, одноманітне.Та й рік швидко пролетить. Не встигнеш озирнутися, як я буду біля тебе. А я буду писати тобі щодня. Зберігай мої листи і коли повернуся, читатимемо їх удвох”.

Сашко поїхав. Дні тягнулися довго і сумно. Листи спочатку приходили від нього часто. Читала їх і розуміла - кохає він її, та й пише щиро. Потім листоноша перестала завертати до їхнього двору. Минув рік, другий, а від Сашка - жодної вісточки. Його мати питала: “Може, Інно, хоч тобі пише? Чує моє материнське серце, з ним щось сталося. Як би могла, то б поїхала до нього, та далеко, а серце хворе. Просила ж його - не їдь, та не послухав”.

Інна, як могла, заспокоювала матір Сашка, а сама ковтала сльози. Та й не наважилася сказати, що вона йому писала та листи поверталися з поміткою “адресат вибув”. Односельці втішали жінку: “Повернеться син, ти Маріє тільки чекай і тримайся”. Вона чекала, а сама танула, як свічка.Так і залишила цей світ, не дочекавшись сина. Інна втішала сама себе: “Він живий, скоро повернеться, та надія повільно залишала її”. Мати просила доньку: “Інно, виходь заміж за Сергія. Питає про тебе щодня. Він хлопець добрий. Змиришся з долею. Чого ти виглядаєш, чого чекаєш? Не повернеться Сашко до тебе. Десь вже й одружився. А не пише, мабуть, соромно. А ти діток народиш. За клопотами й забудеш про нього”. Розуміла, мати права, чого вже чекати, звідки виглядати, та й роки ідуть. Подруги заміжні, а вона одна.

Подала рушники Інна Сергію. Не гуляли гучного весілля, мало було гостей. Не кохала Сергія, та думала, що звикне до нього. Як важко їй було на початку їхнього подружнього життя. Не хотіла, щоб він торкався до неї. Не хотіла з ним розмовляти. А він не винив дружину. Розумів, не може вона забути Сашка.

Помаленьку збиралися на нову хату. Роботи вистачало вдома і на роботі. Працювала вчителем. Через щоденні клопоти відступали сумні думки. Одної ночі наснився Інні Сашко. Дивився на неї сумно і казав: “Я ж тебе просив, Інно, дочекайся мене, а ти не послухала”. Вона почувалася винною і думала: “Ніколи не снився, а то ж говорила з ним, наче наяву”. Чоловіку не розповіла про сон. Та не давав той сон їй спокою. Розуміла, що не забула Сашка, що її серце належить йому. Намагалася гнати від себе думки про нього,та вони не покидали її. І як потім зрозуміла - не дарма. Якось пронеслася селом звістка, як грім серед ясного неба, що син Марії повернувся. Інна злякалася. Так хотіла його побачити, та боялася. Що ж вона йому тепер скаже? Та дуже хотілося дізнатися, що сталося, чому стільки років не давав про себе знати. Розуміла, що кохає Сашка ще сильніше. А Сергій, чоловік Інни, ходив сумний - знала, чому. Він Інні нічого не казав, та розуміла - не хоче Сергій, щоб його залишила.

Знала жінка, що розмови з Сергієм та Сашком не уникнути. Вона мусить все поставити на свої місця.

Наважилася піти до Сашка. Зібрала всі його листи. Переступила поріг хати і побачила його зовсім сивого, з ціпком у руках - стиснулося серце. Як давно вона його не бачила. А він постарів, змарнів.

А Сашко обійняв Інну, міцно пригорнув до себе: “Інночко, кохана, як я за тобою скучив. Як я чекав нашої зустрічі. Приїхав тебе забрати”. Вона відсторонилася. “Сашко, як ти можеш таке говорити? Де ж ти стільки років був. Я тебе так чекала. Мати твоя з горя померла. А ти, як ти міг так вчинити. Стільки років не подавав про себе звістки, а тепер приїхав. Чому?”

“Інно, заспокойся і вислухай мене. Я від смерті вернувся. Довго був у комі, не міг нічого ні тобі, ні матері повідомити. А потім лікарі сказали, що я не буду ходити. От і подумав - кому я такий треба”.

Вона зі злом мовила: “Та в тебе не серце, а камінь. Ти ж навіть матір не пожалів, а вона бідна пішла в могилу, не дочекавшись тебе. А я? Ти навіть уявити собі не можеш, що пережила я. Я ж думала, що тебе на світі немає. Скільки сліз пролила. Як чекала, як виглядала. Я ж тебе ніколи б не покинула, я б до тебе приїхала, та ти вирішив за мене і за себе. Краще б ти не приїжджав, не завдавав мені болю. Я ж заміж вийшла, бо вже не було надії, що ти повернешся. Та й важко було слухати плітки, що ти одружився, що я тобі не потрібна”. Інна ледве стримувала сльози.

Сашко заспокоював Інну, розумів, що схвилював жінку. “Я розумію, що завинив перед тобою. Колись я тобі розповім, що зі мною трапилося, а зараз не хочу згадувати. Інно, я тебе прошу - не залишай мене”.

“Сашко, я заміжня, чекаю дитину. Пізно щось змінювати”.

“Інно, твоя дитина буде моєю. Поговорю з твоїм Сергієм. Він все зрозуміє. Я ж без тебе жити не можу. Я всі ці роки був подумки з тобою. Я нікого не шукав, бо ти моя доля. Якби я не кохав тебе і не вірив, що ми будемо разом, то ніколи б не піднявся на ноги. Інно, ти не гарячкуй, подумай”.

Вона продовжувала заперечувати: “Сашко, між нами бути нічого не може. Все розбилося через твою дурість. Якби ж ти написав, що з тобою, я б тебе не залишила, який би ти не був, хворий чи здоровий. Не випало нам бути разом. Я кохаю тебе і завжди кохатиму, та чоловіка я не зраджу. І не вини мене в тому, що сталося, звинувачуй себе. Прощавай. Тепер уже назавжди. Вона віддала йому листи. “Ось твої листи, які ми мали читати разом. Тепер я їх тобі повертаю. Не хочу, щоб нас щось пов’язувало”. Вона повернулася і пішла. Сашко гукнув вслід: “Подумай добре, Інно. Я завтра заїду по тебе”. Вона попросила: “Не роби цього, я тебе благаю”.

Додому прийшла схвильована. Сергію не розповіла про розмову з Сашком. Навіщо йому знати. Інна швиденько почала збиратися, він мовчки спостерігав. Думав, що збирається Інна до Сашка. Не знав, що робити, просити, щоб не йшла від нього, чи хай робить, як вирішила. Знав, що від неї залежить його подальше життя. Розумів, що так і не знайшов місця в її серці. Та не його в тому провина. Між ними завжди був Сашко.

Зібравшись Інна сказала: “Сергію, я їду до тітки, давно в неї не була. Не знаю, чи довго там буду, але повернуся до тебе. Мені потрібно заспокоїтися. І що б ти не говорив, ти мені не допоможеш”.

Він провів дружину на автобус. “Я тебе чекатиму, Інно. Я думаю, що ти обміркуєш ситуацію і вирішиш, як нам бути”. Усю ніч не міг Сергій заснути. Згадав, як вони з Інною зійшлися. Вона ніколи не приховувала, що кохає Сашка. А він кохав її. Він все робив, щоб вона була щаслива.

Вранці заїхав Сашко. Ще здалеку почав: “Сергію, ти не ображайся. Хочу забрати Інну. Ти знаєш, я її кохав і кохаю. Пробач мені. Серцю ж не накажеш. Так сталося, що не міг я раніше приїхати”. Сергій, вислухавши чоловіка, сказав: “Ти запізнився, Інни вдома немає. Вона вчора поїхала, щоб більше з тобою не бачитись. Вона сама вирішила, як їй вчинити. Якби вона хотіла залишитися з тобою, я б не заперечував”. Розмова подальша була зайва. Сашко пішов з двору.

От і все. Його мрії розтанули, як мильна булька на воді.

Вона його навіть не вислухала. А він, прикутий до ліжка, вірив, що встане. Допомогла йому віра, кохання, надія, що вони будуть разом. “А тепер, що? - Задав собі запитання і відповів, - та нічого вже не повернеш”. Занадто пізно зрозумів, що сам розбив їхнє щастя. Вона не могла пробачити, що мовчав, не давав про себе знати. Розумів, як їй було важко. Не ображався. Мабуть, так само зробив, як би був на її місці. Сашко сів у машину і, щоб трохи заспокоїтися, почав перечитувати її листи. Вони дихали теплом. Інна підкреслювала ніжні слова, адресовані їй і дописувала: “Кохаю і чекаю”. “Чому ж не дочекалася мене, рідна моя?”. Він витирав скупі чоловічі сльози, яких ніхто не бачив. Він переміг недугу та втратив кохання, яке уже не повернути.

25.10.2012Валентина ПАВЛУШКО


Переглядів: 1131

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1188 від 25.09.2024p.
¤ 
Як не допустити дефіциту заліза?

Як не допустити дефіциту заліза?

Людина йде розбиратися зовсім з іншою ситуацією здоров’я, але в результаті отримує цілком обґрунтовану та здорову рекомендацію обов’язково компенсувати дефіцит заліза – як одну із глибинних причин проблеми....

¤ 
Слідчі встановлюють обставини загибелі тракториста

Слідчі встановлюють обставини загибелі тракториста

Поліцейські попередньо встановили, що 58-річний житель села Борове Вараського району, виконуючи господарські роботи в полі, не впорався з керуванням трактора та з’їхав у меліоративну канаву. Тіло водія виявили місцеві жителі та витягнули на поверхню....

¤ 
У Рівному розпочали впровадження електронного квитка

У Рівному розпочали впровадження електронного квитка

У Рівненській міській територіальній громаді розпочали процес впровадження електронного квитка у громадському транспорті міста....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22079)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18122)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15199)
• Допомога під час карантину [967] (15121)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14926)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14781)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14690)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (14645)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (14640)
• Живи до ста! [965] (14605)
• Бюджет і ми… [965] (14539)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (14534)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (14409)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (14345)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14275)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14219)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13851)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13831)

ТОП-15 свіжого номера:

• У госпіталі буде новий реабілітаційний корпус, (288)
• Як не допустити дефіциту заліза? (59)
• Що любить пшоняна каша? (58)
• У Рівному розпочали впровадження електронного квитка (57)
• Слідчі встановлюють обставини загибелі тракториста (56)
• Чому варто обсмажувати рис перед варінням? (53)
• Як за 5-10 хвилин позбутися слідів скотчу та наклейок? (52)
• Автопригода у Рівненському районі (51)
• Викрав гроші та поїхав розважатися (51)
• Салат «Ацецилі» (50)
• Розчинна кава: (49)
• Які сидерати можна сіяти восени після збирання врожаю, щоб підвищити родючість і придушити бур’яни? (47)
• Не потрібно викидати висохлі вологі серветки: є простий спосіб їх «реанімувати» (47)
• Не поспішайте викидати після обрізки квітки герані (46)
• Закачувати не буде: (46)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"