№575 від 02.11.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Абетка здоров’я Фосфор (P)Фосфор - це металоїд, який в залежності від умов може проявляти окисні або відновні властивості. Фосфор необхідний для життя. Він бере участь фактично в усіх фізіологічних хімічних реакціях. Головна функція фосфору пов’язана з ростом і підтримкою цілісності кісткової тканини й зубів. В організмі дорослої людини до 86% міститься фосфору у вигляді важкорозчинного фосфату кальцію (гідроксилапатиту), який складає мінеральну частину кісток і зубів. Таким чином, баланс фосфору в організмі середньої людини такий: загальна кількість - 780 г, у скелеті - 700 г, у м’язах-50 г, у тканинах і органах - 30 г, добове надходження з їжею і рідинами - 1,2-1,4 м. Дія: * формує кістковий скелет - близько 80-85% фосфору міститься в кістковій тканині; * зміцнює зуби - фосфор у значній кількості міститься в зубній тканині у складі фторфосфата кальцію і надає їй міцність; * покращує обмін речовин - у складі численних органічних сполук фосфор грає ключову роль в обміні речовин, бере участь у метаболізмі та синтезі білка, вуглеводів. * нормалізує енергетичний обмін; * сприяє поділу клітин; * регулює кислотно-лужну рівновагу - сполуки фосфору (фосфати) є компонентом буферної системи крові та інших біологічних рідин організму, відіграють важливу роль у підтримці кислотно-лужного балансу. * активізує ферментні реакції - фосфор бере участь у реакціях фосфорилювання вітамінів, що призводить до утворення їх активних форм. Користь: * сприяє зростанню і відновленню організму; * нормалізує енергетичний обмін, покращує діяльність мозку; * зменшує біль при артритах, зміцнює зуби, поліпшує обмін речовин, сприяє поділу клітин, регулює кислотно-лужну рівновагу, активізує ферментні реакції. Симптоми дефіциту: * втрата апетиту, загальна слабкість; * болі в кістках, порушення росту, кісткові деформації, рахіт, остеомаляція; * порушення психіки. Де міститься: * морепродукти, риба, ікра; * квасоля, вівсяна і гречана крупи, волоські горіхи, гарбуз, петрушка, капуста, морква, часник, шпинат; * сири, яловича печінка. Добова потреба: - для дорослих 1,0-2,0 г; - для вагітних і годуючих жінок 3-3,8 г; - для дітей і підлітків 1,5-2,5 г.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |