Користь калини в першу чергу в тому, що вона є сильним імуностимулятором і найефективнішим засобом в боротьбі з авітамінозом. Саме тому у дбайливих хазяйок серед припасів на зиму обов’язково присутня перетерта калина з цукром або калина з медом – саме так, використовуючи як консервант фруктозу або сахарозу, можна зберегти всі корисні властивості калини упродовж усіх зимових місяців.
Але справа не лише у вітамінах. Ще калина є ефективною панацеєю при проносі і водянці, при запальних процесах кишковошлункового тракту, а також відмінним жовчогінними сечогінним засобом. А якщо регулярно вживати мед з калиною (по 1 столовій ложці в день), можна зміцнити сердечний м’яз і ослабити прояви атеросклерозу.
Проте в кожній бочці меду є ложка дьогтю, і навіть така смачна і корисна калина має свої протипоказання. А саме: калину небажано вживати гіпотонікам тим, хто страждає зниженим тиском. Стимулюючи роботу нирок і надниркових залоз, активні органічні складові калини знижують тиск, роблячи її неконтрольоване споживання небезпечним для гіпотоніків. Зате для гіпертоніків це відмінна альтернатива пігулкам.
Але користь калини не лише в ягодах. І якщо всередину її потрібно приймати, як і будьякі ліки, з обережністю, то кора стовбурів і гілок протипоказань не має. Тут знаходиться величезна кількість глікозидів, смол, ефірів, дубильних речовин, які відмінно справляються з дерматитами різного походження, а в більш древні часи проявляли себе як відмінні кровоспинні засоби.