Щоб квашена капуста була смачніша і ароматніша, до неї при квашенні додають приправи і спеції. На кожні 10 кг нарізаної капусти бажано покласти 300 г моркви, обчищеної і тонко нарізаної соломкою, брусочками або кружальцями, або 800 г яблук (антонівка, пепінка литовська тощо), або 160 г ягід (журавлини і брусниці). До капусти з морквою, яблуками чи ягодами можна також додати ще 50г кмину або 3г лаврового листа, або 3г запашного перцю. На 10 кг нарізаної капусти слід брати 150 200 г дрібної столової солі.
Призначену для квашення капусту обчищають від зеленого, пошкодженого і забрудненого листя, вирізують качан і старанно промивають холодною водою. Підготовлену таким чином капусту шаткують на шатківниці або подрібнюють ножем вручну. Бажано нарізувати її вузькими смужками у вигляді локшини завширшки не більше 0,5 см або у вигляді часточок різної форми завдовжки і завширшки не більше 1см. Шатковану або нарізану капусту кладуть у ночви або таз, змішують з приправами, спеціями та сіллю і вкладають в бочки або діжки. На дно підготовленої бочки або діжки кладуть добре вимите листя капусти шаром 23 см, на яке насипають змішану із спеціями та сіллю подрібнену капусту.
У міру заповнення бочки капусту щільно утрамбовують до появи капустяного соку. Наповнені бочки або діжки накривають добре вимитим капустяним листям шаром 23 см, а поверх них настеляють чисте полотно або марлю і накладають старанно промитий окропом дерев’яний кружок, на який кладуть невеликий гніт, але такої ваги, щоб кружок був покритий капустяним соком. Для гніту краще брати кусок граніту або мармурової плити, які попередньо ошпарюють окропом і вимивають. Не можна брати для гніту залізні предмети, цеглу або піщане каміння. У перші 56 днів капусту слід тримати в теплому місці, поки пройде основний період бродіння.
Ознакою початку бродіння є слабке помутніння розсолу і утворення на поверхні капусти сніжнобілої піни. Піну з поверхні розсолу в міру її нагромадження слід обережно знімати шумівкою або куском чистого полотна. Через 56 днів бочки з капустою слід помістити в прохолодне приміщення (льох або льодовню) для закінчення процесу бродіння і дальшого зберігання капусти. Під час зберігання на поверхні капустяного соку і гніту може утворитися плівка з плісняви. Утворену плівку слід обережно зняти, гніт, дерев’яний круг та полотно необхідно теж зняти, добре промити гарячою водою і знову вкласти в бочку з капустою. Квасять капусту і цілими головками або половинками. Щоб приготувати таку капусту, необхідно обчистити головки до білого листя, а потім укласти їх в бочки між шарами шаткованої капусти. Можна квасити капусту цілими головками і зовсім окремо. У цьому випадку їх обчищають, щільно вкладають в бочки і заливають 5процентним розчином солі (на 10 л води 500 г солі). Далі все роблять так само, як і при квашенні шаткованої капусти.
¤ Ознаки того, що у вас дефіцит вітаміну DНестача «сонячного» вітаміну вкрай негативно позначається на стані здоров’я, тому його попередження – найкраща послуга вашому організму....
| | ¤ Троє чоловіків вбили знайомогоДо злочину причетні троє дубровиччан – 30-ти, 19-ти та 15-ти років, які і раніше потрапляли в поле зору правоохоронців за вчинення адміністративних правопорушень. А найстарший та неповнолітній мали судимість....
|
¤ Пошкодив шини службового автоВідомо, що 42-річний чоловік уже неодноразово потрапляв в поле зору правоохоронців, зокрема був судимий за вчинення майнових злочинів та хуліганства....
| | ¤ У Рівненського обласного протипухлинного центру новий керівникРівненський обласний протипухлинний центр очолив Віталій Бойко. Напередодні голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш звільнив його з посади директора комунального підприємства «Рівненська обласна дитяча лікарня», якою Віталій Бойко керував тричі: з червня 2005-го по вересень 2006-го, з 2007 по 2010 рік та з грудня 2014 року і дотепер...
|
¤ Громади Рівненщини отримали 11 нових шкільних автобусівЩе 11 шкільних автобусів передали тергромадам Рівненщини. Ключі від нових авто вручили начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль та голова обласної ради Андрій Карауш....
| | ¤ Партія «УДАР Віталія Кличка» стає ще більш відкритоюМи прагнемо залучити якомога більше груп українців до політичного життя суспільства та розбудови партії. Зокрема, розширити участь жінок у прийнятті рішень, надати їм можливості для самореалізації....
|
|