№654 від 30.04.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Абетка здорового харчування Чорна смородинаЛікувальні властивості чорної смородини З-за високого вмісту вітамінів і різноманітних лікувальних властивостей, вона має широкий спектр застосування в профілактиці та лікуванні різних захворювань. Ще з дитячих років нас вчили, що для міцного здоров’я і насичення організму достатньою кількістю вітамінів потрібно вживати в їжу чорну смородину. Склад ягід дуже багатий, за кількістю вітаміну С, поступається лише плодам шипшини, містить: залізо, лимонну, яблучну і органічні кислоти, пектини, дубильні речовини, ефірну олію близько 2%, каротин, вітаміни групи В, РР, К, Е, Н, фосфорну кислоту, провітамін А, містить фосфор, калій, кальцій, а вміст аскорбінової кислоти досягає 400 мг. У листі містяться такі необхідні для нормальної життєдіяльності організму людини мікроелементи міді, магнію, срібла, заліза, марганцю, сірки, а також ефірні масла, фітонциди. Для лікування в народній медицині використовують як ягоди у свіжому, сушеному та замороженому вигляді, так і листя смородини. Людському організму для отримання добової норми аскорбінової кислоти необхідно з’їсти всього лише півтора-два десятки ягід. За допомогою лікувальних властивостей “смердючої” ягоди можна боротися із захворюваннями серцево-судинної системи людини, онкологічними захворюваннями, а людям похилого віку можна уникнути ослаблення розумових здібностей і погіршення зору. При дослідженні чорної смородини виявили, що вона має здатність запобігати появі цукрового діабету, лікувальні властивості її ягід застосовують у дієтичному харчуванні різних захворюваннях для очищення, оздоровлення і зміцнення організму. Можна застосовувати в лікувальних цілях ягоди чорної смородини, для збереження гостроти зору, попередження виникнення хвороби Альцгеймера, онкологічних захворювань, цукрового діабету, хвороб серця і судин, захворювань дванадцятипалої кишки, шлунка. Листя і ягоди ще використовують при лікуванні печінки, нирок і дихальних шляхів. Вживати ягоди смородини вкрай необхідно при прояві ознак атеросклерозу. Вітамін С, що міститься в чорній смородині, бере безпосередню участь у нормальній життєдіяльності людського організму, поряд з антоціанидами він володіє сильними антиокислювальними властивостями.
Народна медицина Народна медицина використовує листя і ягоди як ліки від діареї. Сік чорної смородини має дезінфікуючі та протизапальні властивості, застосовується при лікуванні ГРЗ, ангіни. За допомогою чорної смородини можна запобігти розвитку багатьох захворювань, у тому числі онкологічних. Підвищувати імунітет і опірність організму до інфекційних захворювань. За свої неординарні лікувальні властивості чорна смородина отримала визнання вчених у всьому світі як найкорисніша ягода для здоров’я. Потрібно звернути увагу на те, що, при переробці для приготування домашніх заготовок, консервуванні, висушуванні, заморожуванні ягід корисні речовини зберігаються, а значить застосування можливе не тільки у весняно-літній період, а в зимовий теж. При недокрів’ї, кровоточивості ясен, гіпертонії, гастриті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки приймають відвари з ягід. Лікувальні властивості смородини допомагають боротися з коліками, стимулюють, покращують діяльність кишечника і шлунка. Подрібнити гілочки чорної смородини, взяти з розрахунку 2 столові ложки на 1 літр води, проварити 10 хвилин, настояти не менше півгодини, приймати можна замість чаю. При шкірних захворюваннях, висипах різного характеру застосовують ванни з відвару листя. При набряках рекомендується приймати настій з листя смородини, який має легку сечогінну властивість і допомагає організму позбутися надлишку пуринової, щавлевої і сечової кислот. При захворюваннях нирок і сечового міхура (цистит, пієлонефрит) можна застосувати наступний настій: подрібнене листя (5-6 столових ложок) потрібно залити 1 літром окропу, настояти протягом 1 години. Настій необхідно приготувати на один день прийому з розрахунку 5 склянок, при вживанні можна додати 1 чайну ложку меду (тому що настій досить міцний). Також настій застосовується для лікування золотухи. При кашлі, осиплості горла застосовують як протизапальний засіб: на склянку окропу покласти столову ложку ягід, укутавши, дати настоятися протягом години. Процідити. 3-4 рази на день приймати по 1 склянці. Вживають свіжовичавлений сік цілющої ягоди з медом або цукром при порушеннях обміну речовин, кровотечах. Для зміцнення нігтів ягоди чорної смородини використовують, втираючи в нігті і кутикулу. У чорній смородині містяться фітонциди які перешкоджають розмноженню мікроскопічних грибів, пригнічують розмноження збудника дизентерії, активізують боротьбу організму з золотистим стафілококом. Приготований настій (водний) з листя, а також самі ягоди підвищують імунітет і допомагають організму боротися з вірусами грипу А і В. При подагрі, ревматизмі подрібнити листя, взяти 2 столові ложки на 2 склянки води, настоювати протягом 2-х годин, приймати проціджений настій 4 рази на день по 1/2 склянки. При гіпертонічній хворобі для зниження артеріального тиску і профілактиці атеросклерозу радять розтерти ягоди чорної смородини з цукром у пропорції 1:2, приймати по 1 столовій ложці не більше 3 разів на день, запиваючи водою.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |