Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №672 від 04.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Лікарські рослини і приправи

Бад

Бад'ян

Бад’ян - корисні властивості його були помічені вже давно, досить широко застосовується у фармацевтиці та кулінарії. Ця пряність відома багатьом під різними наз­вами: корабельний, індійський, китайський або сибірський аніс.

Раніше на Русі його додавали в популярні ласощі - пряники, кренделі. Висушені мелені насіння видають запах, подібний з анісовим, звідси й друга назва - аніс зірчастий.

Аромат рослини дуже насичений і наділений солодкуватим смаком з деякою гостринкою. Найчастіше бад’ян використовується для випічки кондитерських виробів. Свіжомеленим його додають в тісто на початковому етапі перед випічкою. Особливістю заморської приправи є її здатність насичувати виріб ароматом, який зберігається в готовому продукті тривалий час.

Також насіння бад’яну придатні для приготування мусів, киселів, компотів, фруктових десертів з айви, слив, груш, аґрусу, яблук. Він прекрасно ароматизує і не дозволяє варенню зацукровують протягом декількох років.

Його можна застосовувати в поєднанні з багатьма прянощами - фенхелем, чорним перцем, гвоздикою, корицею, імбиром, які чудово допов­нюють смак м’ясних страв з яловичини, свинини і птиці.

Найбільш широко рослина використовується в східній кухні, ним приправляють соуси і підливи для рисових і овочевих страв.

У європейських країнах, особливо у Франції, також використовують бад’ян, корисні властивості якого застосовуються для ароматизації спиртних напоїв, ліків, настоянок і горілки. У рідкісних випадках все ж зірчастий аніс застосовується для приготування рибних страв.

Подібні страви готуються в основ­ному в Японії, Китаї, Бірмі, Кореї, на Філіппінах і в Індонезії.

Корисні властивості в медицині

Зірчастий аніс - вельми універсальна рослина, він придатний як в їжу, так і в лікувальних цілях. Його цілющі властивості використовуються в народній і традиційній медицині.

Перше, він має загальнозміцнюючу дію на організм, прибирає запалення і спазми.

Друге, він допомагає при зниженому апетиті, головних болях, чумі, малярії, епілепсії, лихоманці, а шкірка кореня використовується як антигельмінтний засіб.

Також косметологічні властивості бад’яна - тонізуюча дія на шкіру, надають їй пружність і еластичність.

Вживається в їжу у вигляді порошку, настою, сприяє запобіганню окислювальних процесів і росту холестеринових бляшок в артеріях.

Корисні властивості його допомагають при проблемах із шлунково-кишковим трактом. Лікарські засоби, виготовлені з його плодів, стимулюють травні процеси в організмі, знімають кишкові спазми і сприяють нормалізації перистальтики кишечника.

Протипоказання до застосування

Олія насіння рослини протипоказано вагітним жінкам, немовлятам, а також при індивідуальній непереносимості.

Занадто велика кількість бад’яну, що застосовується в їжу або в якості лікарського препарату, може збудити нервову систему.

Нанесення масла безпосередньо на шкіру може викликати опік.

Перевищення допустимої норми препаратів бад’яну може викликати нудоту, блювоту і набряк легенів.

Особливості, про які слід знати

Властивості прянощі зберігаються навіть після тривалої теплової обробки, що зберігає її смакові якості.

Добре поєднується з безліччю ароматних добавок.

Змішаний з рослинним маслом і цукром, він значно поліпшить смак м’яса.

Варення з додаванням бад’яну не зацукрується до 3-х років.

Під час приготування в овочевих, рисових блюдах, а також у підливах він добре доповнює цибулю, часник і перець.

Слід уважно стежити за його дозуванням при приготуванні, тому що надлишок може наділити блюдо гіркотою. На 1 л води буде достатньо однієї пелюстки ароматної зірочки, а на 6-8 літрів варення - однієї зірки.

Лікування відваром бад’яну

Так як зірчастий аніс має відхаркувальну дію, його додають до складу лікарських засобів від кашлю.

Ще однією його властивістю є седативна дія - в невеликій кількості чай з бад’яном можна давати дітям грудного віку при прорізуванні зубів.

Інгаляції з використанням цієї дивовижної рослини застосовуються для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів. При підвищених нервових розладах рекомендовано приймати ванни з додаванням олії або відвару бад’яну, до того ж, рослина сприяє зміцненню імунітету, нормалізації роботи ендокринної та нервової систем, підвищує вироблення естрогену, нормалізує менструальний цикл, а також полегшує болі при місячних.

Користь бад’яну незаперечна, з якого боку не глянути. Він хороший як для здоров’я та краси, так і для створення кулінарних вишуканих страв, тому повинен бути в арсеналі у кожної домогосподарки.

04.09.2014


Переглядів: 1162

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21170)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14313)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14126)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14000)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13974)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13962)
• Живи до ста! [965] (13948)
• Бюджет і ми… [965] (13884)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13878)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13751)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13660)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13655)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13601)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13185)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (350)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (64)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (60)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (55)
• Часникові стрілки корисніші за часник (51)
• Особливості вживання видів води (50)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (49)
• А ваш шампунь безпечний? (48)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (45)
• Нецукровий діабет (43)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (36)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"