№846 від 01.02.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Найкорисніша риба у світіСкумбрія – аристократка серед своїх побратимів, вона відноситься до блакитної породи окунеподібних. Її друга назва – макрель, однак так цю рибу прийнято називати в англомовних країнах. Взагалі до сімейства скумбрієвих входить 51 вид риб, причому у більшості з них мають важливе промислове значення. Ця риба любить тепло. Скумбрії в пошуках теплих вод постійно мігрують в Мармуровому і Чорному морях, вздовж узбережжя Америки. Її також ловлять в Японії та Австралії. Є австралійська, атлантична, японська та африканська скумбрія. Ця риба визнана найкориснішою морською рибою, оскільки найменше з усіх видів риб насичена руттю, яка потрапляє з морської води У скумбрії присутня величезна кількість різних вітамінів, мікро – і макроелементів. Вона містить: засвоюваний в 3 рази швидше, ніж яловичий, білок: в 100 грамах цієї риби міститься до половини його денної норми споживання; жирні кислоти Омега-3, завдяки чому нормалізується рівень холестерину; вітамін В12: завдяки його змісту на клітинному рівні підвищується споживання кисню; вітамін А, необхідний для росту і регенерації шкіри і слизових оболонок; риб’ячий жир: він розширює кровоносні судини серцевого м’яза, що викликає скорочення утворення тромбів у кровоносних судинах; фосфор, зміцнює кістки і зуби; сірку, яка допомагає боротися зі шкідливими бактеріями; цинк: він необхідний для функціонування кожної клітини в організмі; марганець, виявляє вплив на розвиток скелета; калій, якого потребують м’які тканини; натрій для підтримки в клітинах організму водно-сольового балансу; нікотинову кислоту та вітамін D для зміцнення кісток і нервової системи; селен, необхідний для нормального функціонування імунної системи. Калорійність скумбрії Незважаючи на жирність, калорійність скумбрії невисока: у 100 грамах продукту міститься близько 200 калорій. Навесні жирність цієї риби низька (близько 3%), тільки восени вона доходить до 30% від ваги тіла риби, тому осіння жирна скумбрія – відмінний джерело Омега-3 жирних кислот і вітамінів: групи D і B 12. Користь скумбрії Завдяки такій величезної кількості корисних речовин прийом в їжу скумбрії сприяє: збільшенню захисних сил організму; зниження ризику виникнення онкологічних захворювань; поліпшенню зору; зниження головного болю, болю при артриті і артрозі; перешкоді утворення холестеринових бляшок; насичення кровообігу серця і мозку; поліпшенню пам’яті; послаблення псоріазу; регулювання обміну речовин і рівня гормонів; скорочення вмісту канцерогенів; Корисна скумбрія: - майбутнім матерям і годуючим жінкам – для харчування плода і підтримки лактації; - підліткам – для нормального формування внутрішніх органів; - маленьким дітям, для рівномірного розвитку мозку і організму загалом. Також помічена її користь для профілактики атеросклерозу, її потрібно вживати хворим на цукровий діабет і людям похилого віку. Вживання в їжу жирної риби оберігає від астми: люди з низьким вмістом магнію більш схильні її нападів. Люди, які часто вживають скумбрію, менше відчувають депресію. Шкода скумбрії і протипоказання Шкода від скумбрії може виражатися у виникненні алергічних реакцій і з’являтися при індивідуальній непереносимості риби і морепродуктів. Скумбрія в копченому або солоному вигляді може завдати шкоди тим, хто страждає гіпертонією, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, нирковою недостатністю та захворюваннями печінки. Користь і шкода скумбрії – тонка межа: в цілому скумбрія може завдати шкоди здоров’ю тільки тоді, коли її вживають у великих кількостях, однак при збалансованому харчуванні вона – незамінне джерело вітамінів і корисних речовин. Запікаємо скумбрію з овочами у фользі 4 скумбрії; 150 грамів твердого сиру; 3 морквини; 4 цибулини; 3 столові ложки майонезу; 3 столові ложки сметани; зелень кропу і петрушки; сіль, олія. Приготування: Скумбрію розморозити, почистити і помити. Розділити на філе, видалити кісточки і порізати на великі шматки. Цибулю почистити від шкірки, помити і порізати кільцями або півкільцями. Моркву почистити, помити і натерти на крупній тертці або порізати кружечками. На розігріту сковорідку з олією викласти цибулю і підсмажити до золотистого кольору, додати моркву і ще смажити на маленькому вогні близько 10 хвилин. Зелень кропу і петрушки промити, просушити і дрібно порізати. Твердий сир натерти на крупній тертці. В окремій посудині перемішати натертий твердий сир зі сметаною, майонезом, декількома ложками води і зеленню. Посолити до смаку. Форму для запікання застелити фольгою і викласти спершу шар смаженої цибулі з морквою, поверх овочів – шматки скумбрії, і все це залити сирною масою. Форму накрити фольгою і поставити в розігріту духовку. Запікати 30 хвилин при температурі 180º, а потім зняти фольгу і пекти ще 15-20 хвилин до утворення рум’яної скоринки. Скумбрія у білому вині з помідорами 4 тушки скумбрії 4 помідори 1 головка часнику свіжа зелень петрушки 1 склянка білого сухого вина ¼ лимона соняшникова олія для змащування сіль, перець до смаку. Приготування: Скумбрію випатрати, помити, посолити, збризнути соком з четвертинки лимона, залишити на 30 хв. маринуватися. Очистити і дрібно порізати часник. Посікти петрушку. Помідори помити, розрізати навпіл, ложкою вибрати трішки м’якоті, щоб утворилися маленькі заглибинки. У ці ямки покласти по щіпці подрібненого часнику. Викласти цілі тушки скумбрії у глибоке деко, щедро змащене олією. Між рибинами порозкладати половинки помідорів з часником. Посолити, поперчити, полити білим вином і запікати в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці 10-15 хвилин. Подавати рибу разом із помідорами, посипавши страву посіченою петрушкою.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |