Розігріті зерна втрачають багато своїх смакових якостей, зварений з уже гарячого порошку напій не буде таким ароматним, яким повинен бути. Тому молоти зерна вручну, за допомогою хорошої кавомолки, – не просто спосіб убити зайвий час або зайняти чимось руки. Це найдієвіший метод, що дозволяє отримати найкращий результат.
Не рекомендується використовувати електрокавомолки для подрібнення інших продуктів – панірувальних сухарів, перцю і тому подібних. Їх запах, який неминуче і надовго залишиться в кавомолці, відіб’є будь-яке бажання надалі молоти каву за допомогою електрики. Для цих цілей ідеальним варіантом буде відповідна функція кухонного комбайна.
Видів помелу існує декілька, і часто в залежності від них вибирають спосіб приготування кави. Так, грубий або великий помел підійде для заварювання в будь-якому кавнику. Середній, який використовують найчастіше, годиться для приготування кави практично будь-якими способами. Тонкий, а також тонкий помел еспресо призначений для приготування в кавоварках еспресо.
Подрібнена таким чином кава підходить для пропускання через нього гарячого струменя води. Ну а надто тонкий, або порошкоподібний, помел, необхідний для варіння справжньої кави по-турецьки. При цьому використовується джезва або турка, в яку потрібно засипати максимально подрібнені зерна.