Для цього зварений бульйон необхідно остудити до 50°С і освітлити одним з відомих способів.
Освітлення збитими білками
Збийте в міцну піну яєчний білок і акуратно вмішайте в бульйон. Додайте сюди ж розім’яту яєчну шкаралупу. Білків 2 яєць цілком достатньо для освітлення літра бульйону для заливної риби.
Поставте на середній вогонь і при постійному помішуванні доведіть до кипіння. Як тільки білок здійметься шапкою (час кипіння складає 5-10 хвилин), зніміть каструлю з вогню і відставте на 10 хвилин. Повторіть процедуру ще двічі. Потім бульйон кілька разів процідіть через сито, застелене марлею, і остудіть до кімнатної температури.
Експрес-спосіб
Улийте білок в охолоджений бульйон, розмішайте, нагрійте до кипіння і потримайте на слабкому вогні 15 хвилин. Потім дайте бульйону відстоятися й обережно, не збовтуючи, процідіть через серветку.
Освітлення риб’ячою ікрою
Уведіть в охолоджений до 50 °С бульйон розтерту рибну ікру з риби, узятої для готування холодцю. Після додавання розтертої ікри бульйон потрібно після ретельного перемішування довести до кипіння і поварити на невеликому вогні до того моменту, коли білок повністю згорнеться. Час кипіння складає 5-10 хвилин. Процідіть бульйон, так само як при освітлені білками.
При освітлені бульйону потрібно пам’ятати одне важливе правило: освітлювати бульйон потрібно лише після того, як у ньому розчинили желатин, заздалегідь покладений у воду для набрякання.