№1007 від 18.03.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Готуємо млинці на МасницюМасниця – стародавнє свято, що збереглося у слов’ян із язичницьких часів, коли звичаї грали важливу роль у житті кожної людини. Від самого початку її святкування було пов’язано, за однією версією, з прославлянням бога сонця Ярила, за іншою, – на честь бога Велеса, покровителя скотарства й землеробства. Хоч церква додала це свято до свого календаря й наповнила його новими ідеями, проте воно й дотепер зберегло низку ритуалів та обрядів. Так, у християнській традиції масничний тиждень вважається останнім етапом підготовки до Великого посту. Отже Масниця – чудова нагода поекспериментувати з цікавими рецептами млинців. Млинці із заварним кремом Інгредієнти: Крем: 500 мл молока, 5 ст. л. цукру, 80 г пудингу, 50 г масла. Тісто: 500 мл молока, 3 яйця, 1,5 скл. борошна, 1 ст. л. цукру, 1/2 ч. л. солі, 3 ст. л. олії. Приготування: Для тіста збити усі складові. Воно має бути як рідка сметана. Для крему склянку молока з’єднати з пудингом. Решту молока закип’ятити із цукром. Тонкою цівкою влити пудинг із молоком. Довести до кипіння, помішуючи. Додати масло. Зняти з вогню. Можна також приготувати заварний крем за вашим рецептом. З тіста посмажити налисники. Кожен гарячий млинець змащувати гарячим заварним кремом і згортати. Смакують такі налисники і теплими, і холодними. Ажурні млинці Інгредієнти: 0,5 л кефіру, 1 скл. молока, 1-2 яйця, 1,5 ст. л. борошна, 1 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. соди, олія. Приготування: У каструлю вилити кефір і трохи підігріти (повинен бути теплим, але не гарячим). Додати яйце (якщо велике – одне, дрібне – два), цукор, сіль, соду і перемішати. Всипати борошно (приблизно 1,5 склянки), стільки, щоб маса була як хороша густа сметана, тепер все ретельно перемішуємо, щоб не було грудочок. Молоко довести до кипіння і тоненькою цівкою влити в масу, помішуючи. Якщо тісто вийшло рідким, додайте трохи борошна (не хвилюйтеся, основна маса вже «зварена»). Додати 1-2 ст. л. олії, перемішати. Перед випіканням змащувати сковороду олією. Млинцевий яблучний пиріг Інгредієнти: 500 г борошна, 3 яйця, 2 ст. л. цукру, 1 л молока, 1 ст. л. масла топленого, 2 ст. л. масла вершкового. Для начинки: 1 кг яблук, 1,5 скл. цукру, 200-250 г джему (малиновий, смородиновий), 100 г сметани, 2 яйця. Приготування: Для млинців яєчні жовтки відокремити від білків і розтерти з цукром. Влити молоко, перемішати, додати розтоплене топлене масло і знову перемішати. Суміш поступово влити в борошно, розмішуючи, щоб не було грудок. Яєчні білки збити в стійку піну і обережно ввести в тісто. На розігріту і змащену шматочком масла сковороду тонким шаром наливайте тісто і випікайте млинці з обох боків до золотистого кольору. Готові млинці змастити маслом. Яблука очистити і дрібно нарізати або натерти на великій тертці. Додати цукор, джем і перемішати. У глибоку сковороду або роз’ємну форму, змащену маслом, укласти млинці, чергуючи їх з шарами яблучної начинки. Останній млинець укласти без начинки, змастити сумішшю сметани з яйцем і невеликою кількістю цукру. Пиріг випікати за 220 °С до утворення рум’яної скоринки. Гречані млинці Інгредієнти: 3 скл. борошна пшеничного, 1/2 скл. борошна гречаного, 30 г дріжджів, 6 яєць, 4 ст. л. масла, 0,75 л молока, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком. Приготування: З пшеничного борошна, молока і дріжджів замісити опару. Покласти в тепло для бродіння. Щойно опара підійде, ввести жовтки, розм’якшене вершкове масло, цукор і сіль. Вимісити тісто. Додати гречану муку і вимісити тісто до консистенції сметани. Покласти його в тепле місце, щоб піднялося. Білки збити і ввести у тісто, що підійшло. На сковороді, змащеній маслом, випікати млинці. Подавати з ікрою або зі сметаною, смаженою цибулею, олією, солоним оселедцем.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |