Скумбрію розморозити, промити і розпотрошити, ще раз ретельно промити та обсушити паперовим рушником. У кожної риби відрізати голову та хвіст, тушки розрізати навпіл. Із половини лимона вичавити сік, змішати з 2 ст.л. олії і додати пропущений через прес часник. Отриманою сумішшю замаринувати скумбрію та залишити на 15 хвилин. Цибулю нарізати чверть-кільцями, томати несильно розім’яти виделкою або нарізати на шматочки середнього розміру.
Розігріти сковороду, налити трохи олії, викласти нарізану цибулю і обсмажити 3 хвилини на середньому вогні, помішуючи. Додати томати разом із соком, вино, перемішати і готувати 10 хвилин на середньому вогні. Додати оливки, перець і сіль, перемішати і готувати ще хвилин 5-10. Нарізати петрушку, додати в соус, покласти цукор, перемішати і зняти з вогню.
Розігріти духовку до 180оС. Викласти шматочки скумбрії у форму для запікання, полити соусом, покласти поруч із рибою кілька скибочок лимона і запікати в розігрітій до 180оС духовці ~20-25 хвилин.