Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1048 від 30.12.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Чи дійсно майонез є шкідливим для здоров’я

Чи дійсно майонез є шкідливим для здоров’я

Майонез, улюблений багатьма соус, оточений безліччю міфів. Шкідливий він чи корисний? Це натуральний або штучний продукт? Скільки майонезу можна з’їсти без шкоди для фігури і шлунку? Відповіді на ці питання – у нашому матеріалі.

«Майонез» – це суцільна хімія, їсти його не можна. Це найчастіший аргумент, який прихильники здорового харчування висувають проти майонезу. Але соус був винайдений у 18 столітті, коли консервантів, загусників і стабілізаторів штучного походження ще не винайшли.

За однією з легенд, перед французьким кухарем стояло завдання нагодувати цілу армію солдатів. А у його розпорядженні не було нічого, крім яєць, лимонів і оливкової олії. Винахідливий кулінар усе змішав і збив. Так народився цей соус, смачний і ситний.

У рецепті майонезу є натуральні компоненти: це рослинна олія, лимонний сік і жовтки. Кожен з них має корисні властивості. Так, у рослинних оліях містяться ненасичені жирні кислоти. Взагалі, усі жири можна розділити на дві великі групи: жири тваринного і рослинного походження. Жири тваринного походження – здебільшого так звані насичені. Рослинні належать до ненасичених жирних кислот. Обидва види є корисними і потрібні організму.

У яєчному жовтку високий вміст вітаміну А, який допомагає зберегти здоровий зір, покращує стан шкіри, волосся і нігтів. У лимонах багато вітаміну С, це антиоксидант, який покращує імунітет і дає нам енергію. Тому, якщо ви приготували домашній майонез з цих продуктів, нічого шкідливого у складі не буде. Але зберігається такий соус не більше трьох діб у холодильнику.

Майонез, який приготований промисловим способом, повинен зберігатися довше за три дні. Збільшити термін зберігання допомагають спеціальний спосіб упакування під вакуумом, герметичність, зберігання на холодних полицях. А ще для цього використовують консерванти, загусники, стабілізатори і барвники. Однак і у інших промислових соусах та інших продуктах вони є.

Чи містить майонез канцерогени?

Канцерогени є небезпечними. Канцерогенами називають речовини, які підвищують ймовірність виникнення ракових пухлин у організмі. Доктор Оділе Фернандес у книзі «Мої рецепти від раку. Одкровення лікаря, який переміг хворобу», присвяченій здоровому харчуванню, розповідає про шкоду запікання продуктів за високої температури. Наприклад, за 200 градусів і вище утворюються такі токсичні речовини, як гетероциклічні аміни.

У звичайному майонезі канцерогенів немає, але вони можуть з’явитися там після нагрівання. Це холодний соус, що призначений для заправки салатів, приготування бутербродів. Але коли ми запікаємо сир з майонезом, наприклад, у популярній страві «м’ясо по-французьки», то отримуємо канцерогенний продукт.

Чи містить майонез трансжири?

Що таке трансжири? Це речовини, які отримані шляхом зміни формули жирів, щоб перетворити рідкі рослинні олії на тверду структуру. Класичний приклад – маргарин, який за виглядом і консистенцією схожий на вершкове масло, але у складі має рослинні жири.

Трансжири дійсно шкідливі. Після потрапляння у наш організм вони заміщають молекули «правильних» жирів. Організм реагує на таке втручання гормональними збоями, порушується робота ферментної системи (вона допомагає правильно переробляти і засвоювати їжу). Усе це, своєю чергою, провокує хвороби серця, рак, діабет і підвищує загальний рівень смертності.

Але у майонезі трансжирів немає, оскільки структура рослинних олій не змінюється штучно, шляхом гідрогенізації.

Це легко перевірити самостійно: під час приготування домашнього майонезу він стає більш густим після додавання до жовтків лимонного соку завдяки природній реакції.

Резюме: чи є шкідливим майонез

Підіб’ємо підсумок: свіжий домашній майонез або якісний майонез промислового виробництва за умови вживання у помірних кількостях не принесе шкоди. А ось нагрівати майонез (смажити або запікати з ним) не рекомендується, оскільки за підвищених температур у ньому, як і у інших продуктах, можуть утворитися канцерогени.

30.12.2021


Переглядів: 1263

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 02.04.2025p.




Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (22990)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (18899)
• Допомога під час карантину [967] (15999)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15861)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15561)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15472)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15392)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15329)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15327)
• Живи до ста! [965] (15267)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15203)
• Бюджет і ми… [965] (15163)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15057)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15044)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (14885)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14826)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14524)

ТОП-15 свіжого номера:


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"