№1072 від 17.06.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Чим корисне насіння соняшнику і що з нього можна приготувати?Індіанці з насіння соняшнику пекли хліб і навіть лікували ним хвороби, а з пелюсток самої квітки отримували фарбу для татуювань і фарбування тканин. В Європі рослина з’явилася тільки в XVI столітті. Зараз, коли соняшник добре вивчений, його сміливо можна назвати не тільки смачним, але й дуже корисним. У цьому матеріалі ми розповімо, які вітаміни і мікроелементи містяться в насінні і що з нього можна приготувати вдома. Види насіння Насіння соняшнику буває трьох видів: чорне, біле й смугасте. Чорне (в основному найдрібніше) використовуються для виробництва соняшникової олії, бо в ньому максимум жирів. Найбільш дієтичне – біле насіння, в ньому найменше жирів. Смугасте виділяються не тільки зовнішнім виглядом, але і розміром – воно завжди найбільше, хоча ядра всередині не такі великі, як могло здатися зовні. Насіння – джерело корисних речовин Насіння соняшнику багате вітаміном Е, який є природним антиоксидантом і допомагає зберегти молодість і красу. Також він виступає «щитом» для організму, захищаючи його від шкідливих випромінювань і запобігає розвитку багатьох захворювань, включаючи серйозні – наприклад, атеросклероз. Деякі лікарі навіть рекомендують його своїм пацієнтам в якості профілактики проти інфаркту та інсульту. У насінні багато кальцію, який добре засвоюється за рахунок вітаміну D. Фосфор, цинк, магній, залізо, хром, йод – в насінні є буквально все необхідне людині. Насіння соняшника дуже поживне і може притупити відчуття голоду: в 100 г продукту міститься 21 г білків, 12 г вуглеводів і майже 6 г корисних жирних кислот, а цукру при цьому менше 3,5 г. Натуральний антидепресант Крім фізичної користі, насіння виробляє психологічний ефект, бо сам процес чищення і поїдання заспокоює нервову систему. Завдяки насінню багато кидають курити: воно дозволяє відволіктися від бажання затягнутися сигаретою. У ньому містяться речовини, що дають короткочасне відчуття задоволення, що робить його схожим на нікотин, тільки без шкоди для здоров’я. Що приготувати з насіння В якості основного інгредієнта насіння виступає тільки в козинаках, а в інших стравах воно потрібне для додання незвичайного смаку. Найкраще підходить смажене, з яскраво вираженим ароматом. Житні хлібці Дієтичні та смачні хлібці не обійдуться без насіння. Повноцінною заміною хлібу його назвати не можна, але для приготування бутербродів воно навіть краще, до того ж сприяє поліпшенню травлення. Інгредієнти: 50 г очищеного насіння; 100 г житнього борошна і стільки ж висівок; 100 г вівсянки швидкого приготування; 50 г кунжуту (підійде будь-який); 0,5 л води кімнатної температури. У глибокій ємності перемішати борошно, вівсянку і висівки, посолити за смаком. Засипати насіння і кунжут, перемішати. Викласти тісто на деко з пергаментним папером, змащеним олією. Тісто потрібно розподілити по всій поверхні тонким шаром, акуратно намітити ножем форму і розмір майбутніх хлібців. Випікати в розігрітій до 200°C духовці 15-25 хвилин, залежно від товщини тіста. Перевірити готовність можна візуально і навпомацки: готова випічка потемніє і перестане бути липкою. Смачний і корисний десерт Дієтичні та смачні хлібці не обійдуться без насіння: Рецепт для всіх, хто стежить за фігурою і у кого немає часу довго стояти біля плити. Інгредієнти: 1 склянка насіння соняшнику; 0,5 склянки улюблених сухофруктів; будь-які горіхи за смаком. Всі інгредієнти залити холодною водою і залишити набухати на 1-1,5 години. Віджати масу від рідини, подрібнити блендером або товкачем. Таке «тісто» викласти у форму, накрити і відправити в холодильник на кілька годин, нарізати шматочками. Можна заздалегідь прикрасити кокосовою стружкою, кунжутом і т.д. Підійде і тертий шоколад, але тоді десерт буде менш корисний для фігури.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |