Підгнилі фрукти й овочі приховують у собі велику небезпеку. Якщо не пощастить, то наслідки можуть бути досить серйозними. Цвіль і гниль – справжня отрута, яка насичує токсинами весь плід, що здається тільки трохи зіпсованим, попередили фахівці.
Щойно починається процес гниття, у здорові тканини плода надходять мікотоксини – вторинні продукти обміну речовин цвілевих грибів. Навіть найменша кількість цих речовин мають небажаний ефект і здатні з часом накопичуватися в організмі.
Мікотоксини чинять різну негативну дію на організм, зокрема:
знижують імунітет;
пошкоджують нирки, печінку, нервову і кровоносну системи, шлунково-кишковий тракт;
викликають хвороби крові, септичні ангіни, дерматити, судоми, гострий біль;
порушують гормональну рівновагу та репродуктивну функцію.
При цьому мікотоксини дуже стійкі: їх не змиєш водою, не знищиш ні варінням, ні смаженням, ні заморожуванням. Їх не можна видалити частковою обрізкою. Якщо овоч наполовину підгнив, це означає, що і «здорова» частина вже заражена мікотоксинами, зазначили експерти.