№325 від 03.01.2008p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Різдво наближається Запрошуємо до святкового столу!Кутя - головна ознака різдвяного столу. В давнину на Україні її варили багато (велику макітру), щоб вистачило на три дні свят. Зерна пшениці чи ячменю промивають, заливають на дві години водою, щоб набрякли. Далі доливають води і варять до готовності. Зварені зерна заправляють розтертим маком, розведеним водою медом або цукром, січеними горіхами та родзинками. На 2 склянки пшениці - 8 склянок води, 1 склянка меду, 100 г родзинок, 100 г подрібнених горіхів, 1 склянка маку.
Узвар По 100 г сушених яблук, груш, чорносливу, 1 скл. цукру, 50 г ізюму, 5 л води. Помиті сухофрукти залити водою, додати цукор чи мед, всипати ізюм і варити під кришкою протягом години на середньому вогні. Настоювати 3-4 години й остудити.
Пироги На Святвечір на стіл подають пісні пироги, тісто для яких замішують на воді, борошні, дріжджах, солі, цукрі. Для солодких пирогів начинку готують з маку, калини, сухофруктів, яблук; для солоних - з капусти, квасолі, гороху, гречки, картоплі, додають смажену цибулю, гриби. Печуть пироги в духовці або смажать на олії на сковороді. З пирогами їдять інші страви. На другий день свят готують скоромні пироги. На 3 склянки борошна - 1 скл. вершків, 2 яйця, 30 г дріжджів, 1/2 скл. вершкового масла, 1/2 ч. л. солі. (Для солодких пирогів слід додати 1/2 скл. цукру.) Замішують тісто, під кінець додають розтоплене масло, знову замішують, коли підійде, готують пиріжки.
Паштет із печінки На 500 г телячої або яловичої печінки - 100 г сала-шпику, 100 г вершкового масла, 1 морквина, 1 цибулина, пучечок петрушки, перець, сіль за смаком, лавровий лист. Печінку чистять від плівок, жовчних протоків, промивають, нарізають шматочками, обкачують у борошні і смажать на частині сала до готовності. Дрібно порізані овочі також підсмажують. Далі все змішують, солять, перчать, 2-3 рази пропускають через м’ясорубку і відбивають кописткою (дерев’яною лопаткою), поступово додаючи вершкове масло. Такий паштет подають як окрему закуску, ним фарширують яйця, використовують як начинку для пирога.
Кутя з рису 400 г рису, 200 г ізюму, півсклянки цукру або100 г меду, кориця. Рис перебрати, промити, залити холодною водою, довести до кипіння, відкинути на сито або друшляк і промити холодною водою. Потім рис знову залити великою кількістю холодної води і варити до готовності, не перемішуючи. Воду злити, рис остудити, цукор розвести невеликою кількістю води і з’єднати з рисом. Якщо замість цукру використовується мед, то розвести його водою в пропорції 1:2. Розмішавши масу, додати вимитий і ошпарений окропом ізюм, корицю і знову старанно перемішати. Викласти на велику тарілку, притрусити цукровою пудрою.
Кутя рисова з варенням Зварити розсипчастий рис так само, як у попередньому рецепті. Покласти в нього склянку ягід і фруктів, узятих з варення, але без сиропу. Підлити трохи солодкої кип’яченої води.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |