На прес-конференції, присвяченій транспортуванню “ніжок Буша” на ринки України, зокрема, Рівненщини, директор регіональної лабораторії ветеринарної медицини Віктор РАКОВИЧ повідомив, що імпортовану курятину завозили до нашої області не з Америки, а з Донецької області. Там, відповідно, проводилося розмитнення та перевірка продукції відповідно до норм ветеринарної медицини. Адже лише за такої умови ця продукція потрапляє на ринок України. Рівненське ТзОВ “Спілка” отримало п’ять тонн такої курятини для проби.
Заступник начальника ветеринарної медицини Рівненської області Олександр КОСТЮК розповів, що згідно з проведеними дослідженнями в Маріупольській міській державній лабораторії ветеринарної медицини, будь-яких відхилень від норм не виявлено, крім великої кількості води (15 відсотків), що знижує харчову цінність продукту. Пов’язане це з використанням глибокої заморозки для транспортування сировини. Зокрема пан Костюк повідомив, що продукція вітчизняного виробника значно якісніша, ніж імпортована з закордону, адже на рівненські ринки та у магазини вона поступає свіжою і не піддається заморозці. Також ведеться дотримання всіх вимог з вирощування курей, якість готової продукції контролює акредитована сучасна лабораторія, до того ж наша курятина, порівняно з американською, має кращі смакові якості.
Рівненські виробники стверджують, що споживання лише нашого курячого м’яса є безпечним для здоров’я. Адже у курятину, яку нам імпортують з-за кордону, за словами місцевих підприємців, додають гормони росту і антибіотики, які найбільше відкладаються в стегенцях - споживання такого продукту може спричинити дисбактеріоз та алергічні реакції. Швидше за все таку курятину будуть використовувати для виробництва ковбасних виробів.
Начальник Рівненського управління захисту прав споживачів Євгенія МО-СІЮК повідомила, що імпортну курятину вони ще не перевіряли.
Стосовно вітчизняного виробництва птиці, то конкуренції з боку американського виробника воно не відчуває, і попит на український продукт не зменшується.