№394 від 30.04.2009p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Корисно знати Розвіюємо міфиЗ поняттям “здорове харчування” пов’язано безліч міфів. Давайте визначимо, що з них правда, а що - ні. За свою тривалу історію існування людство накопичило чимало хибних думок з приводу того, які продукти харчування шкідливі, а які - корисні для здоров’я. Це відбулося ще й тому, що самі правила здорового харчування постійно змінювалися. Все нові й нові наукові дослідження дозволяли й дозволяють лікарям-дієтологам, а за ними й нам, постійно переглядати свої погляди на те чи інше правило. Як же в такій ситуації не стати жертвою застарілих міфів? Перевірте, чи знаєте ви останні новини у галузі дієтології.
Міф 1: влітку можна харчуватися лише фруктами Насправді суто фруктові чи ягідні дієти (яблучна, полунична, ананасова, бананова тощо) викликають порушення обміну речовин. Глюкоза і фруктоза в надмірних дозах призводять до підвищення кількості інсуліну в крові. До того ж, підвищений рівень інсуліну лишається досить довго і викликає “вовчий” апетит. Якщо солодкими фруктами харчуватися тривалий час, цим можна зашкодити щитоподібній залозі.
Міф 2: якщо під час їди пити воду або сік, можна погладшати Такого взаємозв’язку не було помічено. Та все ж не варто пити під час їди хоча б тому, що це розріджуватиме шлунковий сік і заважатиме нормальному травленню. А здоровий організм у процесі харчування виділяє достатню кількість слини, щоб пом'якшити їжу. Краще пити мінеральну воду або соки до чи після їди.
Міф 3: від вживання макаронів та картоплі швидко набирають вагу Насправді гладшають не від цих продуктів, а від жирних соусів, підлив, масла, сиру, якими присмачують картоплю та макаронні вироби. Картопляний крохмаль, навпаки, сприяє травленню: він стимулює синтез вітаміну В2 кишковими бактеріями, під його впливом активізується обмін жовчних кислот. Та й самі макарони не надто калорійні: 190 калорій на 50г сухого продукту.
Міф 4: ангіна, зайві калорії, зубний біль - і все це від однієї порції морозива Морозиво стимулює організм для вироблення особливої речовини - серотоніну, який захищає нас від стресів. Адже молоко чи вершки, з яких виготовляють холодні ласощі, містить L-триптофан, ефе-ктивний натуральний транквілізатор, який заспокоює нервову систему. А ще - допомагає при безсонні.
Міф 5: свіжі овочі набагато кращі від заморожених Овочі з морозилки більш корисні від тих свіжих, які пропонують супермаркети взимку та навесні. Річ у тім, що свіжі овочі, які проходять тривалий шлях із південних країн до того, як потрапити на прилавки, втрачають більшість вітамінів та мінералів. А заморожені, навпаки, підлягають обробці всього через декілька годин після того, як були зірвані, і їх поживні цінності збережені. Отже, як бачите, не потрібно впадати в крайнощі і відмовляти собі в улюблених стравах. Єдине, про що застерігають лікарі - не варто переїдати.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |