№442 від 01.04.2010p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Свято наближається Недалечко - червоне яєчко!От ми й дочекалися Великодня. Отже, доведеться почаклувати на кухні, щоб порадувати своїх близьких смачненькими домашніми стравами. Випікання паски, фарбування яєць, запікання м’яса - все це вже давно стало доброю традицією українських газдинь. Випікання паски - справжнє таїнство. Досвідчені господині присвячують цьому дійству цілий день і намагаються дотримуватися певних правил. Найкраще пекти паску в четвер та суботу. Вважається, що коли міситься і виробляється тісто, у хаті не має бути сторонніх очей. Цього дня не можна нічого позичати, тобто віддавати з хати. У піч (чи духовку) паски садять із молитвою “Христос Воскрес!” та хрестять. А ще примовляють: “Щоб діти росли такі здорові й гарні, як паска”. Паска Необхідні продукти: 0,5л молока, 75г дріжджів, 8-10 шт. яєць, 150г масла вершкового чи маргарину, 0,5кг цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 9 скл. борошна, 1,5 ч.л. солі (без верха). Спосіб приготування: опара: у теплому молоці розвести дріжджі, додати 1 ст.л. цукру і 2 склянки борошна, розмішати і поставити підніматися в теплому приміщенні до збільшення утричі. Відділити білки від двох яєць (для прикрашання готових пасок) і поставити у холодильник. Розтерти жовтки і решту яєць з цукром і сіллю, додати до опари і розмішати. Всипати, розмішуючи, борошно, і замісити некруте тісто. Накрити чистим рушником і поставити у тепле місце. Коли тісто збільшиться в об’ємі вдвічі-утричі, розтопити масло, додати у нього ваніль і влити у тісто. Гарненько вимісити і дати ще раз підійти. Формочки густо змастити олією. Руки також змастити олією. Набирати і відривати руками шматки тіста і викладати у форми (до половини їхньої висоти). Прикрити формочки рушником і дати підійти паскам до верху форм. Ставити форми в гарячу духовку і випікати 15-25 хвилин, залежно від розміру форм. Дістати, дати охолонути, накривши рушником. Акуратно дістати з формочок. Холодні білки збити з 2 ст. ложками цукру на густу піну. Обмазати білковим кремом верх пасок і притрусити за бажанням різнокольоровим пшоном чи спеціальною посипкою.
Оселедець - на різні смаки До Великодня ще є час, щоб замаринувати оселедця. Отож, купіть на ринку кілограм заморожених оселедців. Удома розморозьте і почистіть, залийте на півгодини холодною водою (вона “витягне” кров). Можна маринувати з головами чи без, з хребтами або філе, порційними шматками чи смужками. Рецепти - на 1 кг риби. У томатній заливці Потрібно: 4 ст. ложки томату, 4 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі, 1 ч. ложка перцю, півсклянки рафінованої олії. Підготовлений оселедець залити цією сумішшю на добу. Можна перекладати шарами нарізаної цибулі. У майонезі Потрібно: 1 склянка олії, 100г оцту, 2 ст. ложки майонезу, 1 ст. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка меленого перцю. Залити порційні шматки цією сумішшю на добу. Маринований Потрібно: 0,5л води, 2-3 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру. Закип’ятити і додати 1,5 ст. ложки оцту. Вкинути прянощі, охолодити. Залити рибу, зверху додати 1 скл. олії. Радісних і смачних вам Великодніх свят!
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |