Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №884 від 25.10.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#28 жовтня – День дорожника

Реформа дорожньої галузі: результати не забарилися

Реформа дорожньої галузі: результати не забарилися

Микола КОЗАЧОК: «Професія дорожника повертає собі престиж, шану та суспільне визнання»

На час Революції гідності дорожня галузь була в не дуже хорошому стані. У 2013-му через Укравтодор пройшло 15,5 млрд грн бюджетних коштів, із них 40% спрямовано на обслуговування та погашення боргів, набраних перед Євро-2012, а на решту збудовано й відремонтовано 626 км доріг. Через чотири роки, у 2017-му, через Укравтодор пройшло трохи більше – 20,2 млрд грн, на борги витрачено лише четвертину, зате збудовано й відремонтовано понад 2100 км автошляхів. Видатки на саме дорожнє будівництво зросли на 78%, а довжина відремонтованих і нових доріг збільшилася майже у 3,5 рази!

Усі закупівлі здійснюються виключно в системі ProZorro. Завдяки цьому, вважає заступник начальника Служби автомобільних доріг у Рівненській області Микола КОЗАЧОК (на фото), результати не забарилися: маємо не тільки значну економію коштів, яку, якщо порівняти результати роботи дорожників Рівненщини за 2013 і 2017 роки, видно неозброєним оком, а й якісні зміни.

«Розбудова мережі якісних автодоріг може стати першим вдалим національним проектом»

– Миколо Петровичу, реформа дорожньої галузі вже дала перші вражаючі результати. Які позитивні моменти для країни можна пов’язати з масштабним будівництвом автодоріг.

– Їх я бачу кілька. По-перше, якісні дороги – це реалізований транспортний і транзитний потенціал, що сам по собі забезпечить величезні економічні дивіденди. Адже спочатку для будівництва доріг мобілізуються серйозні ресурси, створюються тисячі робочих місць (не тільки для автодорожньої, а й для суміжних галузей – виробництва щебеню, піску, асфальту, техніки, палива тощо). А потім, коли дорога оживає, біля неї знаходять роботу на підприємствах дорожнього сервісу ще багато наших співвітчизників (кафе, готелі, кемпінги, автозаправки, авторемонтні майстерні тощо). Держава з якісними дорогами може перебирати на себе потужні транзитні й туристичні потоки з країн-сусідів та заробляти на цьому значні кошти.

По-друге, якісні дороги зближують людей. Вони скорочують відстані між найвіддаленішими куточками країни та соціальними групами. З хорошими автодорогами подорожі стануть доступнішими, а спілкування, обмін думками, ідеями, життєвим досвідом між українцями з різних куточків країни буде частішим і більш плідним.

По-третє, системна розбудова мережі якісних автодоріг може стати першим вдалим національним проектом. На український ринок виходять відомі іноземні компанії, у галузі з’являється конкуренція, яка гарантує європейську якість роботи майстрів доріг. Професія дорожника повертає собі престиж, шану та суспільне визнання. Обласна влада спрямовує свої зусилля для поліпшення дорожньої інфраструктури регіону. Так, завдяки заходам, вжитим керівництвом САД спільно з Укравтодором та Рівненською ОДА, виділено додаткові кошти на ремонт мостів. Зокрема, особлива увага в цьому році була приділена двом шляхопроводам міста Сарни, понад 130 метрів яких відновили поточним ремонтом.

«Для збереження доріг Україна зобов’язалась дотримуватись Директиви Ради № 96/53/ЄЕС»

– З якими трудовими здобутками зустрічають дорожники Рівненщини своє професійне свято?

– Завдяки додатковому фінансуванню – а це митні кошти, кошти з державного бюджету та кошти експлуатаційного утримання – пріоритетною автотрасою у 2017-2018 роках для САД була дуже важлива автодорога М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече, яка сполучає маршрути та напрямки до туристичних об’єктів, що йдуть через Дубно і Тернопіль на Буковель. Цьогоріч практично на всій закріпленій за нами ділянці проведено поточний середній ремонт. Ще одним пріоритетом стала автодорога Київ – Чоп, точніше її частина від Дубна в напрямку Луцька, де нам на 2019 рік залишилося відремонтувати всього дві ділянки, після чого на цьому відрізку автотраси всі відновлювальні роботи будуть завершені. Також є план щодо Ужинецької розв’язки – це на ділянці дороги М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече. Тут, у районі села Ужинець, плануємо 2019 року провести капітальний ремонт, тож відновлена автодорога стане найзручнішим швидкісним сполученням до прилягаючих до неї населених пунктів та містечка Млинів.

Останніми роками зона нашої особливої уваги – автомобільна дорога Н-25 Городище – Рівне – Старокостянтинів. Це ділянка Рівне – Сарни, а також Рівне – Острог, що сполучає українсько-білоруський кордон (с. Городище) з межею Рівненської області з Хмельницькою (м. Нетішин). Загальна їх протяжність – 208 км. За умови безперебійного фінансування плануємо ці ділянки повністю відремонтувати і привести до належного стану. Тому велике прохання до керівників всіх підприємств, які мають великоваговий транспорт (фури), особливо тих підприємств, що відвантажують щебеневу продукцію, не перевантажувати транспортні засоби, аби не руйнувати дорожнє покриття. Адже для збереження доріг Україна зобов’язалась виконувати вимоги імплементованої в національне законодавство Директиви Ради № 96/53/ЄЕС, яка встановлює максимально дозволені розміри і вагу та обов’язковий контроль за їх дотриманням.

До речі, донедавна на Рівненщині не будували майданчиків для зважування великовагових транспортних засобів (ВТЗ). Зараз справи пішли на краще. Побудовано майданчик у Любомирці та відремонтовано в с. Опарипси на кордоні з Бродівським районом Львівської області. Нині в області працюють три майданчики – біля Корця, Радивилова та Любомирки. Будівництво четвертого майданчику біля Острога плануємо почати ще в цьому році. Наступного року плануємо побудувати майданчик на міжнародній автотрасі біля Млинова.

«Якісні зміни в галузі додають нам оптимізму, з’явилася впевненість у завтрашньому дні»

– Як фахівець-дорожник, скажіть відверто: чи наблизила довгоочікувана реформа дорожньої галузі досягнення стратегічної мети – європейської якості українських доріг?

– Для автодорожників це завдання № 1. На його виконання спрямована нова система підтримки якості виконаних робіт. Тепер за всіма контрактами на середній ремонт гарантія не менш як п’ять років, на капітальний – не менш як десять. Якщо експертиза встановить, що ремонт виконано неякісно, підрядник, відповідно до нових договорів, буде змушений ліквідувати всі дефекти власним коштом. Якісні зміни в галузі додають нам оптимізму, з’явилася впевненість у завтрашньому дні.

Держава за останній десяток років підійшла до революційних змін у законодавстві. Сьогодні збереження доріг відбувається, в тому числі, і завдяки створенню Дорожнього фонду, який запрацював на початку 2018 року. Це бюджетний фонд, що акумулює надходження до скарбниці, пов’язані з автомобільною галуззю, і спрямовує їх суто на будівництво і ремонт автошляхів, а також на підвищення безпеки руху. Фонд наповнюватиметься поступово. Цьогоріч до нього спрямовано 50% надходжень від акцизів на пальне і транспортні засоби, вироблені в Україні або імпортовані, від ввізного мита на нафтопродукти, транспортні засоби і шини до них. Наступного року ця частка зросте до 75%, а 2020-го – до 100% зазначених бюджетних надходжень. У перспективі фонд наповнюватимуть кошти іноземних донорів і плата за проїзд, за передачу доріг в оренду чи концесію.

Кабінет міністрів розробив спеціальний порядок розподілу коштів Дорожнього фонду. 60% усієї суми спрямують на автошляхи державного значення (їх близько 47 тис. км), 35% – на дороги місцевого значення, відповідальність за ремонт яких делеговано місцевим радам (цього року йдеться про 11 млрд грн). П’яту частину фінансування місцевих доріг витрачатимуть на утримання вулиць і доріг комунальної власності в межах населених пунктів (250 тис. км), решту – на автошляхи локального значення поза населеними пунктами (123 тис. км).

«Північна об’їзна дорога дозволить розвантажити міські вулиці Рівного від транзитного транспорту»

– Які приємні сюрпризи готують дорожники рівнянам і гостям області в наступному році?

– Навесні 2019 року планується будівництво Північної об’їзної дороги, яка значно розвантажить місто Рівне. Потоки транзитного транспорту, які рухаються автомобільними дорогами загального користування державного значення М-06 Київ – Чоп, Н-22 Устилуг – Луцьк – Рівне та Н-25 Городище – Рівне – Старокостянтинів в напрямках до кордону з Європою, міст Київ і Луцьк та в зворотному напрямку, проходять по щільно забудованих вулицях Рівного. Виведення значного потоку транзитного транспорту за межі міста за рахунок будівництва Північної об’їзної дороги, дозволить розвантажити міські вулиці Рівного від транзитного транспорту, зберегти від руйнувань дорожнє покриття, а також сприятиме підвищенню безпеки руху, покращенню екологічної ситуації в місті та сприятиме його розвитку як важливого логістичного центру.

За ініціативою Служби автомобільних доріг Рівненська міська рада прийняла рішення від 16 березня 2017 року № 2600 «Про звернення Рівненської міської ради щодо необхідності будівництва об’їзної автомобільної дороги навколо міста Рівного». 8 грудня 2017-го виїзна комісія Комітету Верховної ради України з питань бюджету підтримала політику САД щодо будівництва Північного обходу міста Рівного. Воно також передбачено в містобудівній документації та схемі планування території Рівненської області. Орієнтовна вартість робіт з будівництва та реконструкції Північного обходу міста Рівного протяжністю 14,2 км становить 516 млн грн. Розробку проекту буде завершено до кінця цього року.

– Миколо Петровичу, у Вас є нагода привітати своїх колег через «Рівне-Ракурс» із професійним святом – Днем працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства.

– Дорогі друзі, автомобілісти та дорожники! Сердечно вітаю Вас із нашим спільним святом. Завдяки новим і оновленим трасам змінюється на краще життя сотень тисяч людей, створюються умови для розвитку економіки Рівненщини. Від якості роботи спеціалістів дорожнього господарства області залежить стан транспорту, безпека водіїв, пасажирів та пішоходів. Тому не випадково автомобільні дороги знаходяться в числі найважливіших державних пріоритетів. Щиро бажаю усім Вам добробуту, нових трудових здобутків, невичерпної енергії, міцного здоров’я, успішної та безаварійної роботи. Нехай дорога буде легкою, а вдома завжди чекають рідні та близькі! Нехай Вас оберігає Господь!

25.10.2018Спілкувався Олесь ДУБОВИК


Переглядів: 1442

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (797)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"