Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №889 від 29.11.2018p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

Арахіс: посадка і вирощування, збирання та зберігання

Арахіс: посадка і вирощування, збирання та зберігання

Арахіс культурний є однорічною рослиною висотою до 70 см з сильно розгалуженими пагонами. Корінь у нього теж гіллястий, стрижневий, стебла прямостоячі, опушені або голі, злегка грановані, з лежачими або спрямованими вгору бічними гілками.

Листя арахісу опушене, довжиною від 3 до 11 см, парноперисте, з жолобчастим черешком і двома парами загострених еліптичних листочків. Цвіте арахіс білявими або жовто-червоними квітками, зібраними по 4-7 штук в короткі пазухи суцвіття. Незважаючи на те, що кожна квітка арахісу цвіте тільки один день, а до вечора в’яне, цвітіння всієї рослини триває з кінця червня або початку липня і до пізньої осені.

Плоди арахісу – овальні, роздуті двох-чотирьохсем’янні боби довжиною від півтора до шести сантиметрів з паутинистим малюнком. Дозріваючи, вони нахиляються до землі, занурюються в неї. Насіння арахісу, довгасте, завбільшки з квасолину, покрите темно-червоною, світло-рожевою, кремовою або сірувато-жовтою шкірочкою. Дозрівають плоди арахісу у вересні-жовтні.

Як росте арахіс?

Вирощування арахісу здійснюється на відкритих ділянках з інтенсивним освітленням без найменшого натяку на тінь від будівель або інших рослин. Зростає арахіс при температурі вище 20 оC – якщо температура опускається буквально на два градуси, ріст рослини припиняється. Найпростіше здійснювати вирощування арахісу в Україні і в інших теплих регіонах, висіваючи його насіння в грунт в той час, коли цвіте акація.

Коли садити арахіс в грунт?

Оскільки садити арахіс можна тільки в теплий грунт, роблять це після посіву баштанних культур, коли земля прогріється до 12-14 ?C, а значить, не раніше середини травня. Майте на увазі, що зворотні весняні заморозки згубні для арахісу. Як посівний матеріал можна використовувати арахіс, куплений в магазині або на ринку, тільки не смажений і не солоний.

Вирощуючи арахіс, дуже важливо дотримуватися сівозміни. Найкраще він росте після таких культур, як капуста, огірки, томати і картопля, особливо, якщо під ці культури вносилися органічні добрива. А ось після бобових (квасоля, горох, боби, сочевиця) арахіс не вирощують, тому що у рослини можуть розвиватися кореневі гнилі.

Грунт для вирощування арахісу

Грунт для арахісу повинен бути вологим, легким і нейтральним, з високим вмістом гумусу, магнію і кальцію – чорноземи або супісок. Культура не переносить засолених грунтів, а кислі грунти потрібно перед посадкою арахісу вапнувати. Ділянку для посадки арахісу готують заздалегідь: під осіннє перекопування грунту на глибину 25-30 см на кожен м ? площі вносять від 1 до 3 кг перегною. Навесні грунт знову перекопують, але вже не так глибоко, і вносячи в грунт на кожен м? ділянки по 50 г нітрофоски.

Як посадити арахіс?

Посадка арахісу здійснюється в лунки глибиною 10 см, розташовані в шаховому порядку на відстані 50 см одна від одної. Проміжок між рядами залишають в межах 25-30 см. Можна посіяти арахіс на городі квадратно-гніздовим способом за схемою 60х60 або 70х70 см. Посадка арахісу може проводитися і широкорядним способом з дотриманням ширини міжрядь 60-70 см і відстані між рослинами в ряду 15-20 см. У кожну лунку кладуть по 3 великі насіння, оскільки дрібні можуть не дати сходів. Після закладення насіння грядку рясно поливають зі шланга через душову насадку під слабким напором, щоб не розмити грунт.

Як виростити арахіс?

Як вирощувати арахіс на городі? Догляд за арахісом полягає в поливі грядки в період посухи, прополюванні, розпушуванні грунту і підгодівлі. Молоді невисокі сходи необхідно захищати від бур’янів. Прополки можна поєднувати з розпушуванням грунту, і навпаки. Після закінчення цвітіння, місяця через 1,5-2 після посіву розростаючі зав’язі почнуть опускатися до землі і проростати в грунт, де і відбуватиметься дозрівання арахісу. Як тільки зав’язі почнуть пригинатися до землі, кущики підгортають вологим пухким грунтом, як картоплю, щоб квітколоже могло швидше досягти живильного середовища. Замість підгортання можна підсипати на грядку шар мульчі з перегною, тирси, піску або торфу товщиною не менше 5 см. В середньому під кожним кущем дозріває по 30-50 бобів, в кожному з яких від 1 до 7 насіння.

Полив арахісу

Земляний арахіс любить вологу, але не мокрий грунт. Поливати його потрібно тоді, коли висихає верхній шар грунту. Під час цвітіння його поливають рясно, один або два рази на тиждень вранці, після цвітіння він потребує не так поливу, як в обприскуванні у вечірній час через день або через два. Якщо в період визрівання арахісу зарядять дощі, укрийте грядку поліетиленом. А в посуху найкраще проводити дощування арахісу, але якщо це неможливо, то поливайте арахіс по борознах в міжряддях. Всього за сезон проводять 4-5 поливів.

Підживлення арахісу

Перший раз арахіс підгодовують розчином 20 г. аміачної селітри, 45 г. калійної солі і 70 г суперфосфату в 10 л. води, коли сходи досягнуть 10 см висоти. Другий раз – на початку плодоношення, хоча ця підгодівля і необов’язкова.

Арахіс в домашніх умовах

Виберіть міцні і здорові насіння арахісу і замочіть їх на ніч в мисці з водою і краплею Епіну. На ранок у них повинні з’явитися маленькі білі паростки. Висадіть насіння в пухкий грунт, вміщену в широкий посуд. Проростає арахіс дуже швидко, а відразу після цвітіння на місці квіток утворюються гіпофори, які, згинаючись, йдуть в землю, де і розвиваються боби арахісу.

Ви ж знали, що плоди арахісу розвиваються під землею? Утримують посіви арахісу подалі від протягів, на південному підвіконні, але в полуденний час рослина потребує притінення. Регулярно поливайте арахіс, намагаючись, однак, не допустити застою води в коренях. У спекотні дні обприскуйте арахіс, щоб на ньому не оселилися павутинні кліщі. Через два з половиною чи три місяці після появи сходів листя арахісу починає червоніти, і це для вас знак, що плоди арахісу в грунті вже дозріли.

Шкідники і хвороби арахісу

Арахіс може піддаватися зараженню борошнистої роси, філлостіктозу, альтернаріозу, фузаріозу і сірою гниллю.

Борошниста роса – перші ознаки цієї хвороби виглядають, як поодинокі плями борошнистого нальоту з обох сторін листя, які з плином хвороби розростаються і охоплюють весь лист, від чого він жовтіє і сохне. Вражає хвороба і стебла, і навіть зародки. При сильному зараженні в боротьбі з борошнистою росою вдаються до обробки арахісу системними фунгіцидами – Браво, Квадріс, Ридомиль, Топазом або Хорусом.

Філлостіктоз, або плямистість листя, що не настільки шкідливе захворювання, але боротися з ним необхідно. Розпізнати початок хвороби можна по дрібним бурим цяткам, що розростається до 6 мм в діаметрі. Поступово їх середина вицвітає, тканина в ній відмирає, а облямівка стає буро-фіолетового. Прогресує філлостіктоз в період підвищеної вологості повітря. Ефективні в боротьбі з хворобою обробки рослини фунгіцидами широкого спектру дії.

Альтернаріоз, або чорна плямистість листя, проявляється в роки, коли в кінці вегетації надовго встановлюється волога і тепла погода. На краях листя утворюються чорні плями до 15 см. в діаметрі, які з розвитком захворювання розростаються і зливаються, края листя відмирають. На плямах можна розглянути щільний чорний наліт гриба. Щоб не допустити розвитку хвороби, необхідно дотримуватися агротехніки виду, який служить підвищенню стійкості рослини до патогену.

Фузаріозне в’янення проявляється у вигляді кореневої гнилі, що викликає припинення росту і розвитку рослини, пожовтіння його наземних частин і швидку загибель. Небезпека хвороби в тому, що вона може на час вщухнути, але в період цвітіння і закладання плодів розвивається з новою силою, що призводить до загибелі рослин ще до збору врожаю. Попередити фузаріозне в’янення допоможе дотримання агротехніки і своєчасне збирання врожаю.

Сіра гниль виникає зазвичай в кінці цвітіння арахісу і проявляється іржаво-бурими плямами, які з листя по черешкам переходять на стебла, а відтак їхня верхня частина в’яне і гине. На уражених рослинах не формуються плоди, а ті, що вже утворилися, деформуються. Активний розвиток захворювання спостерігається в кінці літа в умовах вологої і теплої погоди. Не допустити появи сірої гнилі можна тільки, вирощуючи арахіс на високому агрофоні.

Іноді арахіс може постраждати також від карликовості, сухої гнилі, рамуляріозу і церкоспорозу.

З шкідників арахісу можуть докучати трипси, попелиці і гусениці, позбутися від яких можна, посипавши грядку сумішшю деревної золи і тютюнового пилу, а від трипсів арахіс обробляють інсектоакарицидом. Найгірше, якщо арахіс почнуть поїдати дротяники – живуть в грунті личинки жука щілкуна. Їх руйнівній діяльності не перешкоджає навіть те, що арахіс в шкаралупі – вони легко прогризають її і харчуються насінням арахісу. Для знищення дротяників в декількох місцях викопують ямки-пастки, в які кладуть шматочки буряка, моркви або картоплі. Пастки накривають дошками, шматками шиферу або металу, а через час відкривають і знищують личинок.

Для того щоб мінімізувати ризик появи на грядці шкідників, дотримуйтеся сівозміни та агротехніки виду, своєчасно видаляйте з ділянки бур’ян.

Збирання і зберігання арахісу

Як тільки пожовтіє листя арахісу, викопайте пару бобів, і якщо насіння з них легко вилущуються, будьте готові до збору врожаю. Зазвичай арахіс прибирають, коли температура повітря стійко тримається в межах 10 ?C. Не затягуйте з прибиранням до холодів, оскільки після промерзання грунту насіння набираються гіркоти і стають непридатними в їжу. Дочекайтеся погожого сонячного дня і приступайте до прибирання. Для викопування плодів використовують вила. Після вилучення з землі боби відокремлюють від стебел і сушать на свіжому повітрі в тіні. Коли шкаралупа висохне, зсипте боби в мішки з тканини і помістіть на зберігання в сухе приміщення з хорошою вентиляцією і температурою не вище 10 оC.

29.11.2018


Переглядів: 2360

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (812)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"