Єдиний вітамін, якого зовсім немає в яйці - вітамін С. У курячому яйці всього 74 калорії, а протеїн (білок), що міститься в ньому, особливо легко засвоюється організмом.
“Яйця - один з універсальніших продуктів, які знає людство. І головне - однин з тих небагатьох, які не приїдаються від постійного вживання. Крім того, яйця просто і швидко готувати, від чого вони і стали невід’ємним атрибутом сніданку, коли з часом туго. Яйця прекрасні сирими, вареними, в яєчні (по-російські), у бовтанці (по-українські)”. П.Вайль та О.Геніс, “Російська кухня у вигнанні”.
Крім того, з яєць можна приготувати млинці та суфле, яйця використовуються у салатах і як гарнір до супів, в якості закусок (фаршировані яйця). Вони є основою для більшості соусів, незамінні для прояснення бульйонів. Яйця широко застосовуються у приготуванні десертів - від усім відомого печива безе і численних тортів до райських вершків і шоколадного холодцю.
Тому не дивно, що у 1996 році Міжнародна яєчна комісія оголосила другу п’ятницю жовтня Міжнародним днем яйця. З тих пір цей день святкується в усьому світі.
У 2008 році у Новій Зеландії був приготований омлет з перших знесених у день яєць. Процес приготування і поїдання омлету транслювався по телебаченню з 7 до 9 ранку.
У 2006 році в Угорщині на яєчному фестивалі, що проводиться на озері Балатон, був приготований найбільший у світі яєчний гуляш, занесений до Книги рекордів Гіннесса. На приготування цієї страви пішло: 7500 сирих яєць, 1000 варених яєць, 50 кг бекону, 50 кг шинки, 35 кг свинячого жиру, 80 кг червоного угорського перцю, 80 кг цибулі.