Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №537 від 26.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Родинна драма

Прости мені, мамо...

Прости мені, мамо...

Гого суботнього ранку Іван з Ніною збиралися в ліс по гриби, як несподівано задзеленчав дзвінок від баби Ганни. Вона жила у своїй трикімнатній квартирі сама. У свої вісімдесят п’ять років часто стала хворіти, а останній місяць недуга прикувала її до ліжка. Не могла ні встати сама, ні сісти. За нею потрібен був догляд. З рідні у старенької нікого не було, так принаймні думали мешканці будинку, бо відколи вона поселилася, ніхто не навідувався в гості.

Тож Іван з Ніною, які жили з бабусею в одному під’їзді та на одній площадці, постійно піклувалися про неї. Іван поставив у своїй квартирі дзвінок, вивів до ліжка баби Ганни кнопку, щоб вона могла натиснути на неї та повідомити сусідів, коли їй зле. Так сталося і на цей раз. Іван миттєво кинувся на виклик баби Ганни. Помітив, що вона чимось стривожена та запитав:

- Що з вами, бабусю?

- Ой синку, сон мені страшний наснився. Прийшов до мене уві сні мій батько, якого я навіть не пам’ятаю, бо він помер, коли мені було три роки, та й почав кликати мене до себе. Хочу, каже, бачити тебе доню. Де ж ти так довго забарилася?

- Ой бабуню, то добре, що батько наснився. Чого ж ви так розхвилювалися, - сказав заспокійливо Іван.

- Ні, Іванку, коли вже батько зве до себе, то не довго мені залишилося на цьому світі. Прошу тебе, привези до мене нотаріуса.

Іван здивовано глянув на стареньку та запитав:

- А навіщо він вам?

- Не питай, краще поспіши, бо можеш не встигнути.

Іван забіг до себе у квартиру, сказав дружині, щоб посиділа з хворою бабусею, а сам сів у легковик і поїхав. Через годину нотаріус був у квартирі баби Ганни.

Це був вже немолодий чоловік. Привітавшись, він сів біля хворої.

- В якій справі я вам знадобився, - голосно запитав нотаріус, думаючи, що старенька вже не дочуває.

- Ой, не кричи чоловіче, я не глуха. А викликала я тебе тому, що хочу переписати свою квартиру і все майно на Івана та Ніну.

Сусіди здивовано переглянулися. Вони навіть і не думали, що бабуся надумає таке зробити.

- Ви добре подумали? - Перепитав нотаріус.

- А тут і думати не треба. Вони мене весь цей час доглядали та жодного разу не відмовили у допомозі. Тож кому це все має залишитися, як не їм.

Нотаріус розпочав оформляти спадщину. Коли завершив роботу, попросив Івана привести свідків, щоб ніхто не зміг пред’явити претензії. А то ще скажуть, що стару людину примусили переписати майно, або вона була несповна розуму.

Тож Іван покликав сусіда Марка, який часто сидів із бабою Ганною на лавочці і її подругу Настю. Коли ті були у квартирі, нотаріус пояснив, чому потрібна їх присутність. Потім зачитав заповіт і запитав бабу Ганну, чи переписує майно з доброї волі. Баба підтвердила своє рішення. Та коли підписувала заповіт, авторучка випала у старенької з рук, в ту ж хвилину баба Ганна залилася сльозами.

- Що з вами, - запитав нотаріус. - Може ви передумали?

- Ні, - крізь сльози мовила бабуся. - Моє рішення тверде. Але як би ви знали, як то важко переписувати все чим жила на чужих людей, коли маєш рідну дитину.

Всі здивовано переглянулися. А бабуся, певно відчуваючи, що вже буде відходити з цього світу, вперше повідала про свою долю.

- Була і я колись щасливою. Вийшла заміж за того, кого кохала. Народилося в нас з чоловіком двоє діток, син і донька. У нас все так добре складалося, що здавалося - так буде завжди. Діти добре вчилися, вже й повиростали. Син Сашко служив в армії, а наша квіточка Віточка готувалася до випускного вечора у школі, після закінчення десятирічки. Вже й сукню батько їй гарну придбав. Мій чоловік Максим любив її більше всіх на світі. Не міг натішитися донькою.

Баба Ганна затихла. Всі, хто був у кімнаті, також мовчали, не хотіли тривожити її запитаннями, бо ж бачили, що старенькій важко давалися ті спогади. А вона, коли оговталася, продовжила:

- Не діждалася наша донечка випускного. Напередодні поїхала з подругою до міста щось купити, і їх збив легковик. Оля залишилася живою, хоч і стала інвалідом на все життя, а наша Віточка загинула. Тієї трагедії Максим пережити не міг. Після похорону доньки зовсім змарнів, а через півроку пішов за нею на той світ. Помирав при пам’яті, тож на прощання сказав: “Не плач за мною, Ганю. Я буду поруч з Вітою, охоронятиму її спокій, а ти залишайся з сином. Він не дозволить тебе нікому образити”. І можливо б так і було, бо ж син був добрим та чуйним до батьків, але коли одружився, ніби хтось підмінив його. Я стала для нього, ніби чужою. А над дружиною аж трусився. Та я намагалася не втручатися в їхнє життя, головне, щоб сину було добре. Та коли бачила, що невістка й за холодну воду не береться, лежить цілими днями, чоловікові їсти не варить, одежу не пере. Якось не витерпіла і сказала: “ Ігоре, ти свою дружину хоч на другий бік переверни, а то пролежні будуть”. Невістка десь зачула, що я сказала, і вчинила такий лемент, що хоч з хати тікай. Син теж накинувся на мене. Два дні зі мною не розмовляли. А на третій день, нічого не сказавши, мовчки завантажили свої пожитки в машину і виїхали від мене. З тих пір, а минуло вже 20 років, я сина й не бачила. Продала свій будинок і переїхала в місто, звідки був родом мій Максим. Купила квартиру і осі живу тут до цих пір.

Та одного разу приїздив син до мене. То було ввечері, його ніхто не бачив. Розмови тоді в нас не вийшло. Ми тільки посварилися і він пішов. Ото з тих пір я його і не бачила. Тільки адресу свою, не знаю для чого, на столі залишив. Знав бо, що я до нього не поїду.

Баба Ганна замовкла. Її розповідь була дуже цікавою, всі мовчки співчували старенькій. Через деякий час, коли всі розійшлися, баба Ганна сказала Івану:

- Дай телеграму моєму синочку, що мати лежить при смерті, може приїде. Хочу побачити його хоч перед смертю.

Іван виконав доручення бабусі. І через деякий час син з невісткою таки приїхали. Та видно невістка не квапилася, думала, хай свекруха Богу душу віддасть. А воно так і сталося. Коли приїхали, баба Ганна вже лежала в домовині посеред кімнати. Біля неї сиділи чужі люди. А син, вже зовсім сивий, глянув на мертву маму, та аж зблід. Нахилився над нею, поцілував, і з очей покотилися рясні сльози. Нічого не казав. Дивився на людей, що сиділи біля неньки, а в душі відчував їх осуд. А невістка навіть не підійшла до покійниці. Зате після похорону та поминального обіду, що зробив Іван із сусідами, звернулася до всіх присутніх:

- Прошу звільнити квартиру, нам потрібно провітрити кімнати і відпочити з дороги.

Тут дід Марко не втримався і сказав:

- А хто це нас проганяє, що за господиня знайшлася? Ми тебе не знаємо і не бачили тут ніколи.

- Я невістка покійної, - ніби з гордістю сказала жінка. - А це її син Ігор, ще якісь запитання будуть?

Дід Марко аж здригнувся:

- А де ж ти була невістко, коли твоя свекруха була жива? Коли чекала на вас, коли хворіла? Про ваше існування вона розповіла нам в останній дні свого життя. Як вона благала Бога, щоб ви з’явилися до неї хоч на одну мить. Ви не бачили її мук, як вона помирала, а ти ще вважаєш себе тут господинею?

Дід Марко розійшовся не на жарт.

- Ось, хто тут господар, - вказав рукою на Івана. - Він був для вашої матері за сина, а його дружина - за невістку. Вони постійно були біля неї, доглядали до самої смерті. Тож ця квартира поправу належить їм. Така була воля покійної.

Коли невістка побачила документи на спадщину, оторопіла, стала біла, як смерть.

- Ігоре, - закричала вона. - Так твою маму обманули, заставили підписатися. Як вона могла зробити це добровільно, коли в неї був син, єдиний спадкоємець.

Правий був нотаріус, коли запросив свідків...

Ігор все вислухав спокійно та сказав:

- Все Ілоно, не сперечайся. Мама зробила правильно. Не маю я права на цю квартиру, бо який же я син, коли не навідався до мами ні разу? І все через тебе, напоїла мене якимось зіллям, я й відмовився від матері. Ти не пускала мене до неї, а я ж тебе покірно слухав. Свою матір ти ніколи не дозволяла ображати, а до моєї тобі було байдуже, для тебе її не існувало. Тож яке ти маєш право зазіхати на її квартиру?

Що коїлося тоді в душі Ігоря, можна тільки здогадатися. Дивлячись на портрет матері, чоловік заплакав і мовив: “Прости мені, мамо”.

Наступного дня за звичаєм поніс син разом з Іваном, дідом Марком сніданок для матері. Ігор припав до пам’ятника батька, що був поруч, вдивлявся у фотографію і знову ридаючи просив прощення у нього, за те, що не виконав його останньої волі. Бо ж згадав, як просив батько не залишати матір у біді. А він так жорстоко вчинив з нею. І за що? За те, що любила його більш за все на світі. Батьки з того світу, можливо, і простять йому, але сам собі він ніколи не вибачить. І не буде вже спокою до кінця його днів. Бо скоїв великий гріх - відмовився від найріднішої людини, яка дала йому життя.

26.01.2012Володимир ПІНЧУК


Переглядів: 974

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21187)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17330)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14561)
• Допомога під час карантину [967] (14484)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14321)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14135)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13979)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13972)
• Живи до ста! [965] (13954)
• Бюджет і ми… [965] (13890)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13757)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13667)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13661)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13609)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13218)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13192)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (534)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (73)
• Тонкощі заварювання кави (68)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (68)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (65)
• Небезпека вологих серветок (63)
• Часникові стрілки корисніші за часник (62)
• Особливості вживання видів води (61)
• Пиріг «Чорний ліс» (61)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (60)
• А ваш шампунь безпечний? (58)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (57)
• Нецукровий діабет (54)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (50)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"