№548 від 19.04.2012p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Е-загроза Узнайте ворога в обличчяМинули ті часи, коли ми носили в гаманці список найбільш небезпечних “Е-добавок”. Зараз ми можемо назвати поіменно найшкідливіші із них. Так і запам’ятати буде простіше. Печиво, цукерки, чіпси, морозиво, м’ясо, навіть свіжі фрукти і нешкідливі макарони - все це ми купуємо з побоюванням, уважно вчитуючись в етикетки. І слухаємо кожне слово експертів, особливо при слові небезпечні харчові добавки, адже багато з них приховують в собі загрозу. 1. Формальдегід (Е240) Він же метаналь або му- рашиний альдегід. ВООЗ давно визнала: формальдегід може викликати онкологічні захворювання. Доведено зв’язок формальдегіду та розвитку ракових пухлин носоглотки і лейкозів. Ця харчова добавка з категорії консервантів (добавки з індексом (E-200 - E-299) відповідає за схоронність продуктів, запобігає розмноженню бактерій і грибків. Водний розчин формальдегіду - формалін - згортає білки, тому його застосовують для дублення желатину і для консервації біологічних матеріалів, і як антисептик. 2. Сульфат кальцію (Е516) Це неорганічне з’єднання - кальцієва сіль сірчаної кислоти - належить до групи емульгаторів. Сульфат кальцію застосовують як будівельний матеріал (гіпс) і в медицині (кальцій). З гіпсу виготовляють суху штукатурку, плити та панелі для перегородок, гіпсові камені, архітектурні деталі та ін. Емульгатори, тобто добавки з індексом E-500 - E-599, здатні зробити однорідну суміш навіть з незмішуваних у природі речовин, таких, як вода і масло, вода і жир. Відомо, що сульфат кальцію застосовують при виготовленні сиру тофу. Даних про те, що він шкідливий для людини, немає. 3. Бутан (E943a), ізобутан (E943b) Цей універсальний газ використовується не тільки для запальничок. Харчова промисловість розглядає бутан як штучний антиоксидант. Бутан додають у курячі нагетси і куряче м’ясо, щоб зберегти їх свіжий вигляд. Продукти, які виглядають, як свіжі, цілком можуть бути оброблені бутаном. Є підозра, що якраз бутаном обробляють фрукти, щоб вони довго зберігалися. Найчастіше бутан можна виявити в готових продуктах з тривалим терміном зберігання: заморожені продукти, крекери, чіпси та їжа з фаст-фуду. 4. Естроген Цей так званий жіночий гормон дають коровам і свиням для того, щоб прискорити їхній ріст і розвиток, щоб тварини набирали вагу швидше. Поки що медики не прийняли остаточного рішення, чи естроген шкідливий. Однак у великих кількостях він точно не корисний, оскільки робить сильний фемінізуючий вплив на організм. Так що особливо шкідливий естроген для чоловіків, тому що скорочує вироблення сперми у них і пригнічує статеві функції. 5. Пропілен гліколь (E1520) Ця добавка використовується в автомобільній і косметичної індустрії. Реагент не дає замерзнути склу (антифриз), а також забезпечує вологоутримуючий і пом’якшувальний ефект. У харчовій промисловості пропилен гліколь зареєстрований в якості харчової добавки E1520 як вологоутримуючий, пом’якшувальний і диспергируючий агент. А ще пропилен гліколь використовують у виробництві рідин для заправки електронних сигарет. Побічні ефекти поки що не були зареєстровані, тому речовину продовжують використовувати в якості харчової добавки для утримання вологи в їжі. Потенційно небезпечні продукти: кондитерські вироби, безалкогольні та слабоалкогольні газовані напої, енергетики, заморожені фрукти і птиця. 6. Ванілін Природний ванілін виділяють з плодів Vanilla planifolia - лози орхідеї, поширеної в тропіках по всьому світу. Мадагаскар є головним виробником натурального ваніліну. Але природний ванілін коштує дорого, тому винайшли більш дешевий спосіб - синтез з лінгіна, побічного продукту целюлозно-паперової промисловості. На заході “лігніновий” ванілін вже давно не використовується з екологічних причин, зараз більшість ваніліну виробляють з нафтохімічної сировини. Але це теж чиста хімія. І не факт, що до нас потрапляє саме той ванілін, який кращий. А де застосовується ванілін, всі ми знаємо - в йогуртах, випічці, напоях і кондитерських виробах. 7. Глутамат натрію або глютамат натрію (Е-621) Мононатрієва сіль глутамінової кислоти - це харчова добавка, мета якої - посилити смакові відчуття за рахунок збільшення чутливості смакових рецепторів язика. На вигляд глутамат натрію - це білий кристалічний порошок на зразок солі або цукру, добре розчинний у воді. Глутамат натрію отримують як з природних ресурсів, так і в результаті хімічних реакцій. Ця речовина підсилює смак продуктів, зроблених з м’яса, птиці, морепродуктів, грибів і навіть деяких овочів. Небезпечний глутамат натрію тим, що при частому вживанні може призвести до втрати смакових відчуттів через поступове атрофування смакових рецепторів. Цю харчову добавку все частіше звинувачують в алергії. Крім того, в Японії, де глутамат натрію - улюблена приправа, вчені довели, що добавка Е-621 погано впливає на сітківку ока, і призводить до глаукоми.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |