Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №553 від 23.05.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Слово професіонала

Потрібна радикальна революція в системі підготовки кадрів

Потрібна радикальна революція в системі підготовки кадрів

Віктор РУДИК: “Щоб підняти економіку, треба випускати одного спеціаліста з вищою освітою і трьох робітників”

Ринок освіти сьогодні багатий та різноманітний на будь-який, здавалося б, смак. Однак вибрати професію, що стане справою твого життя, досить складно. Не так давно найбільш популярними були професії менеджера, юриста, економіста. І всі кинулися здобувати дорогу й престижну освіту. Робітничі ж спеціальності користуються меншим попитом - не той імідж. Тож ринок освіти перестав орієнтуватися на кваліфікацію “робітник”. Натомість ринок праці б’є в усі дзвони - потрібні кваліфіковані робітники! А де їх узяти? “Проблема в тому, що в останні роки забули про професійно-технічну освіту, - говорить один із кращих професіоналів у сфері підготовки робітничих кадрів, директор Рівненського торгово-професійного ліцею Віктор РУДИК. - Сьогодні це очевидно для всіх, як і те, що головне завдання профтехосвіти - йти в ногу з часом. Тому ми прагнемо, щоб наші випускники опанували у стінах ліцею і на виробничій практиці всі сучасні технології”.

“Проблема номер один для економіки країни та її національної безпеки”

- Вікторе Леонідовичу, Президент Грузії Михайло Саакашвілі у листопаді минулого року заявив про намір стати директором технічного училища, яке цього року планується відкрити у Тбілісі. За словами грузинського лідера, керівництво училищем він хоче поєднувати з основною роботою. Якщо для маленької Грузії проблема підготовки робітничих кадрів набула такої актуальності, що керувати технічним училищем збирається її президент, то чи можна відсутність подібних намірів в очільників нашої держави вважати ознакою задовільного стану профтехосвіти в Україні?

- Скажу відверто: в Україні проблема підготовки професійних робітничих кадрів - проблема номер один для економіки держави та її національної безпеки. Адже склалася диспропорція у співвідношенні підготовки робітничих кадрів і спеціалістів ВНЗ. За даними статистики, в 2010-2011 роках число студентів на 10 тисяч населення країни становило 550 чоловік, а учнів профтехучилищ - майже в 6 разів менше. У Харкові на одного майбутнього робітника припадає 14, у Києві - 28 студентів. Хіба є майбутнє у держави, коли на одного учня ПТУ маємо в середньому шість студентів ВНЗ?! Щоб підняти економіку, треба випускати одного спеціаліста з вищою освітою і трьох робітників. Так у всьому світі. Якщо кардинально не реформувати систему професійно-технічної освіти, економічні наслідки будуть сумні. Доведено, що декваліфікація на один робітничий розряд у виробництві призводить до 10-відсоткового зменшення продуктивності праці.

- Що ж робити?

- Потрібна радикальна революція в системі підготовки кадрів. На кардинальні зміни у сфері профтехосвіти спрямований і підписаний Президентом України 12 січня 2012 року Закон України “Про професійний розвиток працівників”. Законом передбачено формальне і неформальне професійне навчання працівників у навчальному закладі або безпосередньо у роботодавця відповідно до вимог державних стандартів освіти. Роботодавці повинні активно співпрацювати з центрами зайнятості та професійно-технічними закладами, “замовляти” для свого підприємства працівників з тією чи іншою кваліфікацією. На думку екс-міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка, було б доцільно внести в Податковий Кодекс зміни, які дозволять бізнесу суми до 5 відсотків фонду зарплати спрямовувати на підготовку кадрів і, при цьому, включати їх у валові витрати підприємств.

“За рахунок внутрішніх ресурсів колектив став краще працювати”

- Три роки тому в області був започаткований рейтинг серед навчальних закладів профтехосвіти. Це досить складна система, яка враховує всі напрямки їх діяльності. Рівненський торгово-професійний ліцей двічі виборював перше місце в обласному рейтингу і один раз - друге. Взагалі, це - найвищий показник серед всіх закладів профтехосвіти області. Поділіться секретами Ваших здобутків.

- Передовсім, зазначу, що ми також ввели в ліцеї рейтингову оцінку навчальних груп, учнів, майстрів виробничого навчання та викладачів. Зрозуміло, що ніхто не хоче бути ні останнім у групі, ні останнім серед майстрів, ні останнім серед викладачів. Тобто, навіть не вкладаючи ніяких коштів, за рахунок внутрішніх ресурсів колектив став краще працювати, а учні - краще вчитися. Всі перестали бути безликими, кожен за своє ставлення до роботи або навчання зайняв певне місце і, якщо у нього є хоча б найменші амбіції, - намагається його покращити. Як наслідок, показники нашого внутрішнього рейтингу переросли у відмінні показники обласного рейтингу.

Ми знову підтвердили свою високу кваліфікацію у професійній підготовці. У Цього року, наприклад, виграли два обласні конкурси профмайстерності, а у всеукраїнському конкурсі фахової майстерності серед учнів випускних груп професійно-технічних навчальних закладів із професії “Пекар” наша учениця Ганна Новак зайняла друге місце. У жовтні торік ліцей уперше серед закладів ПТО області став учасником всеукраїнської виставки “Інноватика в сучасній освіті” і був нагороджений срібною медаллю. У березні цього року за участь у міжнародній виставці “Сучасні освітні заклади” наш колектив удостоєний бронзової медалі.

У нас сильні позиції в спорті. За останні три роки ліцей тричі був першим серед профтехзакладів Рівного, двічі першим та один раз другим - серед профтехучилищ області. Представляючи Рівненщину на всеукраїнських змаганнях із волейболу, команда ліцею здобула бронзові медалі. Також пишаємося своїми здобутками в художній самодіяльності. Гурт “Калинонька”, постійний учасник обласного етнофестивалю “Віфлеємська зірка”, двічі завойовував його найвищу нагороду - “Гран-прі”. Торік двоє наших юних талантів зайняли перше місце й отримали “Гран-прі” в конкурсі “Юна зірка”. А переможець цього конкурсу Ваня Купчишин на всеукраїнському фестивалі-конкурсі “Пісня над Бугом” отримав срібну медаль.

“Ми приклали багато зусиль для покращення матеріальної бази”

- Вікторе Леонідовичу, фахівців якого профілю готує Ваш заклад?

- Ліцей готує спеціалістів за такими професіями:

• продавець продовольчих та непродовольчих товарів;

• кухар, кондитер;

• бармен, офіціант;

• пекар, мармеладник, пастильник, цукерник;

• секретар керівника, оператор комп’ютерного набору.

До послуг учнів сучасні навчальні кабінети, зокрема: обчислювальної техніки та інформаційних технологій, обладнаний 20 комп’ютерами та мультимедійним екраном; пекарського виробництва та кулінарії; товарознавства; психології та професійної етики; лабораторії кулінарії та кондитерського виробництва; навчальний бар для офіціантів і барменів. Також є спортивний комплекс, актовий зал та гуртожиток.

- Які новинки в організації навчального-виробничого процесу сприятимуть наближенню підготовки ліцеїстів до реальних умов їх майбутньої роботи?

- Ми приклали багато зусиль для покращення навчально-матеріальної бази. За останні роки в ліцеї створено один з кращих серед закладів профтехосвіти методичний кабінет, комп’ютеризовано дві бібліотеки, де учні й педагоги можуть працювати з технічною літературою та в Інтернеті. Торік за власні кошти почали облаштовувати одну з кращих в Україні кондитерську лабораторію, її орієнтовна вартість - 600 тисяч гривень. Отримавши в рамках програми розвитку профтехосвіти області півтора мільйона гривень на осучаснення навчально-матеріальної бази, створюємо нову кулінарну лабораторію та навчальний ресторан. Протягом двох-трьох років ця програма буде повністю реалізована, що дасть нам можливість увійти в першу п’ятірку професійно-технічних закладів України торгово-кулінарного профілю.

За останні три роки ліцей закріпився на практиці на півдні. Почали з однієї бази, згодом їх було вже дві, а цьогоріч на три бази їдуть на виробничу практику три наші групи - майже 90 учнів кухарів та офіціантів. Наступного року плануємо освоїти ще й четверту базу. До речі, на півдні під час практики ліцеїсти не лише працюють і здобувають практичні навички, а й оздоровлюються. Також під нашою опікою перебувають оздоровчий табір “Корчагінець” в Острозькому районі, “Джерельце” та “Волошки” в Рівненському районі.

- Що, на Вашу думку, є запорукою якісної підготовки в ліцеї фахівців робітничих професій?

- У нас інтенсивно йде омолодження колективу. Молоді кадри переймають досвід старших та активізують навчально-виховний процес свіжим баченням проблем навчання і виховання, способів їх розв’язання та бажанням ефективно працювати, застосовуючи інноваційні технології підготовки робітничих кадрів. Ми вивчаємо досвід кращих закладів профтехосвіти України - Київського, Львівського та Івано-Франківського вищих професійних училищ нашого профілю. У кожному з них побували наші фахівці. Зокрема, у Львові троє майстрів ліцею пройшли курси підвищення кваліфікації. Наші майстри теж охоче діляться з колегами набутим досвідом. Наприклад, Надія Валеріївна Лемех нещодавно була учасником Всеукраїнського форуму майстрів виробничого навчання. Як делегат Рівненщини, вона презентувала і навчальний заклад, і область. Одним словом, у нас високопрофесійний колектив, а його командна робота, орієнтована на високий кінцевий результат, створює позитивний імідж навчальному закладу та є запорукою якісної підготовки висококваліфікованих робітничих кадрів. За ними - майбутнє!

Довідка “РР”

РУДИК Віктор Леонідович - директор Рівненського торгово-професійного ліцею.

В системі профтехосвіти працює майже 40 років, з них 28 - директором ліцею.

Закінчив Рівненський державний педагогічний інститут за фахом “Вчитель фізики і математики” та Український інститут інженерів водного господарства за фахом “Інженер-економіст”.

Член колегії управління освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, голова обласної асоціації Всеукраїнської асоціації працівників профтехосвіти, член президії ВАПП, голова ради директорів професійно-технічних навчальних закладів Рівненської області.

Нагороджений Грамотою Міністерства освіти і науки України та знаком “Відмінник освіти України”.

Переможець першого обласного конкурсу директорів системи профтехосвіти, удостоєний звання “Кращий керівник професійно-технічного закладу Рівненщини”.

Рівненський торгово-професійний ліцей

33027, м. Рівне, вул. Д. Галицького, 13;

тел.: (0362) 23-72-09, 23-70-75, 23-72-18.

Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК

23.05.2012


Переглядів: 1114

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14465)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (769)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"