Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №238 від 04.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Прихований вбивця

Не чіпайте її, бо в неї Депресія

Не чіпайте її, бо в неї Депресія

В її кігтях може опинитися кожен. Якщо це станеться, увесь світ зміниться і полетить, наче у прірву камінь... Життя стане безбарвним і прісним. Те, що колись приносило радість, навіюватиме нудьгу. Вона вип’є всю душу, відбере останнє, навіть надію... Колись ця хвороба не мала конкретного визначення, тепер її називають депресією.

Депресія стара, як світ. Ще жерці Давнього Єгипту робили спроби лікувати людей, у яких спостерігалися патологічні напади нудьги, а в Давній Індії намагалися виганяти злих духів, вважаючи такий стан одержимістю.

Нині розповсюдженість цього лиха зростає з року в рік. Близько 10-15 відсотків людей на Землі хоча б раз в житті мали депресивний стан. За інформацією Всесвітньої Організації Психіатрів, до 2010 року депресія стане найпоширенішим захворюванням, яке призводить до недієздатності. Важливо знати, що саме це захворювання є основною причиною самогубств. Найстрашніше те, що деякі люди можуть не знати, що хворіють на депресію. Як же розпізнати цю хворобу і як з нею боротися? Розповідає завідуюча відділенням Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення Наталія МИРОНЮК.

- Пані Наталіє, що ж таке депресія і як відрізнити її від, скажімо, поганого настрою?

- Дуже часто люди плутають поняття, називаючи погіршення настрою чи пригнічення депресією. Насправді депресія - це захворювання, яке виникає в результаті порушення хімічного балансу мозку. Вона буває двох видів: ендогенна депресія, яка має генетичний характер, та екзогенна, тобто пов’язана із зовнішніми факторами. Ендогенні депресивні стани можуть виникати у будь-якому віці, а різноманітні негаразди і труднощі можуть стати поштовхом до захворювання. Ця хвороба не є ознакою слабкості чи приводом для почуття провини.

Багато людей думають, що захворювання може минути саме собою, якщо зробити над собою зусилля, почати думати про речі позитивно. Потрібно розуміти, що це хвороба, що вимагає спеціального лікування. Відсутність розуміння проблеми призводить до того, що люди, які найбільше піддаються депресивному стану, почуваються ще більш ізольованими та безпорадними.

- Як розпізнати симптоми захворювання?

- Депресії проявляються не тільки у вигляді пригніченого стану, а й порушенням всіх органів і систем організму. Існує таке поняття “депресія без депресії”, тобто, прихована форма хвороби, коли в людини виникають болі в серці, у спині, розлад органів дихання, систем травлення, сечостатевої, підвищення артеріального тиску, цукру в крові на тлі нормального настрою. І хворі починають лікуватися в лікарів певного профілю, тоді як потребують насправді допомоги психіатра. Та найбільш розповсюдженими симптомами депресії є роздратованість, почуття провини чи безпорадності, занепокоєння, розгубленість, невпевненість в своїх діях, нездатність прийняти рішення чи зосередитися, погіршення апетиту, неохайність, втрата інтересу до улюблених справ, проблеми зі сном, рухова загальмованість, хронічна втома, зміна ваги. Це захворювання може серйозно розладнати всі аспекти людського життя, включаючи особисті взаємовідносини, діяльність на роботі, радість дозвілля, заняття улюбленою справою. А, головне, депресивний стан навіює думки про самогубство.

- Тобто, небезпеку хвороби не перебільшено?

- Звичайно, ні. Депресія має фазовий перебіг. Людина може тимчасово вийти з такого стану, стати більш активною, але, відчуваючи безвихідь перед хворобою, яка знову “нахлине”, вирішує піти із життя. Декому, на жаль, це вдається. Був у моїй практиці один випадок. Жінку, яка знаходилася в стані важкої депресії, потрібно було негайно госпіталізувати. Натомість, її чоловік пообіцяв привезти хвору наступного дня. Коли я запитала, чому хвора не поступила до лікарні, у відповідь почула: “Її немає, зникла”. Того вечора жінка сказала, що вийде на хвилину із кімнати, і пропала. Через деякий час її тіло знайшли в озері...

- Якщо людина виявила у себе чи в рідних симптоми депресії, що їй потрібно робити?

- Я ще раз наголошую: не займатися самолікуванням, не звертатися до шахраїв-екстрасенсів, а приходити на обстеження до кваліфікованих лікарів, які й призначать індивідуальне лікування після обстеження. Існує ряд препаратів, досить ефективних проти цієї недуги.

- Що таке сезонна депресія?

- Причини сезонних депресій до кінця невідомі. Часом її пов’язують із зміною “біологічного годинника”, нестачею світла і т.д. Різні люди по-різному почуваються, одні переносять цей стан важко і нерідко звертаються по допомогу, інші - не відчувають особливого погіршення самопочуття. Цікаво, що є особи, які переносять депресію в холодні місяці, а є такі, що почуваються хворими влітку.

- Як же уникнути депресії?

- Універсальної поради, звичайно немає. Ця хвороба непередбачувана. Потрібно вести здоровий і активний спосіб життя, шукати злагоди в родині, миру в душі, дотримуватися Заповідей Божих і не засмічувати свої думки. А якщо хвороба таки настала, не зволікайте, поспішайте повернути втрачене здоров’я.

04.05.2006Розмову вела Анна ТАРАСОВА

Гімнастика від стресу

1. Покладемо праву руку на потилицю, а лівою натиснемо на пуп. Це, за спостереженнями психологів, допоможе енергії з’явитися в центрі і розподілитися рівномірно в організмі. Відчуєте рівновагу, загостриться увага і пам’ять.

2. Для того, щоб розслабитися та зняти напругу, кінчиками пальців зробимо кругові рухи над бровами та біля скронь, далі масажуймо потилицю доти, доки напруга не зникне.

3. Тепер відновимо нормальний кровообіг і допоможемо серцю заспокоїтися. Два пальці покладемо на верхню губу. Другу руку заведемо за голову і вільно покладемо на хребет. Пальцями сильно натиснемо на губу і відпустимо, і так декілька разів.

4. Ну й, нарешті, завершимо нашу гімнастику останнім штрихом. Потріть сильно мочки вух у напрямі до підборіддя, подумки відганяючи всі погані думки про стресову ситуацію. Своїми рухами ви пошлете імпульси до 400 активних точок на вусі, і тим самим активізуєте свою творчість.

5. І ось ми знову в строю! Переходимо до “водних вправ”. Для того, щоб остаточно зняти стрес, варто вжити ще й 50 грамів коньяку, - це, між іншим, радять і психологи, і лікарі.


Переглядів: 1162

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21183)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17329)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14558)
• Допомога під час карантину [967] (14482)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14319)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14133)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14007)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13978)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13969)
• Живи до ста! [965] (13952)
• Бюджет і ми… [965] (13888)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13881)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13755)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13665)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13660)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13607)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13216)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13190)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (497)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (72)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (68)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (66)
• Тонкощі заварювання кави (65)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (63)
• Небезпека вологих серветок (62)
• Часникові стрілки корисніші за часник (60)
• Особливості вживання видів води (60)
• Пиріг «Чорний ліс» (60)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (59)
• А ваш шампунь безпечний? (57)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (55)
• Нецукровий діабет (52)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (48)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"