Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №566 від 30.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Вічна пам’ять

Ті, хто любив людей, хто любив життя...

Ті, хто любив людей, хто любив життя...

Коли обідня тиша розірветься поодинокими пострілами автоматів, щось невиправне в одну мить обірветься у люблячому серці близьких, які втратили того єдиного, кого любили понад усе… А стомлені очі вдови наповняться слізьми, здавалося б, на усе життя. Діти та родичі читатимуть його прізвище, викарбуване на холодному граніті посмертно… В Україні 22 серпня відзначають День вшанування пам’яті загиблих правоохоронців. За роки незалежності в Рівненській області безпосередньо при виконанні службових обов’язків загинули вісім працівників.

Ризик - є невід’ємною рисою професії правоохоронця. Справжні чоловіки, одягаючи погони, знають про це і готові до цього. Але злочинець веде гру без правил, саме тому ми час від часу схиляємо голови в журбі над могилами товаришів. У нашій пам’яті назавжди залишаться працівниками міліції ті, що віддали своє життя у боротьбі зі злочинцями.

Вісім загиблих колег... Вісім історій різних людей, котрих пов’язав обов’язок служби, сміливість, мужність і трагедія. Спільна біда постукала у двері їх родин, забравши із собою братів, синів, чоловіків, батьків… Забрала, навіть не дозволивши до снаги посмакувати життям…

Родом із сусідньої Волині, молодий Владислав Лесик служив в Управлінні Державного Департаменту з питань виконання покарань на Рівненщині. Одного дня у військовому госпіталі він зустрів дівчину-красуню Юлію, із якою згодом вирішив пов’язати свою долю. Вступивши на навчання до заочного відділення Національної Академії внутрішніх справ, пішов працювати в міліцію та відправився до рідного Ковеля. Там же і обійняв посаду оперуповноваженого карного розшуку. Проте, служити довелося недовго…

Теплого квітневого вечора Владислав зі стажером повертався із завдання. Добрий, справедливий, мужній в душі, він не зміг пройти повз людську біду… У дворі будинку компанія підлітків чинила розправу над хлопцем та дівчиною. Підійшли, представилися, намагалися мирно розборонити бійку. Та не довелося. У результаті нерівного поєдинку стажер отримав два ножових поранення… У тіло Владислава увійшло аж двадцять два леза… Пораненого, проте при свідомості, його доправили до лікарні... Поховали правоохоронця у рідному Ковелі.

Владислав Леонтійович Лесик нагороджений відзнакою Президента України - орденом “За мужність” III ступеня посмертно.

Микола Костюк народився в селі з чарівною назвою Світанок Корецького району, що на Рівненщині. Після школи трудився водієм у рідному колгоспі. Звільнившись зі служби в Збройних Силах, пішов працювати у міліцію.

“За сумлінне виконання службових обов’язків, організованість і дисципліну”; “За активну участь в розкритті злочинів”; “За активну участь у громадському житті колективу”; “За професійну майстерність і винахідливість при затриманні злочинця” - ці та інші записи можна прочитати в особовій справі старшого оперуповноваженого з особливо важливих справ відділу боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Рівненській області Миколи Костюка.

До міліції надійшло повідомлення, що в Острозькому районі з колгоспних сховищ було скоєно сім крадіжок цукру, під час яких викрадено цього продукту майже вісім тонн. Для встановлення осіб, які скоювали ці злочини, в районі працювала спеціально створена група працівників карного розшуку. Аналіз інформації, копітка робота зі збору доказів крадіжок вивели на слід раніше двічі судимого жителя села Оженіно, який неодноразово проводив різноманітні оборудки з невідомо де придбаним цукром. Для ефективного розкриття злочину та затримання крадіїв на гарячому виникла необхідність вкоренити в групу злочинців працівника міліції. Вибір впав на невідомого в тих краях старшого оперуповноваженого відділу боротьби з організованою злочинністю, майора Костюка. Його забезпечили автомобілем “КАМАЗ”, грошима. Микола прихопив з собою пістолет і газовий балончик “Черемха-10”. Так розпочалася операція… Шахраї повірили Миколі. Все проходило успішно. Та в момент затримання злочинців виникла стрілянина. Миколу з вогнепальним пораненням доставили в центральну районну лікарню міста Острог.

Це був останній день у житті офіцера.

Одного червневого вечора в черговій частині відділу міліції “Західний” Рівненського міського управління внутрішніх справ пролунав телефонний дзвінок. Сторож Відкритого Акціонерного Товариства “Рівнеплодоовоч” повідомив про те, що на даху одного зі складських приміщень, де зберігаються овочі, він помітив злодіїв. Необхідна допомога міліції.

На місце пригоди негайно виїхали заступник начальника відділу, капітан Григорій Гамків і помічник чергового, старшина Микола Рубан. Переслідувати крадіїв довелося по шиферному покриттю даху. Злодії, так нічого й не вкравши, почали втікати. Про обережність не було коли думати. Гамків по даху пробіг вдало. Під кроками ж Рубана шифер провалився і Микола впав на бетонну підлогу з висоти восьми метрів. Капітан, припинивши переслідування, кинувся на допомогу товаришу. Однак врятувати старшину не вдалося. Він отримав черепно-мозкову травму, від якої помер.

Провести в останню дорогу 43-річного Миколу Петровича прийшли однокласники, котрі разом вчилися в середній школі №7 обласного центру, працівники тресту “Південзахідхімрембудмонтаж”, де Микола працював слюсарем-монтажником, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, з якими пліч-о-пліч ніс службу в 30-кілометровій зоні…

Через тиждень після трагедії ті ж злодії знову проникли на ВАТ “Рівнеплодоовоч”. Цього разу їх вдалося затримати на гарячому.

Злочинці сіли на лаву підсудних. Та життя міліціонеру вже не повернути.

Варто віддати належне матерям та жінкам, які, втративши найдорожчу людину, віднайшли у собі сили жити, виховувати дітей, рухатись далі. Сьогодні, коли минув добрий десяток років, життя продовжується. Нові проблеми, нові клопоти захоплюють у свій вир, час від часу не даючи можливості озирнутися… Вирізки зі старих газет, нагороди за мужність, старі фотографії, вже дорослі діти знову і знову змушують подумки повертатися назад… Інколи стає нестерпно боляче та все ж утамовуючи образу на долю, ці жінки продовжують жити, виховувати та ростити дітей, гідних своїх батьків. Нині більшість дітей загиблих правоохоронців свідомо вибрали собі професію батьків. Так, їм є ким пишатися і з кого брати приклад. Вони ніколи не підуть на компроміс із власною совістю та не зрадять пам’ять своїх батьків.

- Сьогоднішній день особливий, - зі сльозами на очах розповідає вдова Владислава Лесика Юлія. - Сьогодні всі говорять такі теплі слова, що сльози заново ллються і ллються... Не зупинити... Матеріальна допомога, звісно ж, важлива, проте, увага - важливіша... Нею ми, на щастя, не обділені...

Час - єдиний безмовний свідок тих подій. Він лікує біль утрати та загоює наболілі рани… Вічна пам’ять про їх мужність та професіоналізм назавжди залишиться в історії міліції Рівненщини та у наших серцях.

Володимир Бонь, Микола Рубан, Віктор Никифорук, Микола Костюк, Владислав Лесик, Віктор Фрідріх, Анатолій Галій, Віктор Шабанов... Прізвища героїв викарбувані на стеллі загиблим працівникам в адміністративному приміщенні управління. Пам’ять про них вічно житиме в серцях рідних та колег.

Це було їх останнє завдання, це був їх останній похід, це був їх останній подвиг. Вічна та світла їм пам’ять.

30.08.2012Катерина ПОПЕНКО, Надія САВЧЕНКО


Переглядів: 853

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21173)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14314)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14127)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14002)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13974)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13964)
• Живи до ста! [965] (13948)
• Бюджет і ми… [965] (13884)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13878)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13751)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13660)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13655)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13601)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13186)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (383)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (64)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (60)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (58)
• Особливості вживання видів води (55)
• Часникові стрілки корисніші за часник (54)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (52)
• А ваш шампунь безпечний? (51)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (51)
• Нецукровий діабет (47)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"