Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №571 від 04.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#9 жовтня - День ріелтора

Бережіться аферистів!

Бережіться аферистів!

Види шахрайства при купівлі та продажу нерухомості та як не потрапити в тенета квартирних махінаторів

На сьогоднішній день ринок нерухомості є найбільш ласим шматочком не тільки для великих інвесторів, але й для більшості шахраїв. Для них - це “золота жила” і спосіб отримати величезні кошти. Нинішні шахраї все більше придумують складні і часом витончені схеми, щоб обдерти до останньої копійки клієнтів і заробити на обмані досить значні суми. Згідно зі статистикою, порівняно з попереднім роком шахрайство з нерухомістю зросло в кілька разів і кількість “геніїв” у цій сфері з кожним місяцем стрімко збільшується.

У цій статті голова Рівненського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ), директор агентства нерухомості “Цитадель” Олександр ЛЯШУК (на фото) розповідає про те, як не потрапити в тенета шахраїв, дії яких спрямовані на незаконне заволодіння чужим майном (квартири, гаражі, дачі тощо) шляхом обману.

Шахраї діють добре організованими групами

Природно набути майнові права можна різними способами - купити нерухомість, обміняти, отримати у спадок тощо. Шахрай втирається в довіру, а потім обманює. Як правило, шахраї діють добре організованими групами, і влаштовують цілий спектакль, де у кожного своя роль. Для того, щоб не потрапити в тенета афериста, необхідно бути гранично уважними, передбачливими, і не вірити нікому на слово. На жаль, всього цього буває недостатньо. Шахрайські групи настільки розвинені й організовані, що в змозі підробляти важливі документи, але, на щастя, таких дуже мало. В основному, це люди, які шукають довірливих громадян. Виникає питання, як продати квартиру, тим більше, якщо ви займаєтеся продажем або купівлею вперше. Я порадив би звернутися до людини, яка добре розбирається в купівлі та продажу нерухомості, або звернутися в спеціальну організацію.

Але тут теж необхідно бути уважним, оскільки серед маловідомих організацій і зосереджена основна маса шахраїв. Вам варто звернутися до відомої організації, в яку вже зверталися ваші родичі або знайомі, - нехай вона візьме за свої послуги більше грошей, але принаймні вас не обдурять. Що стосується самостійного продажу або купівлі нерухомості, то в наш час це може бути дуже небезпечною та ризикованою справою, а тому самим займатися цим украй небажано. Таким чином, все, що вам необхідно для благополучного завершення справи, - це знайти добре відому і надійну організацію з продажу та купівлі нерухомості та повністю їй довіритися. До таких організацій, передовсім, належать агентства нерухомості, що є членами Асоціації фахівців з нерухомості України (АФНУ).

Найпоширеніші схеми обману з нерухомістю

Щоб не стати жертвою шахраїв, розглянемо деякі найпоширеніші схеми обману з нерухомістю.

Вчинення будь-яких операцій з нерухомістю від імені покійного. На сьогоднішній день чимало зловмисників саме в цій категорії все більше потрапляють в поле зору правоохоронних органів. Тут досить все просто. Шахраї через різних людей дізнаються інформацію про тяжкохворих або старих людей, які незабаром повинні померти, потім шляхом незаконного проникнення в житло заволодівають документами на ту чи іншу нерухомість і просто виставляють її на продаж.

Продаж земельних ділянок і будинків за підробленими документами. У даному випадку зловмисники просто підробляють доручення на будинок або земельну ділянку, користуючись тривалою відсутністю власника. Наприклад, власник поїхав на заробітки за кордон. Перед своїм від’їздом він попросив доглянути за своїм будинком своїх родичів на час його відсутності. Ті, недовго думаючи і користуючись моментом, оформляють право володіння власністю на своє ім’я і продають будинок за досить значну суму.

Афери з довіреністю. Перед тим, як купити ту чи іншу нерухомість і вступити в повноправне володіння майном, ретельно через єдиний реєстр довіреностей перевірте, чи не продається нерухомість на правах довіреності. Адже, купуючи будинок або квартиру на правах довіреності, ви просто можете придбати який-небудь автомобіль.

Продаж нерухомості без відповідних документів. Багато зловмисників створюють фіктивні будівельні компанії, які не тільки продають вигадані квартири або будинки, але і оформлюють угоди без відповідних документів. На сьогоднішній день це дуже масове явище, яке набирає вражаючих обертів. Насамперед це пов’язано з пожвавленням ринку нерухомості. Цьогоріч після тривалого застою у сфері нерухомості в результаті світової кризи попит на нерухомість стрімко зріс. Іншими словами - стався міні-бум. Також не менш важливим чинником є те, що відсутність єдиного механізму контролю за різноманітними операціями з нерухомістю через цивільні та кримінальні норми права просто породила почуття безкарності серед злочинців. Багато шахраїв створюють вигадані компанії, які продають за підробленими документами земельні ділянки й обіцяють звести невдовзі на цій ділянці будинок, але незабаром просто зникають.

Ні грошей повернути, ні квартиру залишити

Шахрайські махінації з орендою. Знімаючи квартиру також потрібно бути дуже обережним, адже в цьому сегменті ринку нерухомості теж чимало шахрайства. Перед тим, як підписати договір оренди, переконайтеся в тому, що вам нерухомість в оренду здає саме власник, а не якийсь родич або сторонній чоловік. Суборенда на сьогодні досить поширена схема обману серед зловмисників. Вони спочатку знімають квартиру в якогось господаря на тривалий термін, а потім її здають ж іншим, але за більшою ціною, і просто зникають. А от коли з’являється справжній господар, тоді виникають неприємності, через які навряд чи гроші повернуться і самі зловмисники знайдуться. Тому, підписуючи договір, вивчайте кожне його слово і не соромтеся двічі перепитувати, щоб не бути обдуреними.

Продаж нерухомості шляхом насильницького позбавлення прав власності. Це найнебезпечніший вид з усіх і досить поширений. Жертвами таких махінацій частіше бувають літні та немічні люди, алкоголіки й наркомани. Спочатку шляхом насильства відбирається шахраями житло, далі - процедура “чистки” (іншими словами, проходить процедура переоформлення документів), а потім один із співучасників просто продає нерухомість.

Шахрайські схеми з авансом. У цьому випадку шахрай одну і ту ж нерухомість, яка не належить йому, продає не одній людині. Він просто у кількох людей забирає аванс і зникає. Але й буває все навпаки, коли сам шахрай надає аванс, а потім через певний час з іншими зловмисниками приїжджає до власника і вимагає під яким-небудь приводом повернути аванс, сума якого перевищує попередній у кілька разів.

Продаж нерухомості одночасно кільком особам. Суть його полягає в тому, що шахрай одночасно укладає основні договори з кількома потенційними покупцями наступним чином: спочатку зловмисник розміщує оголошення про продаж майна, потім домовляється відразу з кількома покупцями про дату підписання основного договору протягом 30 днів, мотивуючи це складним процесом оформлення документів, хоча насправді він шукає впродовж цього періоду ще кількох жертв, бере відповідно з них аванс і просто випаровується в повітрі.

Шахрайство з використанням адрес-двійників. У даному випадку шахрай спочатку показує вам шикарну квартиру в елітному районі, але в підсумку ви купуєте якусь “сталінку” або “хрущовку” в неблагополучному районі. Наприклад, вам показують величезну квартиру в елітному районі, але насправді продають старий і убогий будинок в якому-небудь селі з такою ж адресою.

Продаж старих та аварійних будинків. Схема цього продажу досить проста і здійснюється таким чином: спочатку дуже швидко будується якийсь житловий будинок з використанням найдешевших матеріалів. Далі покупець купує не тільки будинок, але й прилеглі до будинку земельні ділянки, причому саме за останні переплачуючи колосальні суми. Потім через півроку будинок починає валитися, внаслідок чого його тільки залишається знести. У такому випадку ні шахраїв знайти, ні грошей повернути, ні квартиру залишити.

Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці

Усі ці шахрайські схеми в сфері нерухомості - далеко не повний перелік списку, оскільки з кожним роком злочинці молодшають і вигадують усе складніші шляхи обману потенційних жертв. Щоб не стати жертвою аферистів, дотримуйтеся елементарних правил.

Перш за все, не потрібно занадто поспішати з придбанням нерухомості, навіть якщо у вас немає постійного місця проживання. Потерпіть трохи і поживіть у родичів, друзів або зніміть квартиру. Ні в якому разі не звертайте увагу на знижені ціни на нерухомість. Наприклад, якщо ціна на будинок знижена на 10 відсотків у порівнянні із середньою ціною всього ринку нерухомості країни, не соромтеся спитати про це у власника, щоб з’ясувати причину такої щедрості. Після цього ретельно перевірте на достовірність всі наявні документи на право володіння власністю. Найкраще в такому випадку звернутися до фахівців у сфері нерухомості, які проведуть комплексну оцінку нерухомості. Нехай це займе чимало часу і складе якісь суттєві витрати, зате ви повністю зможете переконатися в законності майбутньої угоди. Пильну увагу зверніть на майбутнього нотаріуса, адже він є головною фігурою при укладенні угоди. Часто шахраї саме нотаріусів залучають до своїх злочинних схем обману жертв. Тому варто запросити самостійно нотаріуса, перевіреного іншими і який має не тільки досвід, але й авторитетний “бренд” в очах інших клієнтів.

Убезпечити себе в повному обсязі від шахрайства з нерухомістю ви можете, лише зібравши повну інформацію про особу продавця та його репутацію, а також про реальну історію нерухомості та можливу наявність судових позовів. Адже добропорядний продавець, якому нема що приховувати, повинен сприйняти вашу ініціативу нормально і посприяти вам в отриманні необхідної інформації.

Зрозуміло, що уберегтися від шахраїв неможливо, і кожен може з ними зіткнутися, але, як кажуть, береженого Бог береже! Тож будьте обережними, завжди майте здоровий і тверезий розум, прислухайтеся не тільки до порад рідних і близьких, а й до порад фахівців, - і тоді ви законно придбаєте довгоочікувану й вимріяну нерухомість. І наостанок пам’ятайте: безкоштовний сир буває тільки в мишоловці.

Агентства нерухомості Рівного - члени Асоціації фахівців з нерухомості України

АН “Кадет СВС”

АН “Прем’єр”

АН “Гарант”

АН “Абсолют”

АН “Квартал”

АН “Челсі”

АН “Ваша Оселя”

АН “Партнер”

АН “Гід Ріелті”

АН “Атлас Україна”

АН “Цитадель”

АН “Онікс”

АН “Акцент”

АН “Земля Приват Інформ”

Зі святом, колеги!

Вітаємо усіх працівників агентств

нерухомості із професійним святом - Днем ріелтора!

Бажаємо Вам гарного настрою,

наснаги в роботі та вдячних клієнтів.

Щастя, здоров’я і благополуччя

Вам та Вашим родинам!

Рада Рівненського

регіонального відділення фахівців

з нерухомості України

Рівненське регіональне відділення АФНУ

33000, м. Рівне, вул. Набережна, 14;

Тел.: (0362) 64-37-71, 64-37-72, моб. (050) 674-68-07

04.10.2012


Переглядів: 1356

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (851)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (71)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (70)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"