Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №597 від 04.04.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Консультація

Кожна людина має свій набір бактерій

Кожна людина має свій набір бактерій

Деякі медики - спеціалісти, що займаються лікуванням різних інфекцій, часто кажуть, що прагнення до гігієни нашому народові не властиве спочатку.

Їх можна зрозуміти: вони втомилися від дурості тих, хто переносить ці самі інфекції - до речі, дуже небезпечні для здоров’я і життя, - і тому, в серцях, роблять такі заяви, проте наш народ, навпаки, завжди прагнув до чистоти - тілесної і духовної.

Відомо, що до того, як наші війська в 1812 році пройшли по Європі з переможним ходом, жителі більшості країн навіть не знали, що існує лазня - вони навчилися будувати їх у наших солдатів - особливо досягли успіху в цьому німці.

Можливо, наші сучасники, вважаючи, що в століття високих технологій у них мало часу для себе, забувають про особисту гігієну, як і про здоров’я в цілому - адже не секрет, що більшість працюючих людей у гонитві за кар’єрою харчуються, як попало, і абсолютно не дотримуються нормального режиму дня.

Якщо вже бути об’єктивними, то американці, наприклад, бруднулі не менші, ніж наші співвітчизники. Не так давно були опубліковані результати дослідження вчених одного з університетів США, що обстежили близько 50 студентів: з їх рук взяли проби і проаналізували ДНК знайдених бактерій - сьогодні вже є такі можливості. Виявлено було більше 4700 видів бактерій, але універсальними виявилися всього 5 видів - це означає, що кожна людина володіє своїм набором мікробів - на щастя, далеко не завжди хвороботворних.

У дуже багатьох людей, на жаль, проблеми зі здоров’ям пов’язані з відсутністю звички мити руки - адже свого часу саме миття рук врятувало людство від смертельних епідемій - таких, як чума або холера.

Скільки ж можна торочити прописні істини, на зразок “Чистота - запорука здоров’я” або “Мийте руки перед їжею”? Адже й так зрозуміло, що робити це необхідно, якщо ми не хочемо постійно хворіти на кишкові інфекції та інші небезпечні хвороби, але ці прості правила часто ігноруються.

Медицина сьогодні досягла фантастичних можливостей, але люди, як це не сумно, продовжують і в XXI столітті хворіти й помирати від того, що вважають особисту гігієну необов’язковою, більше того, часто над тими, хто її дотримується, прилюдно кепкують, називаючи їх чистюлями, і даючи інші зневажливі прізвиська. Потім поведінку дорослих копіюють діти, і все починається знову.

Переважна більшість інфекцій виникає тому, що люди не миють руки: перед їжею, після туалету, контакту з тваринами або хворими, проїзду в транспорті і т.д. У результаті наші квартири перетворюються на розсадник інфекції: мікроби скупчуються на дверних ручках, вимикачах, поверхнях столів, у ванних і в туалетах, на одязі, на рушниках і на постільній білизні. Тому може заразитися будь-який член родини, навіть не виходячи з квартири: так переноситься грип, ГРВІ, важкі шлунково-кишкові інфекції, гепатити, шкірні та інші захворювання. У людей з ослабленим імунітетом це може закінчитися пневмонією, і вилікуватися вдається не завжди - в американців, наприклад, ця причина смертності посідає 8 місце.

Крім того, у США, країні, яка вважає себе найрозвиненішою в світі, більше 75 млн. осіб на рік хворіють на недуги шлунка і кишечника різного ступеня тяжкості - з температурою, блювотою і проносом, - і все це фахівці пов’язують не тільки з недоброякісними продуктами харчування, а й із зневажливим ставленням до гігієни рук.

Уявіть собі, що ви сидите за одним столом з людиною із брудними руками, немитими після проїзду в транспорті, користування туалетом або, як буває часто, після паперових грошей - всім відомо, скільки на них скупчується бруду, - і вона користується загальними сільницями, перечницями та іншими столовими приборами; якщо ваш шлунок не із заліза, інфекція вам практично забезпечена.

Як правильно мити руки?

Як же мити руки правильно? А хоча б ось так: спочатку зняти каблучки й інші прикраси (між іншим, їх не завадило б вимити окремо), відкрити кран, вимити руки з милом, а потім вимити з милом ручку крана. Клопітно? Проте кран повинен бути чистим постійно, якщо ми звикли тримати своє житло в чистоті, а от у громадських місцях все ж доведеться це робити, якщо ми хочемо залишатися здоровими. Далі потрібно знову намилити руки, вимити внутрішню і тильну сторону долонь, змити мило і закрити кран - у громадському місці краще все-таки зробити це за допомогою паперового рушника.

Правила миття рук

Не забувайте деякі нескладні правила, звикніть їх виконувати, і ваші руки завжди будуть чистими, а ви самі - здоровими.

Якщо намочити руки, але не відмити їх - мікроорганізми будуть тільки радіти, і розмножуватися ще активніше у вологому й теплому середовищі.

Користуйтеся такою мильницею, в якій мило може висихати.

Рідке мило теж накопичує мікроби, особливо те, яке використовується в громадських туалетах, коли у дозатор потрапляє інфекція з рук безлічі людей.

Намилюйте руки так, щоб була піна, а не просто возіть шматком мила по руках - чим більше піни, тим менше залишиться мікробів.

Якомога частіше змінюйте рушник для рук - він завжди повинен бути сухим і чистим.

Надмірне захоплення чистотою

Є, однак, й інша точка зору, і, справедливості заради, про неї теж варто згадати.

Деякі мікробіологи відкрито заявляють, що люди можуть хворіти не тільки через бруд, а й через надмірне захоплення чистотою, прагнучи до стерильності - просто як у рекламі чистячих засобів. На доказ наводять результати дослідів на щурах: у тварин, що утримуються в лабораторних умовах, імунітет набагато слабкіше, ніж в їхніх побратимів, які живуть у колекторах, на смітниках або в сільській місцевості.

Якщо вірити цій думці, то виходить, що у людей, які виросли в ідеальній чистоті, імунна система в зрілому віці буде сприйнятливішою, і почне гостро реагувати на будь-які подразники, непомітні для людини, що виросла в обстановці “середньої чистоти”. У розвинених країнах з цієї причини почастішали випадки алергії, астми, діабет, аутоімунні захворювання - червоний вовчак, ревматоїдний артрит і т.д. У нашій країні, особливо у великих містах, сьогодні більше 80% дітей алергіків, а ось у країнах, які належать до “третього світу”, таких проблем немає. Так що ж, все це через надмірне прагнення до чистоти?

Не до чистоти, а до дезінфекції - це дещо різні поняття, і про це можна сказати трохи докладніше.

Дезінфікуючі засоби сьогодні рекламуються постійно, а бактерії, які показують у рекламних роликах, виглядають так жахливо і страшно, що ми біжимо купувати антибактеріальне мило, гелі, пінки і т.д.

Між тим, з мільйона видів бактерій до умовно патогенних вчені відносять менше 0,35%, й інфекційні захворювання можуть викликати далеко не всі з них. Крім того, на шкірі кожної людини живуть і інші бактерії, що затримують розмноження шкідливих мікроорганізмів та грибків, а постійна дезінфекція знищує їх, тому організму доводиться відновлювати баланс.

04.04.2013Не треба сперечатися про те, мити чи не мити руки - звичайно, мити, але без зайвого фанатизму, звичайним милом, дотримуючись простих правил гігієни - і все буде в порядку. І навчіть мити руки своїх дітей: коли вони будуть здоровими, це принесе вам набагато більше радості, ніж будь-яка престижна робота чи кар’єра.


Переглядів: 1070

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14384)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13863)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13567)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13510)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (927)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (78)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"