Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №618 від 29.08.2013p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#1 вересня – День знань

Водний університет: великий вибір і гарантоване майбутнє

Водний університет: великий вибір і гарантоване майбутнє

Микола КОРЕЦЬКИЙ: “Бачимо, що нам треба бути ближче до людей, більше спілкуватися з майбутніми абітурієнтами та їхніми батьками”

Щойно завершилася вступна кампанія до вищих навчальних закладів ­ і лічені дні залишилися до початку нового навчального року. Наступна хвиля першокурсників повінню розлилася по вітчизняних учбових закладах, щоправда, не в кожному з них повні аудиторії. І це вже нікого не дивує: сьогодні молоді люди, вибираючи спеціальність та ВНЗ, звертають увагу на якість підготовки фахівців, можливість з отриманим дипломом продовжувати нав­чання та працювати за кордоном, на високому рівні оволодіти іноземними мовами, оскільки ХХІ століття характеризується розвитком глобалізації та інтеграції у сфері економіки, бізнесу, міжнародних відносин. Цим вимогам молоді у повній мірі відповідає Національний університет водного господарства та природокористування. Європейська освіта в НУВГП ­ це унікальний шанс отримати якісні знання у провідних університетах ЄС, набути необхідні професійні компетенції і, як наслідок, підвищити рівень власної конкурентноспроможності на ринку праці України та країн “Старого світу”.

Про особливості прийому в нинішньому році в один із провідних вищих нав­чальних закладів України “Рівне­Ракурсу” розповів в.о. ректора Національного університету водного господарства та природокористування, доктор наук з державного управління, професор, заслужений діяч науки і техніки України Микола Христофорович КОРЕЦЬКИЙ (на фото):

“Падіння НУВГП у рейтингу вітчизняних ВНЗ зупинено”

- Минулий навчальний рік був першим роком реалізації програми розвитку університету, яку розробив президент НУВГП, народний депутат України Микола Петрович СОРОКА. І результати цієї вступної кампанії підтверджують правильність вибраного шляху, ефективність розробленої програми реформування університету, підтриманої усім колективом нашого навчального закладу - викладачами, студентами і технічним персоналом, мешканцями Рівненщини та регіонів України. І зараз ми з вами зустрічаємося у час підбиття підсумків нашої вступної кампанії. Вона відрізняється від вступної кампанії минулого року.

Останні роки наш університет фактично здавав позиції, зменшивши за шість років чисельність студентів, охоплених денною та заочною формою навчання, у два рази. За цей час ми з першого місця в регіоні перейшли на друге, поступившись Рівненському державному гуманітарному університету. Було все менше довіри до нас з боку батьків і абітурієнтів. Але сьогодні ми можемо впевнено сказати, що падіння НУВГП в рейтингу вітчизняних ВНЗ зупинено. Ми це відчули з першого дня початку вступної кампанії: на це вказувала кількість поданих до “водника” документів, оригіналів документів, документів-заяв. На відміну від минулого року, більше було подано документів на рівнях і “бакалавр”, і “спеціаліст”, і “магістр”.

Всього було подано 12974 заяви до вступу у водний університет. На сьогоднішній день ми вже можемо підсумовувати, що нашими студентами стали 4833 вступники. Це на 1000 більше ніж цьогоріч прийняв Рівненський державний гуманітарний університет, де першокурсниками стали 3815 абітурієнтів. Це - вже перша позиція в регіоні, це - довіра, це - нова якість нашого університету, нова якість проведення вступної кампанії.

Якщо подивитися по регіонах, представники яких прийшли вчитися в наш університет (а торік це були, в основному, Рівненщина і Волинь), то в цьому році на першому місці, звісно, Рівненська область, а на другому - Хмельницька, далі - Волинська, Житомирська, Донецька, Запорізька, Київська і Херсонська області. Тобто, ми починаємо виконувати ту місію, для чого створювався наш університет: для підготовки фахівців якраз для всієї України. Тому ми гордо носимо своє звання, пишаємося своїм брендом - Національний університет водного господарства та природокористування.

Пишаємося і тим, що у нас вперше в Україні ліцензовано навчання за програмами державного університету Євросоюзу “Політехніка Любельська”, і перші студенти отримають подвійні дипломи, на чому особливо наголошує керівництво МОН. Студентами Європейського відділення стали близько 50 вступників зі спеціальностей “Менеджмент” та “Інформатика”. Відзначу, що набір на це відділення, згідно з законодавством ЄС, триватиме до 1 жовтня. На наступний рік плануємо набирати ще і за спеціальностями “Туризм”, “Архітектура”, “Будівництво” і “Мехатроніка”.

“Екстраполювати свій вплив практично на всі регіони України”

- Була проведена дуже напружена і велика за обсягом робота з підготовки приймальної кампанії. Так, важко було вникати у всі її особливості, знаходити певні недоліки, вивчати та впроваджувати досвід наших колег з інших навчальних закладів. Десь доводилося і ламати усталені стереотипи, пов’язані з підходами до вирішення тих чи інших проблем. Але багатогранна робота, виконана нашим колективом під керівництвом президента університету Миколи Петровича Сороки, дає сьогодні позитивні результати і приносить задоволення всім нам. Адже ми все це зробили для того, щоб екстраполювати свій вплив не тільки на наш регіон, а практично на всі регіони України.

Перше засідання вченої ради університету було проведено спільно з колегією Державного агентства водних ресурсів України. Ми підписали угоди і практично протягом року робили все для того, щоб реалізувати всі напрямки спільної роботи, в тому числі - відкриття локальних центрів заочної дистанційної освіти в регіонах. Набувши позитивний і негативний досвід, ми бачимо, як нам далі слід працювати, де виправляти недоліки, щоб досягти найкращих результатів. І дуже великий запас у нас якраз у напрямку розвитку заочної дистанційної освіти.

Провівши потужну роботу в нашій області та інших регіонах, ми бачимо, що нам треба бути ближче до людей, більше спілкуватися з майбутніми абітурієнтами та їхніми батьками. Наприклад, є пропозиція, враховуючи попередній дос­від, провести перше в новому навчальному році свято відкритих дверей в університеті вже в жовтні. Щоб зустрітися зі студентами та їхніми батьками, розповісти їм про нинішню приймальну кампанію, зосередити їх на необхідності виваженого підходу вступників до вибору майбутньої професії. Розповісти їм про старі (в лапках) спеціальності, які десятки років культивуються в нашому університеті, з яких ми вже набули величезний досвід підготовки. Поінформувати про нові спеціальності, які ми ліцензували цьогоріч, а також про ті, які будемо ліцензувати в наступному навчальному році. Розповісти, що таке зов­нішнє незалежне оцінювання, як впливає ЗНО на результати зарахування до університету. Поінформувати, що таке вступні випробування, які випробування вступники проходять на ту чи іншу спеціальність, як складається загальний бал із цих трьох складових.

Сьогоднішня динаміка, яка вже є по університету протягом п’яти останніх років, практично повторюється щороку. Ми можемо вже сказати, що за деякими спеціальностями з року в рік практично не змінюється, наприклад, прохідний бал: з “Обліку і аудиту” - 716 балів, з “Економіки підприємства” - 706 (700-720) балів, з “Інформатики” - 586 (нова спеціальність, і тут динаміку відслідковувати дуже важко), а зі спеціальності “Геодезія, картографія, земле­устрій”, яка користується великим попитом протягом багатьох років, - 760 балів.

“Масову профорієнтацію треба починати вже сьогодні”

- Ми повинні, залежно від уподобань, від рівня та якості освіти, яку отримує майбутній абітурієнт, дати йому на початку навчального року можливість більше зосередитися на вивченні тих дисциплін і того напрямку, де він себе може побачити і найкраще проявити в майбутньому. Порадити, щоб наші потенційні абітурієнти разом із батьками не “розкидалися” в можливостях, які надає сьогоднішня вступна кампанія, коли вони можуть у п’яти університетах здати по три пакети і подати по 15 заяв. І доходить до смішного, коли подають від дошкільного виховання, потім географія, фізика, облік і аудит, хореографічне мистецтво і закінчують архітектурою. Ми радимо молоді зосереджуватись на виборі професії, майбутньої спеціальності мінімум на початку навчального року. З цього треба починати, а не тоді, коли юнаки й дівчата вже заходять у приймальну комісію і в них розбігаються очі при ознайомленні з переліком спеціальностей та переліком інститутів в університеті.

Ефективну масову профорієнтацію треба починати вже сьогодні, а не тоді, коли вступників зустрічають викладачі і заві­дувачі кафедрами, коли кожен з них починає розповідати про свою спеціальність і запрошувати абітурієнтів опанувати її. Цю першу спробу ми зробимо на початку нового навчального року, як я уже казав, у жовтні. І, перш за все, зробимо у себе в університеті, а потім вже постараємося зробити такі виїзні регіональні презентації нашого навчального закладу в районах Рівненщини, в інших регіонах та навчальних центрах, де можна зустрітися і з батьками, і з нашими майбутніми студентами, показати їм, наприклад, що таке творчий конкурс.

Ось у нас найбільший прохідний бал в цьому році був на спеціальність “Архітектура” - 687 балів. Усі вступники проходили творчий конкурс - рисунок, креслення. Але скажу відверто: тої бази, яку дає середня школа, недостатньо, щоб успішно пройти це випробування. Тобто, якщо зараз батько думає про те, щоб його дитина здобула певну спеціальність, то цю підготовку їм треба починати вже сьогодні. Адже попередньо повинна бути, бодай, початкова художня освіта. Якщо є хист і є бажання, то хоча би протягом якогось невеличкого періоду пройти індивідуальне навчання з фахівцем, щоб він розповів, що таке рисунок, в якій проекції його робити, що вимагається від абітурієнта і так далі. Ми відкриємо для цього підготовче відділення. Якщо раніше відділення зосереджувалося тільки на вивченні, скажімо, математики, мови чи історії України, то сьогодні воно необхідне і для тих наших абітурієнтів, яким потрібно проходити творчий конкурс при вступі до нашого університету.

“Позитивні зміни, які відбуваються, підтримує більшість”

- Протягом року, скажу відверто, змінилася сама аура в університеті, поліпшилася психологічна атмосфера, зросло розуміння один одного. Змінилися і люди, і підходи до справи, що були багато років. А головне - позитивні зміни, які відбуваються, підтримує більшість. Всі розуміють, що зміни необхідні, потрібно йти за вимогами часу, що ми всі повинні змінюватися - абсолютно всі, хто працюють в університеті!

Ми почали зі змін не тільки в навчальному процесі та методичному забезпеченні. Почали зміни і в матеріально-технічній базі університету. Все це робиться з першого дня діяльності нового керівництва навчального закладу. Зокрема, була успішно реалізована ідея Миколи Петровича Сороки: “Приймальна комісія - обличчя університету”. Вся приймальна комісія розміщена на першому поверсі сьомого корпусу. Зручно, що всі вибіркові комісії знаходяться в одному місці, всі один одного бачать, усе відкрито і прозоро.

Роботу приймальної комісії ретельно інспектували відповідальні посадовці облдерж­адміністрації, представники громадських організацій - і ні­яких зауважень ні в кого не було. Ми чули тільки слова вдячності від наших абітурієнтів та їхніх батьків за те, що змогли так добре організувати вступну кампанію. На будь-які зауваження миттєво була реакція. Всі, хто прийшов у приймальну комісію нашого університету, вийшли звідтіля із задоволенням, отриманим від позитивного вирішення всіх питань.

“У нас дуже амбітні плани з набору іноземних студентів”

- Ми втішені результатом проведення цьогорічної вступної кампанії. Сьогодні зараховано на навчання 4833 студенти, в тому числі - 2233 бакалаври, що на 500 чоловік більше ніж торік; зараховано разом 2600 спеціалістів та магістрів. І ця робота продовжується, оскільки, на відміну від інших навчальних закладів, у нас цьогоріч дуже великі програми й амбітні плани з набору іноземних студентів. Термін їх набору - до 15 листопада. Перші іноземні студенти, що здали документи, вже вчать українську мову. Це - молоді громадяни Екваторіальної Гвінеї. На замовлення англійської фірми ми готуємо фахівців зі спеціальності “Гідроенергетика”. Вже прийняті перші студенти з Грузії та Азербайджану. Ми очікуємо потужний наплив іноземних студентів, адже проведена масштабна попередня робота, створені відповідні умови, підписані угоди з близько 20 фірмами, які займаються рекрутингом іноземних студентів, видано вже майже 190 запрошень їм для приїзду на навчання.

Попередньо ми встановлювали контакти і виїжджали особисто в різні країни - передовсім, у Туркменістан, Азербайджан, Грузію та держави Африки. Вперше, мабуть, в історії Рівненщини наш працівник - заступник директора Інституту водного господарства та природооблаштування Василь Олександрович Турченюк - протягом двох тижнів був у відрядженні в африканських республіках, зустрічався з молоддю та керівниками регіонів і проводив профорієнтаційну роботу з набору в наш університет тамтешніх студентів. Ми активно працюємо в республіках Азії та країнах СНД, аби залучити вже в цьому році до навчання в нашому університеті майже 400 іноземних студентів.

“На першому плані - відкриття нових спеціальностей”

- На першому плані - перегляд тих спеціальностей, які у “воднику” є, та відкриття 10 нових, на які вже здійснений набір у цьому році. Серед нових спеціальностей, що показали свою ефективність і необхідність у нашому регіоні, - правознавство. Це підтвердив один із найбільших конкурсів, не зважаючи на те, що на цю спеціальність не було жодного бюджетного місця. Враховуючи її актуальність, ми змогли сформувати один із найбільш висококваліфікованих професорсько-викладацьких складів - випускову кафедру спеціальних юридичних дисциплін, яку очолив Валерій Іванович Цимбалюк - заступник директора Інституту економіки, менеджменту та права. Працюють у нас два доктори юридичних наук, залучені кандидати наук, тож правознавство буде і далі розвиватися. Друга спеціальність, що відкрилась, - туризм, на яку теж не було державного замовлення, але 100-відсотково виконано ліцензований обсяг набору.

Суттєво змінився Інститут автоматики, кібернетики та обчислювальної техніки. Відкрилися нові спеціальності. Якщо раніше була тільки автоматизація та прикладна математика, то зараз - і комп’ютерна інженерія, і комп’ютерні науки, і інформатика. Крім того, відкрилася спеціальність, яка конче необхідна у нашому регіоні, - електротехніка і електротехнології. Попри те, що в регіоні працює Рівненська АЕС, є інші великі електропотужності, до цього часу жоден навчальний заклад не готував фахівців цієї спеціальності.

В наступному році вже плануємо відкрити ще таку необхідну спеціальність, як технологія неорганічних речовин, - це на замовлення та для потреб поліського хімічного гіганта - ПАТ “РівнеАзот”.

“Приємні зміни вже можна бачити наочно”

- Програма ліцензування та акредитації на наступний навчальний рік суттєво відрізняється від попереднього року і складається практично з 8-10 позицій. Це - і нові спеціальності, і нові напрямки, і збільшення ліцензованого обсягу. Перш за все, збільшення ліцензійного обсягу за напрямками і рівнями, наприклад, магістра. Ми вже мали в цьому році конкурс (!) на магістерські програми. Тож розуміємо, що треба переходити від рівня підготовки “спеціаліст” на рівень підготовки “магістр”, відкривати нові магістерські програми за напрямками і, передовсім, за специфічними категоріями. Тобто дати вступникам можливість вибору, дати нашим абітурієнтам, випускникам бакалаврату нашого університету можливість більшої реалізації своїх здібностей.

Ми вже чітко бачимо позитивні зміни в університеті, відчуваємо, що завдяки його реформуванню відбувся перехід від вседозволеності та безвідповідальності до персональної відповідальності. Кожний навчально-науковий інститут, який створений замість факультетів, отримав окремий корпус, завдяки чому зосередив всю свою базу в одному місці. Приступили ми до ремонтів та наведення порядку, аби привести наш навчальний заклад до належного стану, який би відповідав статусу національного університету. Приємні зміни вже можна бачити наочно. Найкраще у нас сьогодні готується сьомий корпус Інституту агроекології та землеустрою, який очолює професор Микола Олександрович Клименко. Є зміни практично в кожному інституті. Рівняни можуть прийти і подивитись, як покращали наші корпуси на вулиці Приходька, скільки вставлено віконних склопакетів в аудиторіях другого, третього та четвертого корпусів, де і які ведуться роботи тощо.

Ми всі активно готуємося до Першого вересня - Дня знань і свята першого дзвоника, до посвят наших першокурсників. Сьогодні змінена сама організація цього свята. Вперше будемо проводити його на стадіоні Національного університету водного господарства та природокористування, який знаходиться в студмістечку. Все буде дуже цікаво і феєрично, буде прекрасна концертна програма, в якій візьмуть участь не тільки наші студенти, але й майстри сцени, заслужені та народні артисти України. А після концерту відбудеться святкова дискотека для наших першокурсників. Я запрошую усіх рівнян, батьків наших абітурієнтів, все студентство та викладачів на свято Першого вересня, щоб разом з нами порадіти тим змінам, які відбуваються в нашому університеті.

“Креативно і професійно!”

Такий висновок зробили представники облдержадміністрації, перевіривши роботу приймальної комісії НУВГП.

Як зазначив заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Пет­ро КОРЖЕВСЬКИЙ, комісія була вражена високим рівнем проведення вступної кампанії в Національному університеті водного господарства та природокористування.

За результатами перевірки прийнято рішення доручити приймальній комісії НУВГП підготувати доповідь про досвід організації роботи для заключного засідання обласного штабу “Вступна кампанія 2013”, що відбудеться в кінці вересня. Тож цікаві й ефективні напрацювання рівненського “водника” стануть надбанням усіх вишів області.

НУВГП

33028, м. Рівне, вул. Соборна, 11; тел. прийм. комісії: (0362) 22-12-59;

www.nuwm.rv.ua

29.08.2013Записав Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 1171

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (801)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"