Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
¤ Ракурс подій ¤ Ракурс політики ¤ Ракурс економiки ¤ Ракурс здоров'я ¤ Ракурс культури і освіти ¤ Ракурс спорту ¤ Ракурс кримінальний ¤ Ракурс житейський ¤ Ракурс інтимний ¤ Ракурс мандрівника ¤ Ракурс незвичайного ¤ Ракурс добрих порад ¤ Ракурс розваг
Пошук |
|
|
|
Березень 2025p. Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд | | | | | | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
Квітень 2025p. Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд | | 1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
| | | |
|
Новини Рівне
|
|
#Абетка здорового харчування  Унаби
Унаби або ююба, або анапі, або зизифус, або китайський фінік, або унаби китайські - вид рослин родини крушинових; колючий чагарник або невелике дерево висотою до 6 м з розлогою або пірамідальною кроною. Відомо близько 50 видів рослини, які поширені в тропічних і субтропічних зонах. У Китаї відомо понад 400 сортів унаби. Дико росте в середземноморських країнах і далі на Сході - в Ірані, Індії, Монголії, в Китаї та Японії, зустрічається на Кавказі і в Середній Азії, переважно в гірських посушливих районах. Культивуються унаби в межах ареалу і на півдні Європи та США. У культурних форм плоди зазвичай овальні, за розміром великі, середні або дрібні (довжиною від 2-3 до 5 см), поживні, борошнисті, солодкі: містять цукор, вітамін С. Нова культура фініків унаби широко вирощується в Середній Азії і Азербайджані. Багато фахівців із плодівництва вважають, що унаби - це культура майбутнього. До кінця XIX століття відвар плодів унаби, відомий як “грудний чай”, застосовували як пом’якшувальний засіб при хворобах горла і катаральних захворюваннях. Унаби вживають у свіжому, сушеному і в’яленому вигляді, а також переробляють на цукати, борошно, яке використовується для приготування коржів, з унаби готують сироп. Плоди унаби, підсушені безпосередньо на дереві, зберігаються дуже довго. Перед використанням плоди унаби відокремлюють від плодоніжок, миють і висушують.
Хімічний склад унаби
Плоди містять 9,8-40,5 % вуглеводів, 1,74 % органічних кислот (бурштинова, яблучна), аскорбінової кислоти - 880 мг. За вмістом вітаміну С плоди унаби близькі до шипшини і зеленого волоського горіха. Показані без всякої переробки при гіповітамінозах, при цинзі. Вітаміни В, К, С, фолієва кислота, каротин, кумарини (до 2,35 %), дубильні речовини (1,28%), катехіни, фенолкарбонові кислоти.
Унобі Суві (настій унаби)
Сушені унаби миють у холодній воді, великі розрізають на три-чотири частини, решту цілими кладуть в емальований посуд, заливають окропом, щільно закривають кришкою, а зверху тюфячком і залишають на 8-12 год, потім проціджують. Настій зливають, а плоди знову заливають окропом ( 0,5 л ) і залишають на 10-12 год, потім проціджують. Плоди і настій подають окремо. Такий настій у народній медицині вважається дуже корисним напоєм при гіпертонії. Норма - 1 стакан в один прийом. На 1 кг унаби - 2 л води.
Коментарі (0):
Анонсовані статті свіжого № 1216 від 16.04.2025p. |
|