№669 від 14.08.2014p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
#Варто знати Кавун прекрасний і небезпечнийТриває чудова літня пора, і сезон кавунів відкрито. Плодова м’якоть кавуна містить легкозасвоювані глюкозу, фруктозу і сахарозу. До моменту дозрівання переважають глюкоза і фруктоза, сахароза накопичується в процесі зберігання кавуна. У м’якоті містяться пектинові речовини, білки, кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо в органічній формі, вітаміни - тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота, каротин, аскорбінова кислота, лужні речовини та близько 90% води. Та як би сильно вам не хотілося кавуна, варто пам’ятати, що отруєння кавунами - поширене явище в теплу пору року. Спостерігається таке влітку або на початку осені, коли плоди дозрівають і користуються популярністю серед дорослих і дітей. Здавалося б, нешкідлива, велика і смачна ягода, від якої не чекаєш біди... Однак при вирощуванні можуть використовуватися шкідливі речовини або можуть кавуни зривати раніше терміну, накачувати їх хімікатами, щоб вони швидше набули товарного вигляду. І в результаті ошукані покупці труяться неякісним продуктом. Ознаки отруєння кавунами схожі на харчові отруєння: біль у шлунку, понос, блювота, підвищена температура. При появі цих симптомів після споживання кавуна, радять медики, слід негайно викликати швидку допомогу за телефоном 103. Отруєння бувають дуже важкими, можна навіть померти, адже страждає і центральна нервова система, і шлунковокишковий тракт, і інші органи. Як надати першу допомогу при отруєнні до приїзду швидкої? У першу чергу необхідно якнайшвидше вивести зі шлунка ті компоненти, які ще не всмокталися, тому першою допомогою є промивання шлунку. Необхідно дати максимальну кількість води, що може випити потерпілий. Воду треба підсолити: на 200 мл. одна чайна ложка кухонної солі. Після цього треба викликати блювотний рефлекс - його викликає роздратування кореня язика. Таких випорожнень шлунка треба зробити декілька. Як запобігти отруєнням? По-перше, купуйте тільки кавуни в магазинах та на ринках, де є відповідні документи щодо якості продукту, адже отруїтися можна навіть одним шматочком. Отже, якщо ви є прихильником цієї смачної ягоди, не полінуйтеся вивчити кілька правил, як правильно вибрати кавун: 1. Бажано не купувати кавуни раніше середини серпня. 2. Стиглий кавун видає глухий звук при поплескуванні його долонею. 3. Стиглий кавун хрустить навіть при невеликому стисненні. 4. Ніколи не купуйте тріснутий або нарізаний кавун. 5. Занадто великий кавун - перезрівший, занадто маленький зазвичай незрілий. Вибирайте кавуни тільки середнього розміру. 6. Велика біла пляма на боці кавуна - ознака незрілості. Вибирайте кавун з невеликою білою плямою. 7. Стиглий кавун легко дряпається нігтем. 8. Ніколи не купуйте кавуни близько автотрас! Зірваний кавун „дихає”, він легко вбирає токсини з повітря. 9. Засохлий хвостик - не показник стиглості. 10. На розрізі волокна мають бути білі. Волокна жовтого кольору - ознака надлишку нітратів. 11. ВАЖЛИВО! Розрізавши кавун, занурте шматочок м’якоті в склянку з холодною водою. Якщо вода порожевіла - кавун підфарбований (введений якийсь барвник). Такий кавун вживати вкрай небезпечно. 12. Нітрати в кавуні розподіляються нерівномірно. Найбільше їх у шкірці і у плодоніжці. Дітям краще всього давати м’якоть з середини. Цілий кавун рекомендується зберігати в холодильнику близько двох тижнів, а розрізаний - тільки 2-4 дні. І останнє! Перед вживанням кавун слід добре помити, бажано мильним розчином. Будьте обачними! Сподіваємось, дані поради допоможуть вам насолодитись смаком солодких стиглих кавунів!
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |