Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №671 від 28.08.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Рівненський ЕТЦ застерігає

Небезпечне блакитне паливо.Аварії та травматизм від отруєння і вибухів газу в побуті – більш поширене явище, ніж вибухи метану в шахтах

Небезпечне блакитне паливо.Аварії та травматизм від отруєння і вибухів газу в побуті – більш поширене явище, ніж вибухи метану в шахтах

Закінчується літо, на зміну якому прийде холодна пора року, а разом з нею - і нові повідомлення ЗМІ про нещасні випадки, пов’язані із застосуванням природного газу в побуті. Попри складну економічну ситуацію в державі й безліч дискусій стосовно проблем енергозбереження та альтернативної енергетики, газ продовжує бути найбільш зручним у використанні та екологічним паливом.

Проте хочеться нагадати і про іншу сторону медалі, адже природний газ - небезпечний та “підступний” вид палива. Статистика нещасних випадків у регіонах України свідчить, що саме недотримання споживачами вимог безпеки під час експлуатації газових приладів, самовільне їх встановлення та підключення, незадовільний стан димових та вентиляційних каналів і є головними причинами аварій та смертності.

Про ці та інші проблеми - в статті технічного експерта об’єктів газової промисловості ДП “Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України” Олексія ПРОКОП’ЄВА (на фото).

“Зона підвищеного ризику загазованості та вибуху газоповітряної суміші”

На моє глибоке переконання, сумна статистика нещасних випадків через порушення вимог безпеки при роботі з газовим обладнанням пов’язана з тим, що у спадок від СРСР маємо велику кількість житлового фонду, який за результатами тотальної приватизації залишився майже безконтрольним. Внутрішньобудинкове газове господарство часто не проходить необхідного технічного обслуговування, а велика кількість побутових газових приладів (плити, проточні водонагрівачі) давно відпрацювали свій нормативний термін експлуатації. За приблизними підрахунками таких приладів - 30-40% від загальної маси.

Саме квартири та приватні будинки є зоною підвищеного ризику загазованості та подальшого вибуху газоповітряної суміші з огляду на такі чинники:

.власники житла не навчені елементарним правилам безпеки при експлуатації газового обладнання;

.самовільно встановлюється неякісне газове обладнання, а переобладнання системи газопостачання здійснюється некваліфікованими особами;

.застосовуються неякісні матеріали, наприклад, димовідвідні гофри, які швидко прогоряють та пропускають чадний газ, гнучкі підводки, призначені для водопроводу замість газу, запірна арматура та ін.;

.тотальне нехтування вимог щодо вентиляції: встановлене металопластикове вікно та відсутність вентиляційного каналу - небезпечне поєднання, а примусова вентиляція та прилад з відводом продуктів згоряння у димохід - поєднання майже смертельне, оскільки в такому випадку димові гази замість димоходу можуть надходити у приміщення.

Під час опалювального сезону людям слід бути вкрай обережними, щоб запобігти отруєнню чадним газом. Цей газ - надзвичайно небезпечний, адже ним легко отруїтися. Його не можна відчути: він безбарвний і не має запаху. Потрапляючи дихальними шляхами до крові, чадний газ витісняє гемоглобін кисню. В результаті настає кисневе голодування тканин. Чадний газ отруює організм непомітно, запаморочує свідомість, викликає млявість, слабкість. Людина непритомніє. Втрата свідомості настає поступово та супроводжується таким знесиленням, що людина, навіть уже помітивши небезпеку, неспроможна врятуватись. Але спочатку виникають головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, блювання, біль у грудях. При великих концентраціях чадного газу смерть може настати миттєво.

Крім отруєнь, є аварії газокористувального обладнання. Аварія обов’язково відбудеться при:

. відсутності димовідвідних патрубків газових котлів;

.відсутності тяги в димовому та вентиляційному каналах;

.розгерметизації гнучкого шланга при самовільному перенесенні газової плити та іншого газового обладнання;

.негерметичності газових труб;

.використанні опалювально-варильних газових печей із закритою заслінкою;

.самостійному демонтажі газових кранів;

.розриві газових підвідних шлангів;

.роботі газових плит без нагляду;

.переобладнанні конструктивних елементів опалювальних приладів;

.самовільному підключенні опалювальних приладів;

аварійному стані газових плит;

.роботі газових приладів при відсутності тяги і при перегріванні;

.відсутності димових і вентиляційних каналів при самовільному встановленні пічних пальників на опалювальну піч та газового водонагрівача.

“Пожежі у будинках, травми, опіки, отруєння, втрачені людські життя”

Як показує аналіз аварійності при використанні газу в побуті, більшість надзвичайних ситуацій і нещасних випадків відбувається саме через несанкціоноване втручання власників газового обладнання в роботу системи. І навіть якщо перенес­ли плиту або встановили котел не ви самі, а якийсь умілець дядько Вася, якого рекомендували сусіди або знайомі, немає ніякої гарантії, що аварія не відбудеться. Одного разу автор цих рядків був свідком “екзотичного” ремонту в одному з приватних будинків. Там невідомі “кулібіни” всередині проклали систему газопостачання з пластикових труб, які призначені для водопостачання. Будівельними нормами це суворо заборонено, тому власники змушені були роками не допускати працівників місцевого газового господарства до обслуговування обладнання, мотивуючи це “приватною власністю” та наражаючи себе на небезпеку.

Причини вибухів вражають своєю звичайністю та буденністю. Наприклад, у с. Райгородка Луганської області було травмовано три людини під час вибуху газо-повітряної суміші внаслідок розриву підвідного шланга після самовільного перенесення газової плити ПГ-4. А в м. Коломия, що на Івано-Франківщині, від користування проточним газовим котлом шість членів родини отримали отруєння чадним газом різного ступеня тяжкості.

Трагічні випадки не обминули й Рівненщину. Так, 30 січня 2014 року в с. Забороль Рівненського району у приватному житловому будинку через порушення правил експлуатації газового котла, від отруєння чадним газом загинуло три особи (серед них одна дитина 2006 р.н.). Також ще одна дитина (1999 р.н.) постраждала, її у стані середньої важкості госпіталізовано до лікарні.

І таких випадків по Україні десятки. Як виявилося, аварії та травматизм від отруєння і вибухів газу в побуті - більш поширене явище, ніж вибухи метану в шахтах. Порушення правил безпеки під час користування газовими приладами, робота газового обладнання при закритих заслінках, перекриття вентиляційних каналів саморобними заслінками, залишені без нагляду ввімкнені газові прилади незмінно призводять до пожеж у будинках, травм, опіків, отруєнь, втрачених людських життів.

Значний відсоток аварій відбувається і через порушення правил безпеки при експлуатації розподільчих газових мереж, зокрема, внаслідок втручання в роботу систем газопостачання під час проведення земляних робіт. У таких випадках без газу залишається велика кількість абонентів. У зв’язку з цим на державному та місцевих рівнях вже прийнято ряд розпорядчих документів, що передбачають посилення безпеки проведення будівельних робіт в 30-метровій смузі уздовж траси газорозподільних мереж, а також проведення підприємствами з газифікації та газопостачання (облгазами і міськгазами) обов’язкової ревізії колодязів для розміщення приладів відключення на газопроводах.

“Цінуйте своє здоров’я та життя, а також життя ваших сусідів і друзів”

Разом з тим, усім власникам газового обладнання необхідно пам’ятати, що його використання пов’язане з підвищеною вибухопожежонебезпекою. А якщо прилади вже не нові, зазнали ремонту або переобладнання - ймовірність аварії зростає в рази. Якщо ж переноси й установки проводилися самостійно, проживання в такому приміщенні пов’язане з підвищеним ризиком. І кожна людина повинна усвідомлювати і відповідально до цього ставитися, адже постраждати може не тільки вона сама, а й близькі та рідні люди, сусіди.

Місцевим органам влади спільно з обл- і міськгазами вже давно слід було б підготувати інформаційні листівки з правил безпечного користування газом у побуті і роздати їх буквально кожному газокористувачу разом з квитанцією про оплату. Не зайвими були б ролики на телебаченні, які нагадували б нашим громадянам про відповідальність за ризиковану поведінку з газом. А якщо паралельно провести загальну перевірку і ремонт газового обладнання, зокрема приладів індивідуального опалення, димових і вентиляційних каналів житлових будинків, число нещасних випадків вдалося б істотно скоротити. Безумовно, обсяг робіт величезний, і здійснити його наявними силами та засобами швидко навряд чи вдасться. А поки що хочеться порадити: уважно стежте за роботою газового обладнання у себе в оселі та на прилеглій території і при найменших ознаках неполадок звертайтеся в аварійні служби підприємств з газопостачання.

За 2013 рік на загальнодержавному рівні маємо зменшення кількості нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті. Це результат більш ефективної праці місцевих управлінь експлуатації газового господарства та регіональних підрозділів Держгірпромнагляду України, яка спрямована на дотримання вимог безпеки та запобігання нещасних випадків.

Хочеться ще раз нагадати всім мешканцям Рівненщини, що газ є безпечним та зручним видом палива, якщо до нього ставитися з “повагою”. Чи багато хто знає, що дозволена максимальна довжина гнучкого газового шлангу становить два метри, а міняти його потрібно раз на два роки, або що перевіряти засміченість димоходу потрібно двічі на рік? При заміні газових приладів і ремонті системи газопостачання варто довірятися спеціалізованим організаціям, які мають відповідних фахівців. Уважно вивчайте інструкції з експлуатації газових приладів та дотримуйтеся вимог, викладених у них. Адже кожне правило, як ще раз засвідчив нещодавній руйнівний вибух у багатоповерхівці Миколаєва, писане кров’ю. Цінуйте своє здоров’я та життя, а також життя ваших сусідів та друзів, що живуть поруч - воно частково залежить і від нас.

28.08.2014Олексій ПРОКОП’ЄВ,технічний експерт об’єктів газової промисловості ДП“Рівненський експертно-технічний центр Держгірпромнагляду України”


Переглядів: 942

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21072)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17214)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14468)
• Допомога під час карантину [967] (14383)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14226)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13910)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13882)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13862)
• Живи до ста! [965] (13856)
• Бюджет і ми… [965] (13789)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13658)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13566)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13508)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13119)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (896)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (81)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (79)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (78)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (78)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (77)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (73)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"