Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №712 від 25.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Думка експерта

Як не потрапити в неприємну ситуацію при купівлі житла?

Як не потрапити в неприємну ситуацію при купівлі житла?

Голова РРВ АФНУ Олександр ЛЯШУК настійно рекомендує звертатися в перевірені агентства з усталеною репутацією

Так уже повелося, що в Рівному, за винятком ексклюзивних продажів, ріелторські послуги оплачує і покупець, і продавець. Але для багатьох покупців небажання платити додаткові 2-4% від вартості угоди - вагомий привід відмовитися від послуг посередників. Таке рішення може бути виправдане, якщо ви дока в сфері купівлі-продажу нерухомості, знаєте, на що обов’язково звертати увагу й добре орієнтуєтеся у правовому полі, або самі маєте відношення до ріелторської діяльності. "Якщо ж покупка квартири - перша у вашому житті, краще звернутися до професіоналів", - настійно рекомендує читачам "Рівне-Ракурсу" голова Рівненського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України (РРВ АФНУ), директор агентства нерухомості "Цитадель" Олександр ЛЯШУК (на фото).

Сподіваємося, що професійні поради пана Олександра допоможуть як продавцю, так і покупцю нерухомості ПОЕТАПНО розібратися в ситуації та вибрати агентство, що відповідає його вимогам.

1. Усвідомлення потреб

На даному етапі необхідно зрозуміти, що конкретно ви бажаєте отримати в процесі співпраці з агентством нерухомості. При цьому варто скласти список, послідовно виписуючи пункти у форматі: "я хочу, щоб ..." і "я не хочу, щоб ...". Визначте, яке ставлення з боку ріелтора до себе ви хочете отримати, наскільки швидко здійсниться угода і наскільки якісною вона буде, чи будуть враховані всі можливі ризики. Потім критерії варто обговорити з рідними, оскільки покупка або продаж нерухомості - рішення сімейне.

2. Вивчення інформації

У першу чергу, зберіть всю можливу інформацію про агентства нерухомості вашого міста у відкритих джерелах: в Інтернеті (у тому числі на корпоративних сайтах), засобах масової інформації, у знайомих. Виходячи з отриманих даних, відберіть п’ять-шість агентств, які найбільше відповідають вашим вимогам.

3. Відвідування офісів

Цей етап є надзвичайно важливим при виборі агентства нерухомості. Він дозволяє визначити, чи відповідають заявлені характеристики дійсності. Зазначу, що в ході кожного візиту необхідно звертати увагу на такі характеристики, як зовнішній вигляд офісу, поведінку та вигляд співробітників, а також на те, чи не виявляють вони зневажливе ставлення до інших клієнтів. При зустрічі з керівництвом та ріелторами не соромтеся задавати каверзні питання. Наприклад: "Розкажіть, що конкретно ви будете робити, щоб продати/купити квартиру?", "Які кроки будете робити, якщо угоду не вдасться завершити в обумовлені терміни?" і т.д. Професіонал обов’язково відповість на ваші запитання, а також доведе, чим його підхід і робота відрізняється від тієї, яку роблять конкуренти або може зробити самостійно сам клієнт. Дилетант, навпаки, відповісти не зможе.

4. Прийняття рішення

Виберіть одне агентство, до якого найбільша довіра. Застерігаю від вибору відразу декількох агентств нерухомості: це як спроба підстригтися відразу у декількох перукарів - наслідки, як правило, бувають невтішними. Професійні агентства навряд чи погодяться на таку співпрацю, особливо це стосується супроводу продажу нерухомості. Якщо нерухомість реалізується відразу декількома ріелторами, вони не будуть відстоювати інтереси продавця. Замість того, щоб продавати якомога дорожче, вони будуть продавати якомога швидше. Якщо ви покупець, напевно, зіткнетеся з "впарюванням" об’єкта.

5. Підписання договору

На даному етапі обов’язково перевірте перелік, зазначених у контракті послуг агентства, їх вартість, а також терміни дії документа. Звичайно ж, з агентством можна взаємодіяти і без підписання договору. Однак є сенс згадати, що ви ріелтора наймаєте на роботу. При нецивілізованому підході до "найму" ріелтор-професіонал трудитися відмовиться, а неспеціалісти навряд чи потрібні вам. Мій досвід як споживача говорить про те, що очікувану якість послуг ми отримуємо від організацій, з якими є договори. У разі усних домовленостей якість, як правило, не відповідає очікуванням. Ще порада - уникайте підписання договорів з автоматичною пролонгацією дії. Безстрокові договори - один із прийомів недобросовісних ріелторів.

6. Перегляд рішення

Якщо, незважаючи на всі вжиті раніше дії, в процесі роботи агентства виникли труднощі з продажем або покупкою нерухомості, обговоріть питання, що виникли спочатку безпосередньо з ріелтором, який проводить операцію. Якщо це не матиме ефекту, розкажіть про проблеми керівництву компанії, і попросіть замінити виконавця. Якщо і це не подіяло, наполягайте на розірванні договору, і поверніться до етапу 4. Також хотілося б попередити продавців і покупців нерухомості про ризики надмірної впевненості у власній правоті. В основі роботи з агентством нерухомості лежить довіра. Якщо ви довіряєте ріелтору, прислухайтеся до його професійних рекомендацій.

7. Огляд квартири

Якщо ви вирішили купити квартиру, її обов’язково потрібно спочатку оглянути. Причому зробити це правильно, так, щоб потім не розплачуватися за власні помилки та неуважність.

· Насамперед уважно огляньте будинок, в якому збираєтеся купувати квартиру. Якщо він дуже старий і має багато тріщин, то від ідеї купити в ньому житло відмовляйтеся одразу. Кошти на капітальний ремонт таких будинків виділяються дуже рідко, а це тягне за собою величезну кількість проблем у майбутньому.

· Ще до того, як увійти в квартиру, огляньте підвал. Якщо він дуже часто затоплюється, ви помітите це одразу й відчуєте неприємний запах вогкості. Зверніть також увагу на те, чи охайно у під’їзді та чи є домофон (це велика перевага). Огляньте ліфт і поцікавтеся, чи він постійно працює, у мешканців будинку.

· Ось, нарешті, ви у квартирі. Що насамперед потрібно оцінювати? Якщо квартира розташована на першому поверсі, огляньте стіни - вологість у підвалі неодмінно вплине на їхній стан, ви це теж побачите одразу. Якщо квартира розташована на горішньому поверсі, подивіться на стелю, чи немає слідів протікання даху. Якщо в квартирі, яку ви прийшли подивитися, стеля нещодавно заклеєна шпалерами, відвідайте ЖЕК і поцікавтеся, чим і як покритий дах. Можна попросити ключі від горища й подивитися на покрівлю самостійно.

· Далі ретельно огляньте сантехніку, зазирніть під ванну та під мийку на кухні. Старі і гнилі труби ви теж помітите одразу. Якщо у вікнах старі дерев'яні рами, вони можуть виявитися взагалі непридатними до використання або мати величезні щілини і тріщини, які доведеться часто замазувати й ремонтувати. Дуже важливим параметром формування ціни є і вхідні двері.

· Розпитайте й про систему опалення. Якщо в квартирі індивідуальна система - ідеально, якщо теплопостачання централізоване, поцікавтеся в сусідів, чи не холодно взимку. Не забудьте оглянути всі кути кімнат. Наявність тріщин означає наявність проблем з несучими конструкціями, тож від такого придбання варто відмовитися.

· Запитайте про тиск води і про якість водопостачання. В цьому випадку слова господаря можна перевірити, швидко відкривши крани - ви самі побачите, і який тиск, і як швидко потече гаряча вода. Наявність бойлера у ванній кімнаті - великий плюс, який також впливає на ціну квартири.

· Не поспішаючи, оцініть якість ремонту в помешканні, придивіться до підлоги, стін, шпалер тощо. Якщо ремонт був зроблений наспіх, як кажуть, "на продаж", при ретельному огляді ви це помітите. Не варто платити за те, що лише називається ремонтом. Саме такий прискіпливий огляд дозволить скласти початкове враження й правильно сформувати ціну тієї чи іншої квартири, якщо ви усе ж вирішили її купувати.

8. Торг доречний

У більшості випадків продавці закладають можливість торгу у вартість квартири. Якщо заявлена ціна вибраної вами квартири на 5-10% відсотків дорожче, не відмовляйтеся від цього варіанту відразу - вирушайте на перегляд і пропонуйте свою ціну. Цілком можливо, продавець погодиться на вашу пропозицію. Якщо ж вам попалося пропозиція, ціна якої і так нижче ринкової на ті ж 5-10%, а квартира та її ціна вас влаштовують, але продавець категорично не хоче поступатися, не варто відмовлятися від угоди, щоб тільки виторгувати зайві пару-трійку відсотків. В іншому випадку, ви ризикуєте в іншому місці виторгувати знижку, але суму заплатити більшу.

9. Заниження вартості

При укладенні договору купівлі-продажу додатково оплачується державне мито та збір до пенсійного фонду в розмірі 1% вартості, що теж нерідко стає приводом знизити вартість квартири у звіті про оцінку та договорі. Останнім часом ця практика знову набуває актуальності. Мито і збір оплачує покупець, тому й вигідно це, передусім, йому. Однак, якщо угода з якоїсь причини буде визнана недійсною, постраждає теж покупець - продавець буде зобов’язаний повернути йому тільки ту суму, яка вказана в документах.

10. Історія квартири

Щоб уникнути покупки нерухомості, права на яку одним з попередніх власників були отримані в результаті шахрайства, необхідно перевіряти історію угод. Це, на жаль, важко - формально такого права у покупця немає. При укладанні угоди нотаріус перевіряє історію попередніх переходів прав власності, дані про які зберігаються в електронному реєстрі.

* * *

Навіть якщо ви купуєте першу у своєму житті квартиру, раджу підходити до питання виважено: співвідносити ціну та якість пропонованого об’єкту, зіставити його з іншими переглянутими пропозиціями, не погоджуватися на покупку першої ж переглянутої квартири, але і не тягнути з покупкою до нескінченності.

Вдалих вам угод!

25.06.2015


Переглядів: 1016

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13778)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (836)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"