№888 від 22.11.2018p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Робимо на городі теплу грядкуОсновна мета теплої грядки – пришвидшити дозрівання овочів. У них під шар компосту закладається органіка, яка, розкладаючись, дає тепло і гріє коріння рослин зсередини, знизу. Овочі в такі грядки можна саджати на 3-4 тижні раніше, і вони, як правило, дають урожай до самої осені. Крім того, коли органічні речовини перегнивають, вони утворюють велику кількість поживних речовин, що також сприятливо позначається на рослинах. Як зробити теплі грядки Для початку визначтеся з місцем – підійде сонячна сторона ділянки, бажано за стіною будинку чи сараю. Нагріваючись за день, стіна будівлі буде вночі віддавати тепло, не даючи молодим паросткам замерзнути. Якщо ваша ділянка знаходиться в низині, то для грядки можна використовувати дерев’яний короб. При цьому нижня частина грядки буде перебувати в землі, а верхня – в коробі. Якщо ж ділянка рівна, можна вирити невелику траншею глибиною близько 40 см. Очистіть землю, знявши верхній шар старого грунту, і починайте укладати складові грядки шарами, знизу вгору: - дренаж (гілки); - вуглецева органіка (опале листя, тирса, старі газети, солома); - азотиста органіка (бадилля рослин, гній, сіно, пташиний послід, коров’як); - ще один шар вуглецевої органіки; - компост; - парник (якщо ви висадили рослини раніше терміну, можна накрити грядку поліетиленом, але це не обов’язково). Одним з варіантів влаштування теплих грядок є круглі грядки під огірки, кабачки та інші культури, що плетуться. Для цього знадобляться старі автомобільні покришки: вони використовуються замість короба, добре зберігають тепло і сприяють додатковому прогріванню грядки. В центр лунки не забудьте вбити опору. Досвідчені городники рекомендують полив теплих грядок розчином біопрепарату «Сяйво», а також поперемінно звичайною водою і різними трав’яними настоями. А тепліша грядка за сусідні тому, що: 1. Піднята над землею на 10-15 см і краще обігрівається сонцем. 2. В такій грядці, заправленій органікою, проходить активне розкладання органіки з виділенням вуглекислого газу, води і тепла. 3. Тепло з’являється в такій грядці внаслідок виникнення підземної роси в замульчованій підземній її частині. Коли краще робити теплі грядки Розпочинати виготовлення теплих грядок найкраще восени, тому що: по-перше, в осінній період ви знайдете набагато більше натуральної органіки: сухого листя, картопляної гички, сіна, соломи і т. п.; по-друге, навесні робіт у городі і на садових ділянках набагато більше і займатися облаштуванням грядок особливо ніколи. Тому, як тільки ви вирішили зробити теплу грядку, не відкладайте до весни: це заощадить вам дорогоцінний час. Навесні залишиться лише підготувати грядку до сезону: викопати лунки, за необхідності додати в них компосту і висадити рослини. Увага! У перший рік у теплу грядку не можна висаджувати рослини, які мають властивість поглинати нітрати: це буряк, редиска, кріп, шпинат, петрушка. Зазвичай теплі грядки роблять під овочеві культури: огірки, баклажани, помідори, перці, кабачки, гарбуз, які посилено поглинають з грунту поживні речовини. З настанням другої весни можна садити білокачанну капусту, салат, селеру, а на третій рік – рослини з ще меншою потребою в поживних речовинах.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |