№936 від 24.10.2019p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Солимо салоФранцузи відомі тим, що їдять жаб, англійці – вівсянку, німці – копчені сардельки, а українці – сало. І коли після чарчини холодної горілки кладемо у рот цей делікатес, підсмалений хроном чи часником, щиро співчуваємо усім іншим народам, бо вони не мають у своєму раціоні сала. Це не просто смачний продукт – це українська реліквія та невід’ємна складова нашої культури! Кажуть, українці та сало – нероздільні. Проте батьківщиною цього делікатесу є Італія. Саме там три тисячі років тому з’явилася ідея використовувати свинячий жир як дешеву і калорійну їжу для рабів, які працювали на мармурових каменоломнях. Італійці приправляли його спеціями – розмарином, перцем, анісом, часником. В Україні домашні свині з’явилися ще у VI тисячолітті до н. е. До слова, свиня була культовою твариною – її ікла, прикрашені різьбленням, носили як обереги. Нині сало разом із борщем, голубцями та варениками є візитівкою України. Це не просто смачний продукт – це українська реліквія та невід’ємна складова нашої культури! Сало «гостре» Для розсолу: 7 скл. води, 1 скл. солі, жменя лушпиння цибулі. Сало, спеції. Кип’ятити розсіл 5 хв. Покласти в нього сало (щоб вода повністю покривала). Кип’ятити 10-20 хв. Залишити на добу в розсолі. Вийняти, дати стекти воді. Натерти часником і червоним перцем. Покласти в холодильник, бажано в морозилку. Сало «ароматне» 1,2 кг сала, 6 лаврових листків, 5 головок часнику, 150 г солі, 20 г чорного перцю. Зробити у салі глибокі надрізи, посолити, поперчити, намастити вичавленим часником, посипати подрібненим лавровим листям. Загорнути у харчову плівку, залишити на ніч у кімнаті, а потім перекласти на три доби у холодильник. Сало готове. Можна зберігати у морозильці. Сало «туристичне» 0,5 кг сала, 3-4 зубці часнику, 1 гострий перець або 0,5-1 ч. ложка чорного або червоного, сіль, можна додати петрушку і кріп. Двічі перемолоти всі складники, посолити до смаку. Зберігати в холодильнику. Щоб взяти з собою в дорогу, можна згорнути сало ковбаскою, заморозити, відрізати шматочками. Або наповнити ним півлітрову пет-пляшку і вичавлювати на хліб. Сало «на рибалку» Сало розділити на шматки 5?10 см, надрізати у кількох місцях, щедро натерти сіллю і поставити в духовку. Щойно сало почне плавитися, відрахувати 5 хв і вимкнути духовку. Через 10 хв сало вийняти. Натерти товченим часником, перцем, куркумою, загорнути у пергамент, покласти у торбинку і в холодильник на ніч. Зранку воно буде готове. «Закусочний рулет» із сала Сало порізати пластами завтовшки 0,5 см, відбити з двох боків. Посолити, поперчити, посипати спеціями, натерти вичавленим часником, можна посипати посіченою зеленню. Туго загорнути рулетом, перев’язати нитками, загорнути харчовою плівкою. Витримати добу в холодильнику, а потім можна покласти в морозилку.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |