Українська національна кухня не тільки і не так технологія й рецептура, як справжня філософія та релігія. З особливими термінами й ритуалами, з давно забутими або втраченими секретами.
Для маринування м’яса, риби й приготування борщів завше використовували кваси – ягідні, овочеві та, звичайно ж, хлібні. Їх можна заживати як напій і використовувати як частину кулінарної технології.
Дуже легко приготувати ягідний та овочевий кваси. Літр будь-яких свіжих ягід на трилітрову банку залити перевареною водою і поставити в тепле місце до скисання. Взимку візьміть пів літра сушини на пів літра січених свіжих яблук. Спробуйте у такому квасі відмочити м’ясо на шашлик (спецій поки що дайте так, як зазвичай) і побачите різницю.
Класичний український борщ має варитися лише на буряковому квасі – нарізані кружальцями сирі бурячки залийте теплою водою (у попередніх пропорціях), зверху покладіть кілька житніх сухариків. Коли квас готовий, додайте (на літр) дві столові ложки солі, по ложці меду і тертого хрону, дрібку зернят кропу. І цим усім замаринуйте на півтори-дві доби свіжі оселедці.
І ось тепер про спеції і приправи. Перша порада – не змішуйте їх абияк і (що найгірше) у великих кількостях. По змозі уникайте екзотичних спецій: найліпше обмежитися чорним перцем і лавровим листком. Як не прикро, але одна з основних традиційних українських приправ нині поза законом. Це – конопляне насіння. Його ще років 100–150 тому додавали до м’яса, каш, салатів, борщів і випічки. Особливо смачним виходить варений горох, заправлений конопляною олією, і та сама шпундра, рецепт якої ви дізналися з нашої попередньої зустрічі.
Друга незаслужено забута приправа – ялівець. У давнину суміш розтертих зерен ялівцю і чорного перцю була головним консервантом м’яса, що не псувалося у пивницях (підвалах) по кілька років. М’ясо, замариноване з ялівцем під пресом (насухо), має смак дичини (маринувати не більш як три доби, часто перевертаючи, перед приготуванням неодмінно промити). Увага! Ялівець не терпить теплової обробки й може дуже зіпсувати смак страви!
Наступна – м’ята. Її використовують лише у свіжому вигляді як приправу до овочевих і перших страв, потребує дуже дрібної порізки. Шавлію ж додають тільки до баранини, телятини, риби (не застосовувати до птиці і свинини!). Вживається у дуже невеликих кількостях лише під час смаження. В інакшому разі не виявляє смакових якостей і псує продукти не гірше за ялівець.
¤ Ознаки того, що у вас дефіцит вітаміну DНестача «сонячного» вітаміну вкрай негативно позначається на стані здоров’я, тому його попередження – найкраща послуга вашому організму....
| | ¤ Троє чоловіків вбили знайомогоДо злочину причетні троє дубровиччан – 30-ти, 19-ти та 15-ти років, які і раніше потрапляли в поле зору правоохоронців за вчинення адміністративних правопорушень. А найстарший та неповнолітній мали судимість....
|
¤ Пошкодив шини службового автоВідомо, що 42-річний чоловік уже неодноразово потрапляв в поле зору правоохоронців, зокрема був судимий за вчинення майнових злочинів та хуліганства....
| | ¤ У Рівненського обласного протипухлинного центру новий керівникРівненський обласний протипухлинний центр очолив Віталій Бойко. Напередодні голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш звільнив його з посади директора комунального підприємства «Рівненська обласна дитяча лікарня», якою Віталій Бойко керував тричі: з червня 2005-го по вересень 2006-го, з 2007 по 2010 рік та з грудня 2014 року і дотепер...
|
¤ Громади Рівненщини отримали 11 нових шкільних автобусівЩе 11 шкільних автобусів передали тергромадам Рівненщини. Ключі від нових авто вручили начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль та голова обласної ради Андрій Карауш....
| | ¤ Партія «УДАР Віталія Кличка» стає ще більш відкритоюМи прагнемо залучити якомога більше груп українців до політичного життя суспільства та розбудови партії. Зокрема, розширити участь жінок у прийнятті рішень, надати їм можливості для самореалізації....
|
|