№993 від 03.12.2020p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Де торік росли огірки чи гарбузи, кабачків не сійтеКабачки належать до «родичів гарбузових», тому їх не варто садити там, де минулого року росли гарбузи чи огірки. Морква, столовий буряк, цибуля, картопля, зелень – найкращі попередники для кабачків та патисонів. Насамперед пам’ятаймо, що кабачки бояться мінусових температур. Щоб ці ніжні рослини не загинули, до середини червня їх ліпше тримати під плівкою. Кабачки можна висаджувати як розсадою, так і пророщеним насінням. Досвідчені городники кажуть, що кабачки з насіння зберігаються довше, ніж розсадні. Отож, насіння слід замочити і витримати у вологому мішечку три доби. Набухле (але не проросле!) насіння можна загартувати – охолодити до 0 градусів і залишити при такій температурі на дві доби. Гарні результати дає і прогрівання насіння – 6 годин при температурі 50–60 градусів чи 5–7 діб на сонячному підвіконні. Глибина висаджування насіння на легких ґрунтах 5–6, а на важких 3–4 см. На одному квадратному метрі комфортно почуваються два кабачки. У кожну лунку кидають по 2–3 насінини й засипають землею. Як проростуть, зайві рослини видаляють. Не забувайте, що насіння кабачків зберігає схожість 5–8 років, починає проростати при 8–9 градусах, найсприятливіша температура для росту і розвитку – 20–22 градуси. Кабачок полюбляє вологу, тому його слід регулярно поливати нагрітою за день водою. Від холодної води ніжні пагони загнивають і гинуть. Поради: 1. Посадіть кабачки в парнику біля стінки, а пагони пропустіть під плівкою назовні. Рослина полюбляє, щоб «ноги» були в теплі. 2. Кабачки запилюють бджоли. Щоб привабити комах, розведіть кілька ложок меду в склянці води й обприскуйте зранку цвіт рослини. 3. Кабачки для зберігання зрізайте ножем разом із плодоніжкою завдовжки не менш як 5 см. Це збільшить термін зберігання овоча. А зберігати його можна навіть під ліжком! Зелень на підвіконні потребує тільки світла та води Підвіконня можна перетворити на городик, де багато корисного і смачного. Так можна вирощувати не лише зелену цибулю, кріп та петрушку, а й салати, кінзу, гірчицю, м’яту, шпинат, базилік. Для міні-городу потрібно: – контейнери різних розмірів (широкі й не надто глибокі); – якісний торф’яний ґрунт для розсади овочів; – лійка; – рідкі добрива для овочів; – скло чи поліетиленові торбинки; – лампи денного світла. Найпростіше виростити в домашніх умовах зелену цибулю. Помістіть її у воду, а щоб цибулини не гнили, занурюйте лише корінці. Саму ж воду варто щодня змінювати, а цибулини – мити. Також її можна вирощувати у землі, закопуючи лишень корінці. Цей город поливайте не частіше як двічі на тиждень. Не можна обламувати перше степір’я цибулі, бо вона перестане рости. Найкраще поливати рослини талою сніговою водою кімнатної температури. Якщо використовуєте воду з крана, то її варто відстоювати протягом доби. Коли до свят залишилося обмаль часу, можна виростити петрушку чи селеру з коренів. Для цього виберіть більші коренеплоди: селеру діаметром від 5 см, а петрушку – від 2-х. Якщо корені будуть задовгими, їхню нижню частину можна обрізати. Поскладайте їх рядами через 3–6 см й пересипте «до плечей» землею, вологою тирсою або піском. Також коренеплоди можна поставити у ємність із водою. Не ставте контейнери з коренеплодами та цибулинами поряд із вазонами. Адже на городніх рослинах можуть бути шкідники, і вони охоче переберуться на свіжу здорову зелень. Виростити зелені вітаміни можна й за допомогою насіння. Наповніть ємності землею, полийте, рівномірно розсипте насіння однієї або різних культур, а зверху прикрийте тонким шаром ґрунту. Посудину помістіть у темне тепле місце та прикрийте поліетиленом чи склом. Коли з’являться маленькі росточки, сміливо знімайте поліетилен та виставляйте контейнер на підвіконня. Поливати рослини найкраще через день. Далі ваше завдання – удобрювати ґрунт і, якщо вікно не виходить на південь, умикати щодня на кілька годин лампу денного світла. А коли зелень виросте до 5–7 см – збирайте врожай. Пам’ятайте: перший урожай варто зрізати при землі, не вибираючи більші листочки. Тільки коли рослини почнуть рости більшими, їх можна зривати вибірково. Цей процес в Англії називають cut-and-come-again (зріж та приходь знову).
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |