Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №995 від 21.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Квітень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Травень 2025p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс добрих порад

5 властивостей спецій, про які ви могли не знати

5 властивостей спецій, про які ви могли не знати

Спецій можна знайти чимало застосувань, якщо добре знати їх властивості. Автор статей про здоров'я і харчування Марина Тендрякова представить їх у всій красі і розповість, як використовувати прянощі в лікувальних, косметичних і гастрономічних цілях.

У сучасному західному світі спеції зазвичай використовують як смакову добавку. Нею маскують запах м'яса або риби і підсилюють смак овочів. Різного роду кубики і порошочки стали невід'ємною частиною сучасної кулінарії - якісні спеції можна купити в магазині Делюкс - https://deluxe.com.ua/catalog/spetsii.

Насправді спеції не тільки змінюють смак продукту, але і володіють багатьма властивостями, які незаслужено залишаються в тіні. Сьогодні ви відкриєте для себе нові властивості спецій, способи їх застосування і корисні рецепти. Отже, пора відкрити завісу таємниці.

До або після?

Спеції і приправидля кожного певного блюда необхідно знати час, коли потрібно додавати спеції. Наприклад, при приготуванні салату, сирних або сирних паштетів, а також холодних соусів спеції додавайте приблизно за одну годину перед тим, як подасте подавати блюдо.

При запіканні, смаженні або варінні спеції варто додавати практично в самому кінці, приблизно за 2-3 хвилини до готовності. Це робиться для того, щоб аромат від приправ від нагрівання не випарувався. При приготуванні котлет або фаршированих овочів приправи додавайте відразу.

Якщо в блюдо додаєте свіжі травички, то краще це зробити в самому кінці приготування.

Вибираємо спеції

Перше, що необхідно зробити при покупці приправ – це переконатися в тому, що спеції не прострочені. При виборі спецій в пакетиках, обов'язково огляньте його, перевірте цілісність упаковки. Також слід трохи потрясти пакетик і переконатися, що в ньому немає грудок. Все ж найкращим варіантом буде вибрати спеції в баночках.

Зберігати всі приправи краще в темному місці, бажано прохолодному. Бажано, щоб місце було захищене від вологи, так як вона може перетворити приправу в грудку.

Якщо говорити про тарі, в якій варто зберігати приправи, то варто вибирати або пластмасову, або скляну. Різні керамічні або дерев'яні тари для зберігання спецій не підходять.

Куди додати

Як ми вже раніше говорили, не кожна Спеція підходить під той чи інший продукт. Тому далі розповімо, як краще підібрати приправи до страви.

Почнемо з випічки. Головними помічниками при приготуванні випічки можуть служити гвоздика, імбир, кориця або кардамон.

А ось для приготування страви з птиці радимо використовувати такі спеції, як базилік, розмарин, шавлія або майоран.

Рибні страви будуть більш вишуканими, якщо при приготуванні використовувати імбир, лавровий лист, коріандр і перець.

До м'яса відмінно підійдуть такі спеції, як запашний перець, імбир, кмин, чебрець, майоран і кардамон.

При приготуванні картоплі використовуйте коріандр або куркуму.

1. Є джерелом мікроелементів, вітамінів, масел і амінокислот

Чи Знали ви, що така популярна ваніль містить кальцій, калій, фосфор, натрій і залізо? А кориця-вітаміни А, в1, в2, С, РР. У кунжуті кальцію більше, ніж у сирі. Насправді, в кожній прянощі міститься значний список речовин і це тільки мала частина з них Indian Institute of Spices Research. Chemistry of Spices.

2. Мають лікарські властивості

Куркума-відмінний антисептик. Одного разу я потрапила в аварію на скутері і сильно обдерла лікоть, тільки вона мене тоді і врятувала. Мазі просто сповзали по свіжій рані.

Але пам'ятайте, що куркума сильно пече. Дітям, людям зі слабкими нервами і людям з дуже низьким больовим порогом краще дати щось інше.

Ще куркума-відмінний засіб від діареї. Допомагає при харчових отруєннях. Дорослим потрібно прийняти чайну ложку і запити склянкою води; дітям, в залежності від віку, — ?-? чайної ложки. Максимум день, і все як рукою зняло. Мене це не раз рятувало в подорожах по Індії, недавно стало в нагоді і на батьківщині.

Трави і спеції:

  • Куркума чистить кров і печінку.
  • імбир покращує травлення. Якщо переїли і відчуваєте тяжкість, то не потрібні таблетки — просто з'їжте шматочок свіжого імбиру. Він розпалить вогонь травлення, і вам стане набагато легше.
  • Чай з лимоном і імбиром — відмінний засіб проти застуди.
  • Зіра покращує лактацію у годуючих мам.
  • Коріандр позбавляє від печії. Всього-то потрібно заварити 2 чайні ложки цієї спеції склянкою води, настояти в термосі одну годину і пити.

І подібних рецептів, як виявилося, безліч.

3. Змінюють властивості продуктів

Як відомо, капуста у багатьох викликає здуття живота. Як цього уникнути? По-перше, не потрібно їсти її сирої, по-друге, додайте при гасінні коріандр. Те ж саме і з квасолею, але в неї ще можна додати часник.

4. Замінюють інгредієнти при приготуванні їжі

Є така спеція — асафетида. За смаком це щось середнє між часником і цибулею. Якщо ви не любите ці продукти, то їх можна замінити якраз їй.

Так звана чорна сіль має специфічний запах сірководню. А в салатах в поєднанні з адигейським сиром замінює яйця. Якщо ви з якоїсь причини не можете їх вживати, то вихід є. Чорна сіль з авокадо за смаком дуже нагадує жовток.

5. Широко застосовуються в косметології

Все ту ж куркуму активно використовують на Сході. Вона входить до складу багатьох омолоджуючих кремів, лосьйонів і масок.

Є прості рецепти, які легко приготувати у себе вдома. Найдієвішою вважається маска з куркуми, молока і меду. Потрібно взяти по чайній ложці кожного інгредієнта, змішати і нанести на обличчя, залишити на 30 хвилин, а потім змити теплою водою. Чим густіше мед, тим легше буде її наносити.

Робити таку маску краще ввечері, перед сном. Після використання деякий час шкіра буде жовтуватою. До ранку все пройде. Не хочете чекати ранку? Практично повністю прибирають жовтуватий колір кошти для вмивання. Я користуюся косметичним милом, і воно працює.

Ця маска вирівнює колір обличчя, при регулярному застосуванні прибирає сліди постакне і розгладжує шрами. Вона відмінно стягує пори, не пересушуючи шкіру, а чорні точки у мене стали значно менш помітні. І це без попереднього очищення і без макіяжу, звичайно.

Кориця має антицелюлітні властивості, скраби з нею глибоко очищають і підтягують шкіру. Змішуємо склянку тростинного цукру крупного помелу з 1 чайною ложкою кориці і ? склянки оливкової олії. Все, скраб готовий.

Навіть чорний перець використовують в складах косметичних скрабів. Його змішують в рівній пропорції з сиром і наносять на 10 хвилин на обличчя. Робити це потрібно акуратно, перець краще брати дрібного або середнього помелу. Але підходить цей скраб не всім. Власницям чутливої і схильної до подразнення шкіри краще вибрати більш м'який спосіб очищення.

Природою так задумано, що енергію ми отримуємо з їжі. І навряд чи можна зустріти людину, яка віддасть перевагу смачній їжі аскетичні страви, що складаються з сухарів і води. Хіба що де-небудь високо в горах Тибету, в далеких монастирях. Але ми говоримо про звичайних людей, а не про тих, хто пізнав буття і відмовився від тлінних задоволень, що заважають пізнанню Всесвіту.

Ще століття тому дозволити собі спеції могли небагато багатих людей. Звичайним же людям доводилося задовольнятися однією приправою-сіллю. А якщо заглянути ще на пару століть назад, то і сіль була за ціною не дешевше багатьох кольорових металів і дорогоцінних каменів. Добре, що ми живемо в 21 столітті, де чорний перець — це вже не ознака багатства, а звична Спеція; де можна купити шафран не за невеликий корабель, а за прийнятну суму, і де різноманітність приправ вражає уяву.

Але якщо сипати спеції навмання в блюдо, то ти ризикуєш не поліпшити його смак, а зробити їжу непридатною. Для кожного продукту підходять різні спеції, і якщо одна приправа добре поєднується з м'ясом, то рибу вона просто зіпсує. Те ж саме стосується і інших інгредієнтів. Ми розповімо про те, які спеції підходять до різних продуктів.

М'ясо

М'ясо-це один з небагатьох харчових продуктів, смак якого сильно змінюється в залежності від використовуваних спецій. Спецією, придатною для будь-якого м'яса, є перець. Найпоширеніша приправа-чорний перець. Крім нього, можна додавати зелений перець (має більш м'який смак, ніж чорний), білий (гостріше, ніж зелений, але м'якше чорного), кайенский (мелене насіння перцю чилі, дуже гострий і добре підходить для м'яса на грилі), Чилі (надає пекучий смак) і запашний перець (має незвичайний смак і яскравий аромат).

Отже, ми розібралися зі спеціями, придатними для будь-якого м'яса. А тепер розглянемо види м'яса окремо.

До свинини підходять такі приправи: майоран, розмарин, кмин, кардамон, селера, часник, лавровий лист, паприка, хмелі-сунелі, базилік, орегано, кумін, естрагон і куркума. Якщо ти хочеш запекти свинину в духовці, то можеш скласти набір з декількох приправ, зазначених вище. Головне правило при виборі спецій для свинини — відсутність занадто яскравих смаків або ароматів. Вибирати м'які спеції потрібно тому, що свинина має неяскравий смак, і занадто ароматні приправи можуть затьмарити м'ясо. Для» класичного " шашлику нерідко беруть чорний перець, коріандр, зіру і чебрець. Пам'ятай: ніякого маринування в майонезі, кетчупі або оцті. Це настільки гастрономічно невірно, що кухарі побачивши такого знущання над м'ясом, беруться за ножі.

До яловичини добре підходять чебрець, розмарин, тархун, гвоздика, орегано, базилік, насіння гірчиці, куркума, коріандр, мускатний горіх, чебрець і кмин. Так як яловичина має яскравий смак, то до неї підходять ароматні спеції. При смаженні яловичини можна додавати Чилі, базилік, розмарин, орегано, естрагон або шавлія. Природно, краще вибрати одну, максимум дві спеції з представлених вище. Маринувати яловичину можна в суміші перців, розмарину, барбарису і чебрецю.

До баранини потрібно підбирати інші приправи, які приберуть її специфічний смак і аромат, зроблять м'ясо більш м'яким і ніжним. Добре до баранини підходять чебрець, зіра, кардамон, імбир і паприка. Також використовують гострий і запашний перець, щоб перебити смак, особливо якщо це м'ясо старого барана. В цілому, для баранини краще використовувати яскраві спеції.

Птиця

Якщо говорити про найпоширенішою птиці — курці, то вибрати спеції не так вже й складно. Курка має яскравий смак, тому можна використовувати ароматні спеції, такі як перець, гвоздика, куркума, насіння гірчиці, кумін, імбир, орегано, розмарин і чебрець. Універсальними приправами для курки є часник, карі і паприка.

Дичина ж має досить специфічний смак, в залежності від того, чим вона харчується. Найчастіше м'ясо дичини має присмак риби. Щоб перебити цей смак і зробити м'ясо м'яким, можна використовувати м'яту, селера, майоран і мелісу. Також застосовують набір спецій, що складається з розмарину, апельсинової кірки і мирта. Для приготування гарячих страв в духовці або на грилі до курки добре підходять перець чилі, кориця і мускатний горіх. Нагадаємо, що ні в якому разі не потрібно вимочувати курку або взагалі що-небудь в майонезі, кетчупі або оцті. Це робиться з однією метою — перебити смак і запах зіпсованого м'яса, а не для додання йому приємного смаку. А ось для вареної курки краще використовувати мінімум приправ. Найчастіше при варінні кладуть чорний або запашний перець, а також чебрець, цибулю або часник.

Риба

Риба ділиться на два види: прісноводну і морську. Незалежно від виду риби, універсальними спеціями для неї є розмарин, чебрець, естрагон і майоран. Також до риби добре підходить лимонний сік. Для смаженої прісноводної риби підходять часник, куркума, базилік, коріандр і сік лимона. ДО РЕЧІ, додавання лимонного соку прибере річковий запах, через який багато людей вважають за краще прісноводної риби морську. Для гасіння підходять перець, м'ята, розмарин, базилік і меліса. Для варіння добре підходять лавровий лист, перебиває річковий запах, перець, селера, шафран, розмарин, шавлія або мускатний горіх. Пам'ятай, що ці спеції мають яскравий аромат, тому використовуй одну або дві з представлених в списку. Для запікання найкраще підходять лавровий лист, м'ята, меліса, куркума, коріандр, чебрець або майоран.

Для морської риби необхідний інший набір спецій. Смажити морську рибу найкраще з одним перцем на вибір - як правило, вибирається чорний, червоний, білий або запашний — а також додавати чебрець, мелісу, імбир або мускатний горіх. Гасять морську рибу із запашним перцем, імбиром або мускатним горіхом і часником. Лавровий лист додають, але тільки в кінці, щоб підкреслити смак морської риби. Запікають морську рибу разом з розмарином, чебрецем, фенхелем або базиліком, а також додають куркуму або паприку. Не забудь полити рибу лимонним соком-це підкреслить смак і аромат страви. Крім того, до запеченої риби можна додати селера і лавровий лист. Морську рибу рідко варять, але якщо ти вирішиш поїсти юшки, то підійде скромний набір з чорного перцю, гвоздики і цибулі.

Поради для любителів спецій

І наостанок ще кілька секретів. Щоб спеції працювали і повністю розкрилися, їх потрібно обсмажувати в маслі. Це робиться на самому початку приготування страви. Тільки якщо це не трави типу базиліка або петрушки. Їх краще додати в кінці, так вони збережуть свій аромат.

Якщо ви смажите або тушкуйте, то спочатку налийте масло, зменшіть вогонь, потім додайте спеції, обсмажте секунд 30 і вже після закиньте інші інгредієнти. Так ви вичавите з них максимум. Якщо варіть суп, то все те ж саме виконайте, коли готуєте зажарку.

Купувати спеції краще в магазинах, що спеціалізуються на східній тематиці. У крамницях здоров'я теж часто трапляється хороший асортимент. Такі магазини працюють з хорошими фірмами або возять товар безпосередньо. У супермаркетах же можна купити кота в мішку, спеції низької якості або вже старі. Не варто купувати прянощі на ринках: відкрите зберігання для них згубно, а якість сумнівна.

Зберігайте свої чарівні прянощі в закритій упаковці, а краще в скляних банках. Так вони не будуть вивітрюватися і збережуть свої властивості.

Не забувайте час від часу проводити ревізію на кухні. У спеціях, як у крупах і борошні, з часом можуть завестися жучки.

Це лише мала частина того, як можна використовувати спеції. Застосовуйте їх в повсякденному житті, і результат не змусить себе довго чекати. Будьте здорові, красиві і щасливі.

21.12.2020


Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1216 від 07.05.2025p.
¤ 
Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів

Мер Києва Віталій Кличко провів зустріч з представниками дипломатичних місій 38 країн світу

Йшлося про подальшу допомогу Україні та участь іноземних інвесторів у реалізації великих проєктів. Про це Кличко повідомив у своєму Telegram-каналі...

¤ 
Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ

Столична громада передала чергову велику партію дронів 27 бригаді НГУ. Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко

«Від громади столиці бійцям на фронт вирушила чергова партія вкрай необхідної допомоги. 27-й окремій Печерській бригаді Нацгвардії України передав 1100 мультироторних систем. Це FPV-дрони різних типів — і нічні, і 8 та 10 дюймів», - повідомив Віталій Кличко...

¤ 
Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки

Морозиво вже давно стало не просто десертом – це справжня культура.

У 2025 році виробники вражають не лише креативом, а й увагою до локальних смаків, екотрендів та мультисенсорного досвіду....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (23125)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (19054)
• Допомога під час карантину [967] (16181)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (15987)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (15681)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (15595)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (15531)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (15480)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (15463)
• Живи до ста! [965] (15402)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (15329)
• Бюджет і ми… [965] (15283)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (15189)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (15177)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (15010)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (14951)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (14782)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (14651)

ТОП-15 свіжого номера:

• Віталій Кличко передав від громади Києва 72 бригаді 900 дронів, модифікованих під потреби підрозділу (1056)
• Кличко обговорив з представниками дипмісій 38 держав подальшу допомогу Україні та реалізацію міжнародних проєктів (832)
• Кличко бере участь у Конгресі Європейської народної партії: «Голос України має звучати нині на всіх міжнародних платформах» (758)
• Морозиво 2025: нові смаки, текстури та культурні відтінки (662)
• Кличко відвідав 7 бригад на Донбасі та Харківщині та передав допомогу від громади Києва (585)
• Віталій Кличко від громади столиці передав понад тисячу дронів 27 бригаді НГУ (349)
• Чи буде вода в кранах у рівнян? (212)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2025 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"