№1034 від 23.09.2021p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"
Новини Рівне |
Вітамін D чи вітамін С:що справді покращує імунітетБагато людей помилково вважають, що найкращим засобом для профілактики вірусів та інфекцій є вітамін С. Наукова спільнота вже давно спростувала цей міф – додаткове споживання вітаміну С, не захистить вас ні від грипу, ні від застуди. Користь вітаміну С перебільшена? Все почалося з популярного науковця Лайнуса Полінга, який і відкрив вітамін. Він з усіх сил популяризував своє відкриття, і хто ж не повірить подвійному нобелівському лауреату? Але наука не стоїть на місці. Подальші дослідження встановили, що вітамін С не зменшує частоту застуд в населення. Так, він може скоротити тривалість захворювання приблизно на 15?%, але для цього достатньо споживати добову дозу. Але передозування вітаміну С негативно впливає на здоров’я – у людини, яка вживає понад 2 грами цього вітаміну на добу, можуть з’явитися симптоми отруєння, головний біль та безсоння. Окрім цього, надмірна кількість цієї сполуки в організмі удвічі підвищує ризик утворення ниркових каменів. Насправді ж людині достатньо лише 75 – 90 міліграмів вітаміну С на добу – цю необхідну кількість ми вже засвоюємо за допомогою споживання фруктів і овочів. Тож це ще одна причина, чому ваше харчування повинно бути здоровим та збалансованим. Протилежна ситуація з вітаміном D, який якраз таки й відповідає за зміцнення нашої імунної системи і допомагає профілактувати частоту захворювань, але якого так не вистачає у похмуру погоду. Відомо, що українці (а особливо мешканці західних областей) найчастіше страждають від нестачі йоду і вітаміну D. Тож для того, аби покращити імунітет, необхідно заповнити саме цю прогалину. Увага: Дані дослідження 2012 року свідчать, що від нестачі вітаміну D потерпають 95?% мешканців України – лише у 5 людей зі 100 є достатні рівні цього елементу в крові. Навіть влітку, коли сонце найактивніше, середній рівень вітаміну D у крові українця становить 40,11 ± 0,99 нмоль/л при нормі 75-125 нмоль/л. Дослідження доводять: вживання вітаміну D впливає на імунітет У 2009 році американські вчені провели масштабне дослідження, у якому обробили дані про 18 883 людини. Дослідники шукали можливий зв’язок між рівнем вітаміну D в організмі й ризиком виникнення респіраторних інфекцій. Результати показали, що люди з низьким рівнем вітаміну D в крові частіше страждають від інфекцій дихальних шляхів у порівнянні з людьми з нормальними рівнями вітаміну D. Окрім цього, саме серед учасників першої групи було найбільше пацієнтів з обструктивними захворюваннями легень і астмою. Пізніше, у 2012 році, науковці провели метааналіз 5 рандомізованих досліджень, в яких брали участь як діти, так і дорослі. Виявилось, що люди, які вживали вітамін D у достатніх кількостях, хворіли на ГРВІ, грип та пневмонію на 42?% рідше, ніж люди з контрольної групи. Остаточні крапки над “і” розставив масштабний метааналіз 2017 року. Він охопив 25 рандомізованих досліджень із загальною кількістю учасників 10 933. Висновки дослідження: • У людей з нормальним рівнем вітаміну D на 12?% нижчий ризик гострої респіраторної інфекції ніж у людей з дефіцитом вітаміну D. • Усунення дефіциту вітаміну D позитивно впливає на імунний захист пацієнтів – у людей з дефіцитом, які відновили рівень вітаміну в крові, ризик респіраторних захворювань знижувався аж на 70?%. Як вітамін D співпрацює з імунною системою Імунітет буває як вроджений, так і набутий. Вроджена імунна система є першою “барикадою”, яка сам на сам знайомиться з патогеном. Якщо ж вона не може впоратись з набутим гостем, то на допомогу приходить її молодша сестра – набута імунна система. Набута імунна система виробляє більш специфічні антитіла до чужорідних антитіл, що допомагає краще боротися з новими патогенами. Вітамін D відіграє у цьому процесі роль підсилювача та провідника. Він коригує відповідь набутої імунної системи, що дозволяє уникнути її надмірної реакції (яке може закінчитись запаленням) і є сигнальною молекулою, яка допомагає краще співпрацювати клітинам імунної системи. Що відбувається з імунітетом, коли рівень вітаміну D знижується: • погіршується синтез бета-дефінзину і каталецидину – двох протимікробних та противірусних компонентів вродженої імунної системи; • знижується кількість імунних клітин, які відповідають за знищення бактерій та вірусів; • порушується робота імунних клітин, внаслідок чого виникають надмірні рівні протизапальних цитокінів. Ці фактори порушують імунну відповідь організму, через що вона працює не так, як треба навіть при зустрічі з найпростішою інфекцією. Чому українці отримують мало вітаміну D? 85 – 90?% вітаміну D повинні надходити в організм людини під впливом сонячних променів, а саме, коли ультрафіолету типу В потрапляє на шкіру. Експерти запевняють, що добову дозу вітаміну D нам мають забезпечити 15-20 хвилин на сонці у відкритому одязі й без сонцезахисного крему. Але на цьому етапі виникає декілька проблем. По-перше, через особливості географічного розташування України інтенсивності ультрафіолету типу В для синтезу вітаміну D достатньо лише у період з кінця травня по серпень (в часових межах з 10 до 15 години). По-друге, свої корективи внесла урбанізація: закритий діловий одяг, сонцезахисний крем та загазованість атмосфери слугують справжнім бар’єром між ультрафіолетом типу В та нашою шкірою, через що вітамін D майже не синтезується в організмі. Для того, щоб мати міцний імунітет, самих вітамінів недостатньо – необхідно правильно та збалансовано харчуватися, добре висипатися, дотримуватися здорового способу життя та підтримувати фізичну активність.
Коментарі (0):
|
© 2001-2024 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено. |
тел.(098)0565477, (096)3950057 Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється Наші сайти: |