Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1045 від 09.12.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

6 проклятих коштовностей, які приносили господарям нещастя

6 проклятих коштовностей, які приносили господарям нещастя

У відомій пісні співається: «Кращі друзі дівчат – це діаманти». У будь-які часи не тільки дами, але і чоловіки любили прикрашати себе коштовностями, і їм було неважливо, звідки вони до них потрапляють. Але часом прикраси приносили своїм власникам не тільки радість, а й нещастя. Одні скептично ставляться до цих тверджень, а інші навіть в руки бояться брати «кляті» коштовності.

1. Діамант «Надія»

Синій діамант і Евелін Уолш Маклін – остання його власниця.

Його називали алмазом Хоупа, «Блакитним французом», Французьким синім алмазом і діамантом «Надія». Це, мабуть, найвідоміша нещаслива прикраса: майже всі, хто її колись носив, або збожеволів, або помер страшною насильницькою смертю.

Згідно з легендою, синій діамант почав свою криваву історію після того, як був вкрадений з храму індійського божества Сіти. Камінь призначався для обрядів, тому володіти ним одноосібно не дозволялося нікому. Іноземець, який вчинив святотатство і вкрав коштовність, був пошматований зграєю диких собак. І це був тільки початок кривавого шляху ...

Ось деякі з людей, які колись володіли каменем: Марія-Антуанетта і король Луї XVI (їм відрубали голови), принцеса де Ламбалл (її до смерті побив натовп), Жак Колі (самогубство), Сурбайа (її на смерть заколов ножем коханець, який і подарував їй камінь) і Симон Монтаріде (загинув у дорожній аварії разом з родиною).

Остання власниця проклятої коштовності Евелін Маклін, яка купила діамант у Картьє в 1911 році, заявила, що позбавить камінь від прокляття. Вона влаштовувала вечірки з елементом «знайди Надію», при цьому вона ховала камінь десь в будинку, а гості мали виявити його місцезнаходження. Але, на жаль, діамант і тут нашкодив своїм власникам. Син Маклін загинув в аварії, дочка померла від передозування, а її чоловік пішов до іншої, а потім помер в пансіоні.

Генрі Уїнстон передає діамант «Надія» Смітсонівському інституту

Зупинив прокляття знаменитий торговець ювелірними прикрасами Генрі Уїнстон. Він викупив «Надію» у останніх господарів і подарував Смітсонівському інституту. Тепер діамантом ніхто не володіє одноосібно, тому його кривава історія на цьому закінчилася. З 1958 року блакитний алмаз, який коштує, за оцінкою експертів, не менше чверті мільярда доларів, – експонат Музею природної історії. За цей час його переглянуло понад 100 млн осіб. Повальних смертей серед них помічено не було.

2. Чорний діамант Орлова

Камінь, який ще називають «Око Брахми», був імовірно вкрадений зі статуї індуїстського бога Брахми в Пондічеррі. Це пояснює прокляття, а також ряд самогубств, які здійснювали його власники. Цей прекрасний діамант в 1932 році потрапив в США. Його привіз Дж. Періс, який потім зістрибнув з хмарочоса. Наступних двох власниць каменю, княгинь Надію Орлову і Леонілу Галіцину-Баріатінскі, чекала та ж доля. Обидві жінки наклали на себе руки, зістрибнувши з даху будівель.

Щоб «зруйнувати прокляття», камінь був розділений на три частини. Найбільша частина і придбала це відоме і понині ім’я та квадратну форму огранювання, зменшившись при цьому до 67,5 каратів. Що сталося з двома іншими частинами, історія замовчує.

Американський ювелір Уїнстон, саме той, який розібрався з прокляттям «Надії», взявся за огранювання «кривавого каменю», а потім вставив «Чорний Орлів» в платинове кольє разом з іншими діамантами. Ця прикраса багато разів переходила з рук в руки і останній раз була продана на аукціоні «Сотбіс» в рідному місті ювеліра – Нью-Йорку, а в 2006 році кольє одягла на публіці номінована на «Оскар» актриса Фелісіті Хаффман (серіал «Відчайдушні домогосподарки» ).

3. Проклятий пурпурний аметист з Делі

Камінь продемонстрував громадськості всього 30 років тому Пітер Танди, куратор Національного Історичного музею в Лондоні. Довгий час аметист знаходився в сховищах музеїв, причому в коробці було попередження: «Хто б не відкрив цю коробку, спочатку прочитайте це попередження, а потім робіть те, що хоче камінь. Я б порадив викинути камінь в морі».

Аметист, згідно з легендою, був вкрадений в храмі Індри (Індія) в 1857 році і був привезений в Англію. Згодом аметист виявився у Едварда Герон-Аллена. Письменник, будучи людиною вразливою, пов’язував всі нещастя, що відбувалися з ним, з коштовністю. Герон-Аллен дарував аметист своїм друзям, але через деякий час вони повертали подарунок назад.

Потім письменник викинув нещасливий аметист в канал, але через три місяці якимось дивом камінь виявив ловець устриць, продав перекупникові, а той відніс його до Музею природної історії, де і працював Едвард Герон-Аллен. Злякавшись повернення каменю, письменник поклав його в сім коробочок і віддав на зберігання в банк, розпорядившись, щоб згорток відкрили тільки через три роки після смерті власника.

Зараз підвіска з цим злощасним аметистом знаходиться в Музеї природної історії, і поки камінь нікому більше не нашкодив.

4. Брошка царя Креза

Найбільш відомим скарбом царя Креза стала брошка у вигляді коня.

Як правило, стародавні королі, приховуючи свої коштовності, накладали на них прокляття. Так сталося і з лідійськими скарбами, які належали царю Крезу, що правив в VI столітті до н.е. 150 реліквій виявили тільки в 1965 році. Всі семеро, хто брав участь в розкопках, раптово померли.

Чомусь всі власники після придбання прикраси намагалися позбутися від неї. У 2006 році брошка перебувала в турецькому музеї, звідки її було вкрадено. Викрадачі не могли її продати, а через сім років вони самі з’явилися на порозі департаменту німецької поліції і здали реліквію, кажучи, що вона принесла їм безліч невдач.

5. Фатальне намисто Марії-Антуанетти

Марії-Антуанетти «щастило» на прокляті прикраси. Алмаз «Надія» виявився не єдиною коштовністю, яка зіграла фатальну роль в її долі. Було ще й намисто, що складається з величезної кількості діамантів чистої води.

Якась дама – Жанна Ламотт-Валуа, яка видавала себе за довірену особу королеви, обманом змусила тодішнього кардинала викупити намисто нібито для Марії-Антуанетти. Коли за векселями ніхто не сплатив, ювеліри звернулися до королеви. І з подивом дізналися, що вона нічого у них не купувала. Почався судовий розгляд. В результаті коштовність повернулася до своїх творців, кардинала вислали з країни, а шахрайку Жанну публічно висікли, затаврували і заслали до в’язниці.

Але на цьому історія намиста не закінчується. Судовий процес спровокував невдоволення в країні, а так як у Франції вже щосили зріла революція, то Марію-Антуанетту звинуватили в марнотратстві і в тому, що вона купує надзвичайно дорогі прикраси тоді, коли інші громадяни голодують. Простим людям було байдуже, що королеву просто підставили. Вони вважали, що раз вона виявилася втягнутою в цей скандал, значить, винна. Так починалася Велика французька революція, в результаті якої коронованих осіб відправили на плаху ...

6. Це перстень, який править світом

У 1785 році під час польових робіт фермер з графства Гемпшир випадково знайшов стародавню золоту прикрасу. Історики вважають, що воно належало римлянину по імені Сеніціанус. На кільці викарбувано напис «Сеніціанус, бережи тебе Господь». Воно дуже довго перебувало в приватній колекції, поки в 1930 році не перейшло в музейний фонд.

Цікаво, що на початку XIX століття на місці античного римського храму в Глостерширі було знайдено інший перстень, також із згадкою імені Сеніціануса. На ньому було вигравірувано звернення до бога-покровителя храму Ноденса з проханням про повернення перстня, вкраденого Сеніціанусом у якогось Сільвіануса, а також прокляття, адресоване злодію. Йому за допомогою перстня бажали великих проблем зі здоров’ям. Виглядає фраза приблизно так: «Богу Ноденса. Сільвіанус втратив кільце ... тим, хто носить ім’я Сеніціанус, хай не додасться здоров’я ні на дещицю, поки кільце не повернеться в храм Ноденса».

Археологи припускають, що перстень було створено в IV столітті і містить знак богині Венери. Джон Рональд Руел Толкін, який був професором англосаксонської мови в Оксфордському університеті, кілька разів відвідав храм Ноденса до того, як в 1929 році взявся за написання «Хоббіта». І цілком ймовірно, що кільце Сеніціануса з прокляттям стало прообразом того самого Перстня Всевладдя, що зводив з розуму його володарів. Адже відомо, що Толкін цікавився історією появи і значення напису на кільці, знайденому в храмі.

09.12.2021


Переглядів: 1121

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 17.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21172)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17326)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14555)
• Допомога під час карантину [967] (14479)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14313)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14126)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (14001)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13974)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13963)
• Живи до ста! [965] (13948)
• Бюджет і ми… [965] (13884)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13878)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13751)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13660)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13655)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13601)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13213)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13185)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (368)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (66)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (64)
• Тонкощі заварювання кави (61)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (60)
• Небезпека вологих серветок (58)
• Пиріг «Чорний ліс» (58)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (56)
• Часникові стрілки корисніші за часник (53)
• Особливості вживання видів води (53)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (51)
• А ваш шампунь безпечний? (49)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (47)
• Нецукровий діабет (45)
• Водій напідпитку пропонував хабар поліцейським (37)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"